Ψυχική Υγεία

Αθλητισμός ψυχική υγεία: Τα συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη της άσκησης [vid]

Αθλητισμός ψυχική υγεία: Τα συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη της άσκησης [vid]

Αθλητισμός ψυχική υγεία: Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι βάλσαμο για διάφορες προκλήσεις υγείας και στην πραγματικότητα τα οφέλη της αξιοποιούνται επικουρικά στην αντιμετώπιση παθήσεων ψυχολογικής και φυσιολογικής φύσεως. 

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι να ασκείστε τακτικά, όπως η διατήρηση της υγείας σας ή η απώλεια βάρους. Γνωρίζατε όμως ότι η άσκηση σας ενδυναμώνει επίσης συναισθηματικά και ψυχικά; Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι βάλσαμο για διάφορες προκλήσεις υγείας και στην πραγματικότητα τα οφέλη της αξιοποιούνται επικουρικά στην αντιμετώπιση παθήσεων ψυχολογικής και φυσιολογικής φύσεως.

Μειωμένο στρες και Αυξημένη Ευεξία

Το ότι η άσκηση μειώνει το ψυχικό και σωματικό στρες έχει τεκμηριωθεί καλά. Η τακτική σωματική δραστηριότητα απελευθερώνει ορισμένες χημικές ουσίες που βοηθούν τον εγκέφαλο να μετριάσει το στρες. Ειδικότερα, η άσκηση εντείνει την απελευθέρωση των ορμονών που ονομάζονται ενδορφίνες και οι οποίες δρουν με παρόμοιο τρόπο όπως ορισμένα παυσίπονα που αλληλεπιδρούν με τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου σας. Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται φυσικά με την άσκηση, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την κατάθλιψη και αυξάνουν τα συναισθήματα «ευφορίας» μετά την προπόνηση.

Καλύτερης ποιότητας ύπνος

Λόγω της ανάγκης του σώματος να ανακάμψει από την άσκηση, ο εγκέφαλός σας θα στείλει το σήμα να ξεκουραστείτε νωρίτερα. Επίσης θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο ήσυχοι τη νύχτα.

Αυξημένη Γνωστική Λειτουργία

Έχει αποδειχθεί ότι όσο μεγαλώνουμε, οι γνωστικές μας λειτουργίες τείνουν να μειώνονται. Η τακτική άσκηση σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να επηρεάσει το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη (ιππόκαμπος) και να βελτιώσει τη λειτουργία του. Αυτό ισχύει και για την ικανότητά μας να μαθαίνουμε. Μέσω των ίδιων προσαρμογών στον ιππόκαμπο, τα άτομα που ασκούνται τακτικά είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν ακμαίες τις γνωστικές τους λειτουργίες.

Περισσότερη Ενέργεια

Όταν ασκούμαστε, η ροή του αίματος στο σώμα μας αυξάνεται, η οποία βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους μύες μας και μας κάνει πιο ενεργητικούς και σε εγρήγορση. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, με τη βελτιωμένη ποιότητα ύπνου έρχεται βελτιωμένη ενέργεια, καθώς το σώμα μας παίρνει την ξεκούραση που χρειάζεται. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται τακτικά είναι γενικά πιο παραγωγικοί τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική τους ζωή. Τέλος, οι άνθρωποι που ασκούνται είναι επίσης πιο πιθανό να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές. Θρεπτική διατροφή σημαίνει περισσότερη ενέργεια καθημερινά!

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η γιόγκα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Τα οφέλη της αερόβιας άσκησης στη σωματική και ψυχική υγεία

Πώς η γιόγκα ενισχύει την καρδιακή υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό στην εφηβεία;

ΔΑΦ: Στην πλοήγηση στον αυτισμό κατά την εφηβεία, μια συλλογική και διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και τον ίδιο τον έφηβο είναι ζωτικής σημασίας

Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε έναν χωρισμό;

Χωρισμός: Η θεραπεία ενός χωρισμού είναι μια σταδιακή διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Αποφύγετε να βιαστείτε σε νέες σχέσεις ή να προσπαθήσετε να καταπιέσετε τα συναισθήματά σας.

Στρες: Τα μυστικά για να καταφέρετε επιτέλους να απαλλαγείτε

Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν κάποιες μέθοδοι που θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε τις αντιστάσεις του εγκεφάλου απέναντι στο στρες. Αυτές εμπεριέχουν κυρίως τη σωματική άσκηση και τον διαλογισμό.