Ψυχική Υγεία

Εφηβική μητρότητα: Αιτίες και συνέπειες

Εφηβική μητρότητα: Αιτίες και συνέπειες

Εφηβική μητρότητα: Αιτίες και συνέπειες. Η εφηβική εγκυμοσύνη έχει μεγάλο αντίκτυπο στις οικονομικές, ιατρικές και ψυχοκοινωνικές πτυχές των ανηλίκων. Επιπλέον, είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας σε κορίτσια ηλικίας 15 και 19 ετών. 

Διάφορες μελέτες προσπάθησαν να αποκαλύψουν τις κύριες αιτίες αυτού του φαινομένου.  Το 1999, η Catriona Macleod, από το Πανεπιστήμιο του Zululand (Νότια Αφρική), προσπάθησε να βρει τις μεταβλητές που προέβλεπαν καλύτερα την εφηβική εγκυμοσύνη. Η Macleod διαπίστωσε ότι ορισμένοι από τους παράγοντες που έχουν συμβάλει στην επιδημία της μητρότητας είναι: Αναπαραγωγική άγνοια: Η Macleod περιγράφει την άγνοια των εφήβων σε θέματα όπως η εμμηνόρροια, η συνουσία, η γονιμότητα και οι μέθοδοι αντισύλληψης. Συγγραφείς όπως οι Boult και Cunningham (1992) διαπίστωσαν ότι τα 2/3  μιας ομάδας 245 εφήβων είχαν πολύ κακή γνώση των ζητημάτων που συζητήθηκαν παραπάνω. Η Macleod παρουσιάζει επίσης τα αποτελέσματα μιας μελέτης των Craig και Richter-Strydom (1983), στην οποία το 82% των εφήβων κοριτσιών δεν είχε επαρκείς πληροφορίες για τη σεξουαλικότητα.

Επικίνδυνες Συμπεριφορές. Η σεξουαλική επαφή μεταξύ εφήβων θεωρείται επικίνδυνη συμπεριφορά για την εφηβική εγκυμοσύνη. Ο κίνδυνος μπορεί να παρατηρηθεί στο ότι, σύμφωνα με τον Nicholas (1994), περισσότερο από το 30% των εφήβων δεν χρησιμοποιούν καμία μέθοδο αντισύλληψης στην πρώτη σεξουαλική τους εμπειρία .
Πρώιμη έναρξη της εφηβείας. Χάρη στο γεγονός ότι, σε γενικές γραμμές, η διατροφή στην παιδική ηλικία έχει αυξηθεί σε ποιότητα, η εμμηνόρροια έχει προγενέστερη έναρξη. Αν και οι ιατρικές επιπλοκές είναι ιδιαίτερα σχετικές, η εφηβική εγκυμοσύνη μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή ενός εφήβου.

Μιλάμε για επιπτώσεις ή συνέπειες που υπερβαίνουν την άφιξη ενός νέου παιδιού. Μεταξύ των κύριων ψυχοκοινωνικών συνεπειών βρίσκουμε την εγκατάλειψη του σχολείου. Αυτό, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες , έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στις δυνατότητες εξόδου από τη φτώχεια. Σε έρευνα του 2008 διαπίστωσαν ότι, στη Χιλή, σχεδόν όλες οι έφηβες έγκυοι γυναίκες εγκατέλειψαν τις σπουδές τους. Οι λόγοι είναι το αίσθημα ντροπής και ενοχής και οι ιατρικές επιπλοκές που προκύπτουν από τη νέα του κατάσταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν τα συναισθήματα σας πληγώνουν έχετε δύο επιλογές

Εφηβεία και ερωτική ζωή

Διαφορές στη σεξουαλική επιθυμία ανδρών και γυναικών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το mindfulness αυξάνει την ικανότητα εστίασης της προσοχής

Mindfulness Οφέλη Εγκέφαλος: Πολλά έχουν γραφτεί για τα οφέλη της πρακτικής του mindfulness. Έρευνες δεικνύουν ότι η συνειδητότητα μπορεί να αντισταθμίσει το άγχος, να ανακουφίσει τον χρόνιο πόνο, ακόμη και να βελτιώσει πτυχές της διάθεσης, της σκέψης και της μνήμης. Αλλά πώς λειτουργεί η συνειδητότητα; Προάγει το mindfulness πραγματικά ανιχνεύσιμες αλλαγές στον εγκέφαλο;

Παράνοια : Αυταπάτη η εκδήλωση μίας αλήθειας

Παράνοια : Μια νέα ανασκόπηση υποδηλώνει ότι η παράνοια μπορεί να αποτελεί μέρος μιας κανονικά λειτουργούσας ψυχολογίας που έχει ως στόχο τον εντοπισμό και την αποφυγή κοινωνικών απειλών

ψυχική υγεία : Οι τομείς που επηρεάζει

ψυχική υγεία : Όταν δεν έχουμε ομαλή ψυχική υγεία τότε επηρεάζονται πολλοί και διάφοροι τομείς στην ζωή μας . Σε αυτό το άρθρο σας αναλύουμε τους τομείς αυτούς αλλά και τα σημάδια που μαρτυρούν ότι νοσείτε ψυχικά.

Απλές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει το φόβο του για τη θάλασσα

Θάλασσα: Ενώ κανείς θα περίμενε ότι μετά από 9 μήνες στο υδάτινο περιβάλλον της μήτρας το μικρό σας θα έχει μια έμφυτη αγάπη για το νερό, αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, ώστε να βοηθήσετε το μικρό σας να ξεπεράσει το φόβο του για το νερό;

ΠΟΥ : Η δράση του στην ψυχική υγεία

ΠΟΥ : Αυτή η Ειδική Πρωτοβουλία του ΠΟΥ επιδιώκει να διασφαλίσει την καθολική κάλυψη της υγείας που περιλαμβάνει πρόσβαση σε ποιοτική και προσιτή φροντίδα για ψυχικές συνθήκες.

Τι είναι η αθλητική ψυχολογία και πώς βοηθά στη νίκη

Αθλητική ψυχολογία: Οι μελέτες δείχνουν πως οι αθλητές που εστιάζουν στην προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα, απολαμβάνουν περισσότερο το άθλημά τους, έχουν λιγότερες απουσίες από τις προπονήσεις και προσεγγίζουν τον αγώνα ως πρόκληση και όχι ως απειλή. Έχουν μάλιστα, περισσότερες πιθανότητες να συνεχίσουν τον αθλητισμό για περισσότερα χρόνια. Ειδικά, το στοιχείο του να αντιλαμβάνεται ο αθλητής τον αγώνα ως μια ωραία πρόκληση αντί για μια απειλή, είναι που συμβάλλει τα μέγιστα στην επίτευξη της αυτοπεποίθησης, της συγκέντρωσης και της σωματικής απόδοσης που τελικά θα τον βοηθήσουν να έχει την υψηλότερη δυνατή επίδοση.

Που οφείλει η θάλασσα τις καταπραϋντικές της δράσεις

Θάλασσα και Ψυχική Υγεία: Οι καταπραϋντικές δράσεις της θάλασσας είναι γνωστές από αρχαίων χρόνων. Μια βόλτα στην παραλία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να ηρεμίσει το νου μας και να μας ανακουφίσει από ορισμένα ψυχικά συμπτώματα.