Ψυχική Υγεία

Αθλητισμός: Tο καλύτερο αγχολυτικό για μια απαιτητική καθημερινότητα

Αθλητισμός: Tο καλύτερο αγχολυτικό για μια απαιτητική καθημερινότητα

Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που συχνά συνιστάται για τη μείωση της έντασης και του στρες. Ορισμένες σωματικές δραστηριότητες, όπως η γιόγκα ή το Tai-chi, για παράδειγμα, είναι πολύ αποτελεσματικές για την επίτευξη γαλήνης και την ανακούφιση από το άγχος. Φυσικά, ο καθένας μπορεί να επιλέξει το άθλημα που πιστεύει πως θα του προσφέρει τα περισσότερα οφέλη.

Εκτός από τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, μια σωματική δραστηριότητα που εξασκείται τακτικά, υπό καλές συνθήκες και σύμφωνα με ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στην κατάσταση της υγείας του ατόμου, συνοδεύεται από αναμφισβήτητα οφέλη: βελτίωση του ύπνου, μείωση των πόνων στη μέση και την πλάτη, μείωση κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων ή διαβήτη κ.λπ.

Ο αθλητισμός είναι στο μυαλό

Πώς να εξηγήσετε την καταπολέμηση του άγχους με τον αθλητισμό; Ο αθλητισμός δρα σε ορισμένους μεσολαβητές που υπάρχουν στον εγκέφαλό μας. Η σωματική δραστηριότητα διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών, μορίων που εμπλέκονται στην ευεξία, οι οποίες εξουδετερώνουν τις επιδράσεις της αδρεναλίνης, δηλαδή της ορμόνης του στρες.

Επιπλέον, οι ενδορφίνες έχουν δομή παρόμοια με αυτήν της μορφίνης, βοηθώντας στη μείωση του πόνου. Ο αθλητισμός αυξάνει επίσης την παραγωγή ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται σε μηχανισμούς επιβράβευσης. Έτσι, μετά από μια συνεδρία σωματικής άσκησης, οι αθλητές περιγράφουν μια κατάσταση πληρότητας, ακόμη και ευφορία. Παρόμοια με το όπιο, η ντοπαμίνη βοηθά επίσης στη μείωση της κόπωσης. Προσοχή όμως στην υπερβολή: αυτές οι ορμόνες, όπως και ορισμένα φάρμακα, εξηγούν την ψυχολογική εξάρτηση από τις σωματικές δραστηριότητες.

Τι άθλημα να εξασκήσετε για να μειώσετε το άγχος;

Είναι στο χέρι του καθενός να επιλέξει το άθλημα που του ταιριάζει καλύτερα. Για να ξεσκάσετε και να διοχετεύσετε κάπου την ενέργειά σας: επιλέξτε ένα άθλημα που απαιτεί συγκέντρωση, όπως τεχνικά και ομαδικά αθλήματα. Για να ηρεμήσετε και να καθαρίσετε το κεφάλι σας: επιλέξτε ένα άθλημα αντοχής όπως κολύμπι ποδηλασία ή τζόκινγκ.

Ωστόσο, αυτά τα αθλήματα αντοχής δεν συνιστώνται σε άτομα που τείνουν να επαναπροσδιορίζουν τις ανησυχίες τους, που δυσκολεύονται να ελέγξουν τον εαυτό τους ή που εκρήγνυνται με την παραμικρή ενόχληση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, επιλέξτε ένα τεχνικό και ομαδικό άθλημα.

Για να ηρεμήσετε και να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας: επιλέξτε γιόγκα ή οποιαδήποτε άλλη σωματική και πνευματική δραστηριότητα με βάση τη στάση του σώματος, την αναπνοή και την αναζήτηση της σωστής τεχνικής, όπως το Tai-chi ή το Qi-gong. Το γκολφ είναι επίσης μέρος αυτού του τύπου ηρεμιστικής δραστηριότητας.

Ακολουθεί βίντεο:

Εξασκηθείτε στις σωστές συνθήκες

Ο τύπος του αθλητισμού δεν είναι το παν, αλλά πρέπει παράλληλα να ασκείται κάτω από τις σωστές συνθήκες, καθώς με την πάροδο του χρόνου θα φανούν τα οφέλη. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος έναρξης μιας δραστηριότητας που δεν σας αρέσει, που βρίσκεται μακριά από το σπίτι σας ή που πρέπει να τη «στριμώξετε» στο πρόγραμμά σας.

Το να ασκείτε ένα άθλημα θα πρέπει να σας προσφέρει ευχαρίστηση, εξ’ ου και η σημασία της σωστής επιλογής του. Επιπλέον, ένα άλλο κριτήριο επιλογής κάποιας δραστηριότητας είναι να μην υπερεκτιμάτε την φυσική σας ικανότητα, έτσι ώστε να μην τα παρατήσετε αμέσως. Τέλος, η επιλεγμένη δραστηριότητα δεν πρέπει να γίνει εις βάρος της κοινωνικής και οικογενειακής σας ζωής: είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο και σε άλλα ευχάριστα χόμπι, τα οποία βοηθούν επίσης στη μείωση του άγχους από την καθημερινότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Άσκηση: Βασικός παράγων για την πρόληψη της σεξουαλικής δυσλειτουργίας

Η άσκηση μπορεί να αντιστρέψει την εγκεφαλική γήρανση

Το κολύμπι είναι δάσκαλος δεξιοτήτων ζωής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα γονίδια καθορίζουν το επίπεδο ενσυναίσθησης στους ανθρώπους

Γονίδια ενσυναίσθηση: Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Translational Psychiatry, βασίζεται σε μια προηγούμενη μελέτη που διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες είναι ελαφρώς πιο ενσυναίσθητες από τους άνδρες

Πώς μπορείτε να απομακρυνθείτε από μια δύσκολη συναισθηματική κατάσταση;

Δύσκολες εμπειρίες: Ενώ η διαδικασία της λήθης μιας δύσκολης κατάστασης είναι πολύπλευρη και διαφέρει από άτομο σε άτομο, αυτές οι στρατηγικές μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για την πλοήγηση στην πορεία προς τη θεραπεία και την ανθεκτικότητα.

Εφηβεία: Η καθημερινή συνήθεια με τα κινητά προκαλεί συναισθηματικά προβλήματα.

Από την επεξεργασία των δεδομένων δεν προέκυψε ότι οι έφηβοι ,που είχαν προϋπάρχουσες συναισθηματικές δυσκολίες,  είχαν ακολούθως και πρόβλημα ρύθμισης του χρόνου χρήσης του διαδικτύου. Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι η προβληματική χρήση του διαδικτύου έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις σε μορφές στάθμισης των συναισθημάτων που χρειάζονται προσπάθεια, όπως δυσκολίες στην επιδίωξη στόχων ζωής και στην κατανόηση των συναισθημάτων κάποιου.

Συναισθήματα: Πώς θα διαβάσετε τους γύρω σας;

Όταν συναντάτε ένα άτομο για πρώτη φορά, το ένστικτό σας, σας μιλά πριν καν προλάβετε να σκεφτείτε. Είναι μια πρωταρχική απόκριση που έχει το σώμα μας και τη χρησιμοποιεί για αυτοπροστασία.

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.