Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Διαζύγιο ύπνου: Γιατί μερικά ζευγάρια περνούν τις νύχτες τους σε χωριστά κρεβάτια;

Διαζύγιο ύπνου: Γιατί μερικά ζευγάρια περνούν τις νύχτες τους σε χωριστά κρεβάτια;

Διαζύγιο ύπνου: Ένας αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών επιλέγει να εγκαταλείψει το συζυγικό κρεβάτι με αντάλλαγμα έναν καλύτερο ύπνο αλλού στο σπίτι.

Για πολλά ζευγάρια, φαίνεται ότι η νύχτα δεν περιλαμβάνει το πέταγμα και το γύρισμα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ένας αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών επιλέγει να εγκαταλείψει το συζυγικό κρεβάτι με αντάλλαγμα έναν καλύτερο ύπνο αλλού στο σπίτι – ένα σενάριο που ορισμένοι αποκαλούν «διαζύγιο ύπνου». Πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων λένε ότι κοιμούνται «περιστασιακά ή σταθερά» σε διαφορετικό δωμάτιο από τον σύντροφό τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (AASM) στο Ιλινόις.

«Γνωρίζουμε ότι ο κακός ύπνος μπορεί να επιδεινώσει τη διάθεσή σας και όσοι στερούνται ύπνου είναι πιο πιθανό να μαλώσουν με τους συντρόφους τους», δήλωσε η Δρ Seema Khosla, πνευμονολόγος και εκπρόσωπος του AASM, σε δελτίο τύπου που ανακοινώνει τα ευρήματα. «Μπορεί να υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια προς το άτομο που προκαλεί τη διαταραχή του ύπνου, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις». «Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός τόσο για την υγεία όσο και για την ευτυχία, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένα ζευγάρια επιλέγουν να κοιμούνται χωριστά για τη γενική τους ευεξία», συνέχισε.

Οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να κοιμηθούν αλλού, με το 45% από αυτούς να λένε ότι το κάνουν «περιστασιακά ή με συνέπεια», σε σύγκριση με το 25% των γυναικών. «Αν και ο όρος «διαζύγιο ύπνου» φαίνεται σκληρός, στην πραγματικότητα σημαίνει ότι οι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στον ύπνο και μετακομίζουν σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο τη νύχτα όταν χρειάζεται», είπε ο Khosla. «Ωστόσο, εάν είναι το δυνατό ροχαλητό του ενός συντρόφου που οδηγεί σε ξεχωριστούς χώρους ύπνου, τότε θα πρέπει να ενθαρρύνετε αυτόν τον σύντροφο να μιλήσει σε έναν γιατρό για την αποφρακτική άπνοια ύπνου», είπε.

Υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι αν τα ζευγάρια κοιμούνται σε ξεχωριστά κρεβάτια ή δωμάτια, οι σχέσεις τους πρέπει να είναι στα βράχια, σημείωσε η Δρ. Brandy Smith, αδειούχος ψυχολόγος στην εταιρεία εικονικής φροντίδας υγείας Thriveworks — αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα, είπε. “Αν και είναι αλήθεια ότι μερικές φορές είναι ενδεικτικό ενός προβλήματος, δεν είναι πάντα μια κόκκινη σημαία”, δήλωσε ο Smith από τη Βιρτζίνια, ο οποίος ειδικεύεται στις σχέσεις και την παροχή συμβουλών ζευγαριών.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που ακούγεται από τους ασθενείς είναι το ροχαλητό, οι συχνές κινήσεις που κρατούν τον έναν σύντροφο ξύπνιο ή τον ξυπνούν πολύ συχνά σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ύπνου, η αναντιστοιχία των κύκλων ύπνου/αφύπνισης και οι διαφορές στο πρόγραμμα, είπε ο Smith.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να κάνουμε τον γάμο ή την σχέση μας πιο ανθεκτική με τις προκλήσεις της ψυχικής υγείας

Πώς θα γίνετε πιο ελκυστικές στη σχέση σας;

7 λόγοι που μπορεί να νιώθετε υπερβολικά συναισθηματικοί

Μας ελκύουν άνθρωποι που μας μοιάζουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί ο νεαρός εγκέφαλος είναι τρομερά ευάλωτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 

Κοινωνική δικτύωση: Ο νεαρός εγκέφαλος είναι τρομερά ευάλωτος στις αρνητικές επιπτώσεις των social media λόγω του αναπτυξιακού του σταδίου και της ευαισθησίας του σε εξωτερικές επιρροές.

Η σωματική αδυναμία μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη

«Η αξιολόγηση της αδυναμίας είναι μια σχετικά φθηνή και εύκολη διαδικασία», δήλωσε ο Scheinost, αναπληρωτής καθηγητής ακτινολογίας και βιοϊατρικής απεικόνισης και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά είναι πιθανό η αδυναμία να αποτελέσει στόχο παρέμβασης».

Γιατί είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε την αρρενωπότητα και την ευαισθησία;

Ευαισθησία ανδρισμός: Η εξισορρόπηση της αρρενωπότητας και της ευαισθησίας είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση των καλά στρογγυλεμένων ατόμων και των πιο υγιών κοινωνιών.

Η αινιγματική σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της καρδιαγγειακής νόσου εξηγείται σε τελευταία  έρευνα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Close Icon