Ψυχική Υγεία

Διαταραχή Προσωπικότητα: Υπάρχει σχέση μεταξύ ναρκισσισμού και εθισμού;

Διαταραχή Προσωπικότητα: Υπάρχει σχέση μεταξύ ναρκισσισμού και εθισμού;

Αυτά περιλαμβάνουν την έλλειψη ενσυναίσθησης και την προθυμία να θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο επιδιώκοντας να αισθάνονται ανώτεροι.

Διαταραχή Προσωπικότητα: Ο ναρκισσισμός είναι μια διαταραχή προσωπικότητας που μοιράζεται πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον εθισμό. Υπάρχουν δύο τύποι ναρκισσισμού, και οι δύο μπορεί να οδηγήσουν σε τάσεις στους ανθρώπους που μπορούν, με τη σειρά τους, να ενθαρρύνουν εθιστικές συμπεριφορές. Ο ναρκισσισμός μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε προβληματική χρήση ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής χρήσης αλκοόλ, καθώς και άλλων μορφών εθισμού, όπως ο εθισμός στο σεξ και ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τους δεσμούς μεταξύ ναρκισσισμού και εθισμού και εξηγεί γιατί τα άτομα με ναρκισσισμό μπορεί να είναι πιο πιθανό από άλλα άτομα να εμπλέκονται σε εθιστικές συμπεριφορές.

Τι είναι ο ναρκισσισμός;

Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία περιγράφει τον ναρκισσισμό ως μια διαταραχή προσωπικότητας που παράγει ένα πρότυπο συμπεριφοράς που περιλαμβάνει έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους και ανάγκη για συνεπή και υπερβολική επικύρωση.

Ένα άτομο με ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας μπορεί να έχει μια διογκωμένη ή μεγαλειώδη αίσθηση της σημασίας του εαυτού ή της αξίας και να βιώνει αισθήματα δικαιώματος.

Αν και υπάρχουν πολλοί τύποι ναρκισσιστικών διαταραχών προσωπικότητας, χωρίζονται σε γενικές γραμμές σε δύο ομάδες: τον ευάλωτο ναρκισσισμό και τον μεγαλειώδη ναρκισσισμό. Τα άτομα με ευάλωτο ναρκισσισμό τείνουν να δείχνουν συμπεριφορές αποφυγής, αμυντικής ή υπερευαίσθητης συμπεριφοράς και συχνά βιώνουν αισθήματα οργής σε μια αντιληπτή έλλειψη εκτίμησης ή σεβασμού.

Τα άτομα με μεγαλειώδη ναρκισσισμό τείνουν να έχουν πολύ υψηλή αυτοεκτίμηση, να συμπεριφέρονται με κυρίαρχο τρόπο και να υπερεκτιμούν τις δικές τους ικανότητες.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5η έκδοση (DSM-5) δεν κάνει διάκριση μεταξύ των τύπων ναρκισσισμού. Αντίθετα, τα ταξινομεί ως το ίδιο πράγμα. Η ιδέα του ευάλωτου έναντι του μεγαλεπήβολου ναρκισσισμού προέρχεται από την ψυχοδυναμική ιδέα ότι τα άτομα με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά πιστεύουν ότι πρέπει να είναι τέλεια για να είναι εντάξει.

Ως αποτέλεσμα, αυτά τα άτομα απαιτούν από τους άλλους να επιβεβαιώσουν τη σημασία και την αξία τους. Μόλις λάβουν αυτή την επιβεβαίωση, βιώνουν μεγαλοπρέπεια και μπορεί να συμπεριφέρονται με αλαζονικό και δικαιωματικό τρόπο. Ωστόσο, χωρίς επιβεβαίωση, το ίδιο άτομο μπορεί να αισθάνεται κατάθλιψη και ντροπή. Επομένως, η παρουσία ή η απουσία εξωτερικών επικυρώσεων της αξίας τους καθορίζει εάν ένα άτομο μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά του μεγαλεπήβολου ναρκισσισμού ή του ευάλωτου ναρκισσισμού. Πώς συνδέεται με τον εθισμό; Τόσο ο μεγαλεπήβολος ναρκισσισμός όσο και ο ευάλωτος ναρκισσισμός δείχνουν μια ισχυρή σχέση με τις διαταραχές χρήσης ουσιών.

Ένα άρθρο του 2019 στο Frontiers in Psychiatry εξετάζει τη σχέση μεταξύ της προβληματικής χρήσης ουσιών και του ναρκισσισμού, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η αυτοεκτίμηση παίζει σημαντικό ρόλο. Τόσο η κυμαινόμενη αυτοεκτίμηση όσο και η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να οδηγήσουν στη χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών ή άλλων εθιστικών συμπεριφορών ως μεθόδου επικύρωσης, η οποία είναι σημαντική για τα άτομα με ναρκισσισμό.

Οι συντάκτες του άρθρου σημειώνουν επίσης ότι ο μεγαλειώδης ναρκισσισμός είναι ένας παράγοντας σε πολλές άλλες μορφές εθισμού, όπως: • χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης • χρήση smartphone • ψυχαναγκαστικές αγορές • ΤΥΧΕΡΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ • ψυχαναγκαστική εργασία

Μια μελέτη του 2019 στην οποία συμμετείχαν νεαροί ενήλικες με ευάλωτο ναρκισσισμό διαπίστωσε ότι η διαταραχή μπορεί να προκαλέσει συντριπτικά συναισθήματα ντροπής στο άτομο. Στη συνέχεια, το άτομο αναζητά αλκοόλ ή ουσίες για να μεσολαβήσει αυτά τα συναισθήματα, οδηγώντας σε περισσότερα συναισθήματα ντροπής κ.λπ. Αυτό δημιουργεί ένα πρότυπο εξαρτημένης συμπεριφοράς, το οποίο είναι εξαιρετικά επιβλαβές.

Ναρκισσισμός και διαταραχή χρήσης ουσιών

Υπάρχουν ευρέως αποδεκτά παράλληλα χαρακτηριστικά μεταξύ των ατόμων με ναρκισσιστικές τάσεις και εκείνων που κάνουν κατάχρηση ναρκωτικών, όπως: • η αδυναμία να δούμε τις συνέπειες των πράξεων, γνωστή ως άτρωτο • έλλειψη ενσυναίσθησης • αισθήματα ανωτερότητας • προβλήματα με κυμαινόμενη ή χαμηλή αυτοεκτίμηση • αμυντικές συμπεριφορές για την εκτροπή του ελέγχου

Μια ανασκόπηση του 2020 έρευνας για τον ναρκισσισμό και τις διαταραχές χρήσης ουσιών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση που απαιτεί εξωτερική επικύρωση από άλλους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαταραχών χρήσης ουσιών. Υπογραμμίζει επίσης ότι η έλλειψη ενσυναίσθησης προς τους άλλους και τα αισθήματα άτρωτου επιτρέπουν στους ανθρώπους να συνεχίσουν την προβληματική χρήση ναρκωτικών, παρά την προφανή ζημιά που προκαλούν στο άτομο και στους ανθρώπους γύρω τους.

Οι συγγραφείς της ανασκόπησης προτείνουν επίσης ότι τα άτομα με ναρκισσισμό μπορεί να χρησιμοποιούν ναρκωτικά για να επιτύχουν μια κατάσταση ανωτερότητας έναντι των άλλων, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τα αισθήματα κατωτερότητας, τα οποία μπορεί να προκαλέσει η διακύμανση της αυτοεκτίμησης.

Η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει με τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη του εθισμού

Ναρκισσισμός και διαταραχή χρήσης αλκοόλ

Τόσο ο μεγαλεπήβολος όσο και ο ευάλωτος ναρκισσισμός είναι ισχυροί προγνωστικοί παράγοντες προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 στην οποία συμμετείχαν 345 φοιτητές.

Αυτή η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με μεγαλειώδη ναρκισσισμό είναι πιο ικανά να αξιολογήσουν και να αναγνωρίσουν τα προβλήματά τους με το αλκοόλ από τα άτομα με ευάλωτο ναρκισσισμό.

Τα άτομα της τελευταίας ομάδας είναι λιγότερο ικανά να αναγνωρίσουν ότι έχουν πρόβλημα και, ως εκ τούτου, είναι λιγότερο πιθανό να είναι έτοιμα να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.

Μια ξεχωριστή μελέτη του 2019 σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ εκατοντάδων μαθητών διαπίστωσε ότι η υποτίμηση των άλλων, χαρακτηριστικό του ναρκισσισμού, ήταν πιο πιθανή σε άτομα με προβλήματα στον έλεγχο του ποτού τους.

Διαπίστωσε επίσης ότι η οργή για την αίσθηση του δικαιώματος, η οποία είναι κοινή μεταξύ των ατόμων με ναρκισσισμό, σχετίζεται με προβλήματα αλκοόλ.

Ναρκισσισμός και εθισμός στο σεξ Υπάρχουν πολλές έρευνες που υποδηλώνουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ του ναρκισσισμού και της προβληματικής σεξουαλικής συμπεριφοράς, ιδίως της απιστίας και της σεξουαλικής επίθεσης. Οι ίδιοι παράγοντες που οδηγούν την προβληματική χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών μπορούν επίσης να οδηγήσουν τον εθισμό στο σεξ. Αυτά περιλαμβάνουν κυμαινόμενη ή χαμηλή αυτοεκτίμηση, την υποτίμηση των άλλων και την αίσθηση του άτρωτου.

Τα άτομα με ναρκισσιστικές διαταραχές προσωπικότητας μπορεί να επιθυμούν να ελέγξουν τη συμπεριφορά του σεξουαλικού τους συντρόφου για τη δική τους ικανοποίηση και μπορεί να έχουν μια διογκωμένη αίσθηση σεξουαλικών δικαιωμάτων.

Μια μελέτη του 2014 για τον ναρκισσισμό και τη χρήση της διαδικτυακής πορνογραφίας βρήκε μια άμεση συσχέτιση μεταξύ των ωρών που αφιερώθηκαν στην προβολή πορνογραφικού υλικού και της έκτασης του ναρκισσισμού. Διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα που παρακολουθούν πορνογραφία στο Διαδίκτυο είναι πιο πιθανό να έχουν ναρκισσισμό από τα άτομα που δεν παρακολουθούν. Μια μελέτη του 2014 που εξέταζε την απιστία διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με ναρκισσισμό ήταν πιο πιθανό να είναι άπιστα κατά τη διάρκεια μιας σχέσης.

Μια μελέτη του 2015 για σεξουαλικές επιθέσεις στο κολέγιο αποκάλυψε ότι οι δράστες σημείωσαν υψηλή βαθμολογία σε μια κλίμακα ναρκισσιστικής προσωπικότητας μετά τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου.

Ναρκισσισμός και εθισμός στα social media

Αν και είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει από την εμφάνιση της κοινής χρήσης εικόνων και ενημερώσεων κατάστασης στο διαδίκτυο.

Μια μετα-ανάλυση του 2018 εξέτασε τα αποτελέσματα 62 μελετών και διαπίστωσε ότι ο μεγαλειώδης ναρκισσισμός έχει μέτρια σχέση με την αυξημένη χρήση κοινωνικών δικτύων. Διαπίστωσε ότι τα άτομα με μεγαλειώδη ναρκισσισμό έχουν περισσότερους φίλους και οπαδούς, δημοσιεύουν συχνότερα και περνούν περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από άλλα άτομα. Δημοσιεύουν επίσης περισσότερες selfies.

Μια περαιτέρω ανασκόπηση στο 2020 Trusted Source διαπίστωσε ότι ο ναρκισσισμός μπορεί να παίζει ρόλο στον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το 2021, μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 115 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι τα άτομα με χαρακτηριστικά ευάλωτου ναρκισσισμού ήταν πιο πιθανό να: έχουν ανησυχίες για τον αριθμό των like και των σχολίων να είναι ευαίσθητα σε αρνητικές παρατηρήσεις να βιώνουν συναισθήματα ζήλιας, να περνούν περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο από άτομα με μεγαλειώδη ναρκισσισμό

Ναρκισσισμός εναντίον εθισμού Τα άτομα με ναρκισσισμό και τα άτομα με εθισμό μοιράζονται παρόμοια χαρακτηριστικά χαρακτήρα.

Αυτά περιλαμβάνουν την έλλειψη ενσυναίσθησης και την προθυμία να θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο επιδιώκοντας να αισθάνονται ανώτεροι.

Η έρευνα υποστηρίζει επίσης την ιδέα ότι τα άτομα με ναρκισσισμό είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν παρορμητικές και καταχρηστικές συμπεριφορές όταν χρησιμοποιούν αλκοόλ, ναρκωτικά, σεξ ή ακόμα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο εθισμού.

Αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι γενετικοί παράγοντες μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους έως και 50% περισσότερο διατεθειμένους προς τη διαταραχή χρήσης αλκοόλ, ο εθισμός έχει πολλές πιθανές αιτίες. Αυτές περιλαμβάνουν περιβαλλοντικούς παράγοντες, κοινωνικούς παράγοντες και συναισθηματικούς παράγοντες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα άτομα με εθισμό δεν παρουσιάζουν πάντα σημάδια ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας και ότι τα άτομα με ναρκισσισμό δεν αναπτύσσουν πάντα εθισμό.

Αναζητώντας βοήθεια

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή το σεξ θα πρέπει να επικοινωνήσουν με γιατρό ή επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ένας γιατρός μπορεί να προσφέρει βοήθεια και θεραπεία σε όσους ασχολούνται με τον εθισμό, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής ή κλινικές αποκατάστασης. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη θεραπεία του εθισμού. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να μιλήσει για τα συμπτώματα μιας ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας και να αποκλείσει άλλες διαταραχές συμπεριφοράς. Μπορούν να ζητήσουν από το άτομο να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συμπεριφορές του. Η θεραπεία ομιλίας μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Μπορεί να τους βοηθήσει να μάθουν τρόπους για να αναπτύξουν ενσυναίσθηση για τους άλλους, να αξιολογήσουν ρεαλιστικά τις δυνατότητές τους και να βελτιώσουν την ικανότητά τους να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους.

Περίληψη Τα άτομα με διαταραχές ναρκισσιστικής προσωπικότητας μοιράζονται παρόμοια χαρακτηριστικά με τους εθισμένους ενώ και οι δύο τύποι ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας μπορεί να οδηγήσουν σε εθισμό. Πολλά άτομα με ναρκισσισμό μπορεί επίσης να έχουν εθισμό στο αλκοόλ, το σεξ, τα ναρκωτικά ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι εθισμό με ναρκισσισμό και το αντίστροφο. Τα άτομα που πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εθισμό ή διαταραχή προσωπικότητας θα πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό ή επαγγελματία ψυχικής υγείας για συμβουλές και θεραπεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επιβιώνοντας από την σχέση με έναν ναρκισσιστή

Ψυολογική προσέγγιση μιας ναρκισσιστικής προσωπικότητας

Πόσο νάρκισσοι είστε εσείς και οι φίλοι σας;

Σύνδρομο ανωτερότητας και συμπεριφορά

Τι κρύβει η άρρωστη ψυχή του κάθε ναρκισσιστή

Στρατηγικές για να αντιμετωπίσεις το ναρκισσισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ειδικοί για το φύλο μηχανισμοί για τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή που εντοπίζονται σε απόκριση σε απορρυθμισμένες ορμόνες του στρες

Η Lerner δήλωσε ότι το εργαστήριό της συνεχίζει τώρα αυτές τις αρχικές ερευνητικές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού μελετών για την περαιτέρω διαλεύκανση των μηχανισμών με τους οποίους οι ορμόνες του στρες ρυθμίζουν ειδικά την ντοπαμίνη στους άνδρες έναντι των γυναικών και πώς οι φυσιολογικοί κιρκάδιοι ρυθμοί στην απελευθέρωση των ορμονών του στρες μπορούν να επηρεάσουν τα κίνητρα.

5 Οφέλη του φιλιού για την υγεία μας

Φιλί: Το φιλί μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη συναισθηματική και σωματική υγεία και ευεξία σας, και να βοηθήσει το άτομο που επιδίδεται σε αυτό, να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του.