Ψυχική Υγεία

Body Shaming: Όταν το “διαφορετικό” χλευάζεται

Body Shaming: Όταν το “διαφορετικό” χλευάζεται

Το πεδίο του body shaming δεν περιορίζεται μόνο στο να χλευάσεις κάποιον λόγω των περιττών κιλών, είναι ένα ευρύ φάσμα και μπορεί να περιλαμβάνει, shaming για το πολύ αδύνατο, shaming για το ύψος, shaming για την τριχόπτωση ή το χρώμα των μαλλιών και γενικά για οτιδήποτε ο καθένας θεωρεί διαφορετικό πάνω σε κάποιον κι έχει δικαίωμα να το χλευάσει.

Body Shaming: Το body shaming είναι ένα θέμα αρκετά ευαίσθητο που έχουν αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζουν αρκετές γυναίκες στον πλανήτη. Eίναι η πράξη του χλευασμού της φυσικής εμφάνισης ενός ατόμου. Το πεδίο του body shaming δεν περιορίζεται μόνο στο να χλευάσεις κάποιον λόγω των περιττών κιλών, είναι ένα ευρύ φάσμα και μπορεί να περιλαμβάνει, shaming για το πολύ αδύνατο, shaming για το ύψος, shaming για την τριχόπτωση ή το χρώμα των μαλλιών και γενικά για οτιδήποτε ο καθένας θεωρεί διαφορετικό πάνω σε κάποιον κι έχει δικαίωμα να το χλευάσει.

Γενικά αντιλαμβάνεσαι πως το να χλευάζεις κάποιον επειδή έχει περιττά κιλά ή είναι πολύ αδύνατος, είναι άσχημο αλλά και παράλογο γιατί δεν είναι κάτι που σε αφορά. Έχεις ακούσει που λένε «μην κάνεις αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν»; Και φυσικά η έκφραση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στο αν θα κάνεις body shaming σε κάποιον. Το να ασκείς bullying για τον οποιοδήποτε λόγο σε κάποιον άνθρωπο μπορεί να δημιουργήσει πολλά ψυχολογικά θέματα σε έναν άνθρωπο και αν είσαι θύμα τέτοιων καταστάσεων να πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις.

Η Δανάη Μπάρκα σήμερα στην εκπομπή της έθιξε το συγκεκριμένο θέμα και με καλεσμένη την ψυχολόγο Σάντυ Κουτσοσταμάτη μας εξήγησαν πώς μπορούμε να διαχειριστούμε μία τέτοια κατάσταση. Όπως εκείνη ανέφερε αυτοί που κάνουν body shaming είναι συνήθως άνθρωποι που οι ίδιοι βιώνουν κάποιο «πρόβλημα». Για παράδειγμα ανέφερε πως αν εμείς έχουμε περιττά κιλά κοιταζόμαστε στον καθρέφτη, κι ενώ ψάχνουμε να βρούμε τι είναι αυτό που δεν μας αρέσει πάνω μας, ερχόμαστε στην ίδια θέση και κρίνουμε κάποιον άλλον. Στην ουσία κάποιος που επικρίνει κάποιον δημόσια κάνει προβολή των δικών του συναισθημάτων, και αυτό είναι ίσως η μεγαλύτερη αλήθεια σχετικά με το θέμα του body shaming. Το πώς θα το αντιμετωπίσεις εσύ που το δέχεσαι έχει να κάνει και με το πώς εσύ βλέπεις τον εαυτό σου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί τα παιδιά ασκούν bullying;

Bullying: Πως αντιμετωπίζεται ανώνυμα με ασφάλεια

Bullying και ενέργειες αποφυγής

Έρευνα: Κίνδυνος κατάθλιψης από bullying μεταξύ αδελφών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να θωρακίσετε συναισθηματικά το παιδί για να αντιμετωπίσει τον σχολικό εκφοβισμό 

Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αναδεικνύοντας τα δυνατά του σημεία, τα ταλέντα και τις θετικές του ιδιότητες. Ενθαρρύνετέ τα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και χόμπι που τους αρέσουν και στα οποία διαπρέπουν.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει να μεταμορφώσετε την ψυχική σας υγεία;

Οπτικοποίηση Διαλογισμού: Ο διαλογισμός οπτικοποίησης είναι μια ισχυρή τεχνική που αξιοποιεί την ικανότητα του νου να δημιουργεί νοητικές εικόνες για να προάγει τη χαλάρωση, να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία.

Πώς να προστατεύσετε τα προσωπικά σας όρια

Αφιερώστε χρόνο για να αναλογιστείτε ποια είναι τα όριά σας και μεταδώστε τα ξεκάθαρα στους άλλους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον καθορισμό ορίων στο πώς σας συμπεριφέρονται οι άλλοι, τις προσδοκίες τους για το χρόνο και την ενέργειά σας και την πρόσβασή τους στον προσωπικό σας χώρο.