Επιστημονικά Νέα

Dating apps Ελλάδα: Κοινωνικό άγχος και κατάθλιψη τα ενισχύουν

Dating apps Ελλάδα: Κοινωνικό άγχος και κατάθλιψη τα ενισχύουν

Στο πρώτο τέταρτο του 2020, το Tinder, η πιο δημοφιλής πλατφόρμα σύναψης ερωτικών σχέσεων σημείωσε πάνω από 6 εκατομμύρια συνδρομητές. Έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστημιο Ryerson στον Καναδά, επιβεβαιώνει την αιτιώδη σχέση μεταξύ του κοινωνικού άγχους και της κατάθλιψης με την χρήση των εφαρμογών αυτών.

Η έρευνα

Στην συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν συνολικά 374 άτομα. Τα άτομα αυτά χρησιμοποιούσαν εφαρμογές σύναψης ερωτικών σχέσεων (dating apps) με άλλους χρήστες και κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά από σχετικά ερωτήματα. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να απαντήσουν σε συνολικά 17 ερωτήματα, μέσω των οποίων ο χρήστης κλήθηκε να περιγράψει περιπτώσεις κοινωνικού άγχους από την προηγούμενη εβδομάδα. Στην συνέχεια απάντησαν σε 21 νέα ερωτήματα τα οποία θα μπορούσαν να μετρήσουν το άγχος, τα συμπτώματα κατάθλιψης και το στρες ενώ συμπλήρωσαν και κλίμακες που αφορούσαν τα κίνητρα χρήσης της εφαρμογής Tinder στο άτομο.

Τα αποτελέσματα

Το ερευνητικό ερώτημα απαντήθηκε θετικά και κατέδειξε άμεση σχέση μεταξύ του κοινωνικού άγχους και της κατάθλιψης ως γενεσιουργά κίνητρα της χρήσης εφαρμογών σύναψης ερωτικών σχέσεων. Συγκεκριμένα:

  • To κοινωνικό άγχος και η κατάθλιψη σχετίζονται με την χρήση των εφαρμογών αυτών ως μέθοδος διευκόλυνσης της επικοινωνίας και από τα δύο φύλα, αν και το αποτέλεσμα αποδεικνύεται με μεγαλύτερη σαφήνεια στην περίπτωση των γυναικών
  • Οι γυναίκες με κοινωνικό άγχος είναι πιο πιθανόν να ενδιαφερθούν για την δημιουργία αισθημάτων αγάπης μέσω των εφαρμογών. Αυτό, ωστόσο, δεν ισχύει στην περίπτωση της κατάθλιψης, και στα δύο φύλα
  • Τέτοιου είδους εφαρμογές χρησιμοποιούνται για την τόνωση της αυτο-αξίας από ανθρώπους με κοινωνικό άγχος και από τα δυο φύλα. Αυτό επαληθεύεται και στην περίπτωση των ανθρώπων με κατάθλιψη, όπου στη περίπτωση των γυναικών τα ευρήματα είναι ακόμα πιο σαφή.
  • Αντίθετα με τις υποθέσεις των ερευνητών, εντοπίζεται άμεση σχέση μεταξύ κοινωνικού άγχους και αισθημάτων ενθουσιασμού στο γυναικείο φύλο, κάτι το οποίο δεν φάνηκε να ισχύει στους άνδρες εθελοντές
  • Οι άνθρωποι με κοινωνικό άγχος και κατάθλιψη προσπαθούν για την επίτευξη περιστασιακού σεξ. Στην περίπτωση της κατάθλιψης, όμως, οι γυναίκες είχαν ακόμη περισσότερο την συγκεκριμένη τάση

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η ανασφάλεια υπαίτια για τον φανατισμό

Πώς η δύσκολη παιδική ηλικία επηρεάζει τις σχέσεις ενηλίκων

Άγχος σχέσης και αδύναμη προσκόλληση. Πώς θα αναγνωρίσεις τα σημάδια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αιτία αποκλεισμού για τις γυναίκες αθλήτριες τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης;

Η Caster Semenya, δύο φορές ολυμπιονίκης των 800 μέτρων, με καταγωγή από τη Νότια Αφρικής, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επαναδιαπραγματευτεί τα «ρατσιστικά» όρια τεστοστερόνης, που επιβάλλονται σε γυναίκες αθλήτριες.

Θαλασσινό νερό: Ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος

Με τη χρήση θαλασσινού νερού μπορεί να καθαρίζεται βαθιά ο ρινικός βλεννογόνος, να ρευστοποιείται η βλέννα και να απομακρύνεται ευκολότερα με τη βοήθεια των κροσσών, και τέλος να ανανεώνονται τα κύτταρα του βλεννογόνου. 

Έρευνα αναθεωρεί τις φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες

Αρτηριακή πίεση Γυναίκα: Εάν είστε γυναίκα, οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούν λάθος τρόπο μέτρησης της αρτηριακής σας πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Circulation. Η έρευνα εξετάζει τον πρώτο αριθμό, τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία δείχνει πόση πίεση δημιουργεί το αίμα σας στα τοιχώματα της αρτηρίας σας όταν χτυπά η καρδιά. "Σκεφτόμαστε για την κανονική αρτηριακή πίεση σε άτομα με την υπόθεση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίδιοι, όταν στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετικοί από ό, τι συνειδητοποιούσαμε ως τώρα", δήλωσε η Dr. Susan Cheng, συντάκτρια της μελέτης.

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Το μακροχρόνιο στρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Καρδιά και άγχος: Μπορεί το μακροχρόνιο στρες να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή; Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα απαντούσαν καταφατικά, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία γι’ αυτό είναι λιγοστά.

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Τα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο νέας μόλυνσης

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνδέουν την ανεύρεση αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού (από προηγούμενη λοίμωξη) με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εκ νέου μόλυνσης στο μέλλον. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν θετικά σε αντισώματα έναντι του Covid-19 είχαν μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό μελλοντικά σε σύγκριση με εκείνα που βγήκαν αρνητικά στο τεστ αντισωμάτων.

Μπορούν τα αρνητικά ιόντα να λειτουργήσουν ως αντικαταθληπτικά

Θάλασσα: Τα αρνητικά ιόντα είναι άοσμα, άγευστα και αόρατα μόρια που εισπνέουμε σε αφθονία σε ορισμένα περιβάλλοντα, όπως η θάλασσα. Μόλις φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματός μας, τα αρνητικά ιόντα πιστεύεται ότι προκαλούν βιοχημικές αντιδράσεις που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, ορμόνης της διάθεσης, βοηθώντας στην ανακούφιση της κατάθλιψης, την διαχείριση του άγχους και την ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας.

Έρευνα ενοχοποιεί τη φρουκτόζη για βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα

Ανοσοποιητικό σύστημα: Νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Swansea σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Francis Crick Institute στο Λονδίνο έδειξε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη σακχάρου μπορεί να αποτρέψει την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων με τρόπους που, μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό ήταν άγνωστοι.