Επιστημονικά Νέα

Αυτοπεποίθηση Παιδιά: Οι ελκυστικοί έφηβοι δεν έχουν περισσότερη αυτοεκτίμηση από τους συνομηλίκους τους [vid]

Αυτοπεποίθηση Παιδιά: Οι ελκυστικοί έφηβοι δεν έχουν περισσότερη αυτοεκτίμηση από τους συνομηλίκους τους [vid]

Αυτοπεποίθηση Παιδιά: Τα εφηβικά χρόνια μπορεί να είναι ταραχώδη και οι αγώνες για την ταυτότητα και την εμφάνιση μπορεί να είναι προκλήσεις για το πώς αισθάνονται τα παιδιά με τον εαυτό τους. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά τους γνωρίζουν ότι η αξία ενός ατόμου δεν εξαρτάται από τη φυσική τους ελκυστικότητα.

Πιστεύεται ευρέως ότι η ομορφιά και η αυτοεκτίμηση συμβαδίζουν, αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει στην πραγματικότητα για τους εφήβους, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Clinical Child and Adolescent Psychology. Οι φωτογραφίες των 230 παιδιών – ηλικίας 13 έως 15 ετών – βαθμολογήθηκαν για την ελκυστικότητα του προσώπου και συγκρίθηκαν με τα επίπεδα αυτοεκτίμησής τους σε διάστημα πέντε ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που χαρακτηρίστηκαν ως πιο ελκυστικοί είχαν στην πραγματικότητα χαμηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης από τους λιγότερο ελκυστικούς συνομηλίκους τους. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, παρατηρήθηκε ότι για τους περισσότερους, η αυτοεκτίμηση αυξήθηκε και έγινε πιο σταθερή, καθώς οι έφηβοι άλλαξαν στην πρώιμη ενηλικίωση – ειδικά για εκείνους που ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια είχαν χαμηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης από τα αγόρια συνολικά – και κυρίως, τα έφηβα κορίτσια βαθμολογήθηκαν ως πιο ελκυστικά από τα αγόρια.

Γιατί η ελκυστικότητα εμποδίζει την αυτοεκτίμηση

Οι συγγραφείς της μελέτης προσφέρουν αρκετές εξηγήσεις για το γιατί πιο ελκυστικοί έφηβοι μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης:

  • Αλλαγές κατά την εφηβεία: Υποδηλώνουν ότι οι πιο ελκυστικοί έφηβοι μπορεί να αντιληφθούν τις πραγματικές ή επικείμενες αλλαγές της εφηβείας ως αρνητικές επιπτώσεις στην εμφάνισή τους, ενώ λιγότερο ελκυστικοί νεαροί έφηβοι μπορεί να δουν αυτές τις αλλαγές ως θετικές.

  • Υψηλές προσδοκίες: Είναι πιθανό οι συνομηλίκοι, οι δάσκαλοι και οι γονείς να αναμένουν ασυνείδητα υψηλότερα επίπεδα κοινωνικής λειτουργίας και ακαδημαϊκής απόδοσης από ελκυστικά παιδιά. Αυτές οι προσδοκίες μπορεί να δημιουργήσουν μια αίσθηση αμφιβολίας ή χαμηλής αυτοεκτίμησης στα παιδιά, εάν αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των άλλων. 
  • Αντίληψη ελκυστικότητας: Πολύ απλά, οι νέοι έφηβοι μπορεί να είχαν διαφορετική αντίληψη για την ελκυστικότητά τους από την ερευνητική ομάδα που αξιολόγησε τις φωτογραφίες τους. Είναι πιθανό ότι πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην αντίληψη ενός ατόμου περί ελκυστικότητας. 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα μη ανταγωνιστικά αθλήματα βοηθούν τα παιδιά και τους εφήβους

Πέντε πυλώνες αυτοεκτίμησης στην εφηβεία

Όταν η επανάσταση των εφήβων είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη;

Διαβήτης: Η άσκηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην εργαλειοθήκη διαχείρισης του διαβήτη και όταν γίνεται με ασφάλεια και συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Κολπικός δακτύλιος πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στη Νότια Αφρική για την πρόληψη του HIV

Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 64% των 7,4 εκατομμυρίων ενηλίκων που ζουν με τον ιό στη χώρα. «Ελπίζουμε ότι πολλές ακόμη χώρες θα ακολουθήσουν την κίνηση της Νότιας Αφρικής», δήλωσε ο Σάντς. Ο δακτύλιος έχει εγκριθεί και έχει υποβληθεί σε μελέτες εφαρμογής σε διάφορες χώρες της ηπείρου, όπως η Ουγκάντα, η Κένυα και η Ζιμπάμπουε.