Ψυχική Υγεία

Διαζύγιο παιδιά: Ποια η ψυχική υγεία των παιδιών μετά από ένα διαζύγιο;

Διαζύγιο παιδιά: Ποια η ψυχική υγεία των παιδιών μετά από ένα διαζύγιο;

Διαζύγιο παιδιά: Ποιες είναι λοιπόν οι ψυχολογικές επιπτώσεις του διαζυγίου στα παιδιά;

Καθώς ένας γάμος διαλύεται, μερικοί γονείς βρίσκουν τους εαυτούς τους να κάνουν ερωτήσεις όπως: « Πρέπει να μείνουμε μαζί για τα παιδιά;» Άλλοι γονείς βρίσκουν ότι το διαζύγιο είναι η μόνη τους επιλογή. Και ενώ όλοι οι γονείς μπορεί να έχουν πολλές ανησυχίες στο μυαλό τους – από το μέλλον της κατάστασης διαβίωσής τους έως την αβεβαιότητα για τη ρύθμιση της επιμέλειας – μπορεί να ανησυχούν περισσότερο για το πώς θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά το διαζύγιο. Ποιες είναι λοιπόν οι ψυχολογικές επιπτώσεις του διαζυγίου στα παιδιά; Εξαρτάται. Ενώ το διαζύγιο είναι αγχωτικό για όλα τα παιδιά, μερικά παιδιά ανακάμπτουν πιο γρήγορα από άλλα. Τα καλά νέα είναι ότι οι γονείς μπορούν να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις του διαζυγίου στα παιδιά. Μερικές υποστηρικτικές στρατηγικές ανατροφής μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να προσαρμοστούν στις αλλαγές που επιφέρει το διαζύγιο

Γιατί το πρώτο έτος είναι το πιο δύσκολο

Όπως θα περίμενε κανείς, η έρευνα έχει βρει ότι τα παιδιά δυσκολεύονται περισσότερο κατά τη διάρκεια του πρώτου ή δύο ετών μετά το διαζύγιο. Τα παιδιά είναι πιθανό να βιώσουν στενοχώρια, θυμό, άγχος και δυσπιστία. Αλλά πολλά παιδιά φαίνεται να αναπηδούν πίσω. Συνηθίζουν τις αλλαγές στην καθημερινότητά τους και νιώθουν άνετα με τις ρυθμίσεις διαβίωσής τους. Άλλοι, ωστόσο, δεν φαίνεται να επιστρέφουν ποτέ στο «κανονικό». Αυτό το μικρό ποσοστό παιδιών μπορεί να αντιμετωπίσει συνεχή, πιθανώς και δια βίου, προβλήματα μετά το διαζύγιο των γονιών τους. 

Συναισθηματική επίδραση του διαζυγίου

Το διαζύγιο δημιουργεί συναισθηματική αναταραχή σε όλη την οικογένεια, αλλά για τα παιδιά, η κατάσταση μπορεί να είναι αρκετά τρομακτική, μπερδεμένη και απογοητευτική

  • Τα μικρά παιδιά συχνά δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί πρέπει να πάνε ανάμεσα σε δύο σπίτια. Μπορεί να ανησυχούν ότι αν οι γονείς τους σταματήσουν να αγαπούν ο ένας τον άλλον κάποια μέρα, οι γονείς τους μπορεί να σταματήσουν να τους αγαπούν.
  • Τα παιδιά δημοτικού μπορεί να ανησυχούν ότι το διαζύγιο είναι δικό τους λάθος. Μπορεί να φοβούνται ότι φέρθηκαν άσχημα ή μπορεί να υποθέσουν ότι έκαναν κάτι λάθος.
  • Οι έφηβοι μπορεί να θυμώσουν αρκετά για ένα διαζύγιο και τις αλλαγές που δημιουργεί. Μπορεί να κατηγορήσουν έναν γονέα για τη λύση του γάμου ή μπορεί να αγανακτήσουν με τον έναν ή και τους δύο γονείς για την αναταραχή στην οικογένεια. 

Φυσικά, κάθε κατάσταση είναι μοναδική. Σε ακραίες συνθήκες, ένα παιδί μπορεί να αισθάνεται ανακούφιση από τον χωρισμό – εάν ένα διαζύγιο σημαίνει λιγότερες διαφωνίες και λιγότερο άγχος.

Στρες που σχετίζεται με το διαζύγιο

Το διαζύγιο συνήθως σημαίνει ότι τα παιδιά χάνουν την καθημερινή επαφή με τον έναν γονέα – τις περισσότερες φορές τους πατέρες. Η μειωμένη επαφή επηρεάζει τον δεσμό γονέα-παιδιού και σύμφωνα με μια εργασία που δημοσιεύτηκε το 2014, οι ερευνητές βρήκαν ότι πολλά παιδιά αισθάνονται λιγότερο κοντά με τον πατέρα τους μετά το διαζύγιο. Το διαζύγιο επηρεάζει επίσης τη σχέση του παιδιού με τον γονέα που έχει την επιμέλεια – πιο συχνά τις μητέρες. Οι φροντιστές της πρωτοβάθμιας φροντίδας συχνά αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα άγχους που σχετίζονται με την μονογονεϊκή ανατροφή. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013 έδειξε ότι οι μητέρες είναι συχνά λιγότερο υποστηρικτικές και λιγότερο στοργικές μετά το διαζύγιο. Επιπλέον, η πειθαρχία τους γίνεται λιγότερο συνεπής και λιγότερο αποτελεσματική.

Για μερικά παιδιά, ο χωρισμός των γονιών δεν είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Αντίθετα, οι παράγοντες άγχους είναι αυτοί που κάνουν το διαζύγιο το πιο δύσκολο. Η αλλαγή σχολείου, η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι και η ζωή με έναν μόνο γονέα που αισθάνεται λίγο πιο απογοητευμένος είναι μόνο μερικοί από τους πρόσθετους παράγοντες άγχους που δυσκολεύουν το διαζύγιο. Οι οικονομικές δυσκολίες είναι επίσης συχνές μετά το διαζύγιο. Πολλές οικογένειες πρέπει να μετακομίσουν σε μικρότερα σπίτια ή να αλλάξουν γειτονιά και συχνά έχουν λιγότερους υλικούς πόρους. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί μερικά ζευγάρια περνούν τις νύχτες τους σε χωριστά κρεβάτια;

Συμβουλές για ξεπεράσετε την δύσκολη περίοδο του διαζυγίου

Γιατί το γκρι διαζύγιο αυξάνει σε δημοφιλία;

Σάννα Μαρίν: Η πρώην Πρωθυπουργός της Φινλανδίας παίρνει διαζύγιο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να θωρακίσετε συναισθηματικά το παιδί για να αντιμετωπίσει τον σχολικό εκφοβισμό 

Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αναδεικνύοντας τα δυνατά του σημεία, τα ταλέντα και τις θετικές του ιδιότητες. Ενθαρρύνετέ τα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και χόμπι που τους αρέσουν και στα οποία διαπρέπουν.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει να μεταμορφώσετε την ψυχική σας υγεία;

Οπτικοποίηση Διαλογισμού: Ο διαλογισμός οπτικοποίησης είναι μια ισχυρή τεχνική που αξιοποιεί την ικανότητα του νου να δημιουργεί νοητικές εικόνες για να προάγει τη χαλάρωση, να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία.

Πώς να προστατεύσετε τα προσωπικά σας όρια

Αφιερώστε χρόνο για να αναλογιστείτε ποια είναι τα όριά σας και μεταδώστε τα ξεκάθαρα στους άλλους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον καθορισμό ορίων στο πώς σας συμπεριφέρονται οι άλλοι, τις προσδοκίες τους για το χρόνο και την ενέργειά σας και την πρόσβασή τους στον προσωπικό σας χώρο.