Ψυχική Υγεία

Αυτισμός διάγνωση: Μελέτη διερευνά λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις ΔΦΑ

Αυτισμός διάγνωση: Μελέτη διερευνά λύσεις για την προκατάληψη φύλου στις διαγνώσεις ΔΦΑ

Αυτισμός διάγνωση: Μια διεπιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έδειξε ότι ίσος αριθμός κοριτσιών και αγοριών έχει πιθανότητες διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD), εφόσον τα κορίτσια δεν "διαφύγουν" του προσυμπτωματικού ελέγχου.

«Η συμβατική άποψη ήταν ότι περισσότερα αγόρια από κορίτσια έχουν ΔΑΦ», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Casey Burrows, Ph.D., L.P., επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και ψυχολόγος στο M Health Fairview. “Η έρευνά μας δείχνει ότι τα κορίτσια και τα αγόρια παρουσιάζουν παρόμοιες πιθανότητες να έχουν ΔΑΦ και εντοπίζει ορισμένες από τις προκαταλήψεις που συμβάλλουν στις διαφορές στις αναλογίες των φύλων ως προς τις διαγνώσεις. Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα φέρει ανακούφιση σε γυναίκες και κορίτσια που αγωνίζονται κοινωνικά χωρίς να γνωρίζουν το γιατί.”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Burrows.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Infant Brain Imaging Study Network, η μελέτη παρακολούθησε μια ομάδα παιδιών με υψηλότερη πιθανότητα να αναπτύξουν ASD (π.χ. αδέρφια αυτιστικών παιδιών) από 6 έως 60 μηνών. Διαπίστωσε ότι υπάρχουν εξίσου πολλά κορίτσια που με πιθανότητες ΔΑΦ, εφόσον τα παιδιά ελέγχονται έγκαιρα. Σημειώνεται ότι βάσει της τρέχουσας αναλογία; φύλων, οι πιθανότητες διάγνωσης είναι 4 αγόρια προς 1 κορίτσια, όταν ακολουθούνται τυπικές διαδικασίες κλινικής παραπομπής. «Γνωρίζουμε ότι οι διαδικασίες ελέγχου και τα διαγνωστικά εργαλεία ΔΑΦ συχνά χάνουν πολλά κορίτσια που αργότερα υποβάλλονται σε διάγνωση ΔΑΦ», είπε ο Μπάροους, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Masonic Institute for the Developing Brain. “Αυτό εμποδίζει πολλά κορίτσια να λαμβάνουν υπηρεσίες πρώιμης παρέμβασης σε μια περίοδο που μπορούν να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο – στην πρώιμη παιδική ηλικία. Οι περισσότερες μελέτες για τη ΔΑΦ επικεντρώνονται στα παιδιά μετά τη διάγνωσή τους, χωρίς πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα σε παιδιά που αποκλείονται από τις κοινές πρακτικές προσυμπτωματικού ελέγχου. ”

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε εάν κορίτσια και αγόρια παρουσίαζαν παρόμοια συμπτώματα και βρήκε ανεπαίσθητες διαφορές στη δομή των βασικών συμπτωμάτων της ΔΑΦ. Μετά τη διόρθωση αυτών των διαφορών, η ανάλυση υποομάδας εντόπισε μια ομάδα “υψηλής ανησυχίας” που είχε αναλογία φύλου 1 αγόρι προς 1 κορίτσι. «Είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τους περιορισμούς των παραδοσιακών προσεγγίσεων διάγνωσης και προσυμπτωματικού ελέγχου και να δημιουργήσουμε δημιουργικές λύσεις για τον εντοπισμό όλων των παιδιών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης», δήλωσε ο Jed Elison, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής στο Κολέγιο Εκπαίδευσης και Ανθρώπινης Ανάπτυξης στην Ιατρική Σχολή και συγγραφέας της μελέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτισμός-Τα drums ως μέσο έκφρασης & ενίσχυσης των κινητικών αποδόσεων

Τα αυτιστικά άτομα έχουν χειρότερη υγεία και υγειονομική περίθαλψη

Πώς το άγχος και τα γαστρεντερικά προβλήματα επηρεάζουν τα παιδιά με αυτισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Πώς συνδέεται η ψυχολογία των παιδιών με των γονιών;

Ψυχολογία: Η ψυχική υγεία γονέων και παιδιών συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι γονείς που έχουν τις δικές τους προκλήσεις ψυχικής υγείας, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να φροντίσουν το παιδί τους σε σύγκριση με τους γονείς που περιγράφουν την ψυχική τους υγεία ως καλή.

H θάλασσα είναι ο τόπος θεραπείας της ψυχής

Θάλασσα: H φιλοσοφία του Blue Health γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, κερδίζοντας δυναμική καθώς οι μελέτες αποκαλύπτουν πώς οι μπλε χώροι – όπως η θάλασσα μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία.

Άμεση σχέση μεταξύ βίας του συντρόφου, αυτοτραυματισμού & αυτοκτονίας

Νέα μελέτη: Δημοσιευμένη στο The Lancet Psychiatry, μια νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η βία από τους συντρόφους (IPV) συνδέεται στενά με τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και όλων των ηλικιών στην Αγγλία.

Το κάπνισμα μπορεί να είναι μια αιτία κατάθλιψης

Κάπνισμα: Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας μεταξύ 53% και 127% και κατάθλιψης κατά 54% έως 132%, έδειξε έκθεση ακαδημαϊκών από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ που δημοσιεύτηκε σήμερα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εντοπιστεί γιατί συμβαίνει αυτό και χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως το άγχος ή η διπολική διαταραχή.