Ψυχική Υγεία

Άσκηση: Ποιες ορμόνες απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της γυμναστικής;

Άσκηση: Ποιες ορμόνες απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της γυμναστικής;

Άσκηση: Η τακτική σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στη συνολική ισορροπία αυτών των ορμονών, προάγοντας τη σωματική και ψυχική ευεξία.

Η άσκηση πυροδοτεί την απελευθέρωση διαφόρων ορμονών στο σώμα, καθεμία από τις οποίες παίζει ένα ξεχωριστό ρόλο βοηθώντας σας να προσαρμοστείτε στη σωματική δραστηριότητα και να διατηρήσετε τη συνολική υγεία. Αυτές οι ορμόνες είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενέργειας, την ανάπτυξη των μυών, τη ρύθμιση της διάθεσης και πολλά άλλα. Εδώ είναι μερικές από τις βασικές ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης:

Άσκηση και ορμόνες

  • Ενδορφίνες: Οι ενδορφίνες αναφέρονται συχνά ως ορμόνες «καλής αίσθησης». Απελευθερώνονται ως απάντηση στην άσκηση και λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα και ανυψωτικά της διάθεσης. Οι ενδορφίνες συμβάλλουν στη μείωση του στρες, στην ανακούφιση του άγχους και στη δημιουργία μιας αίσθησης ευεξίας.
  • Αδρεναλίνη (Επινεφρίνη): Η αδρεναλίνη απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια κατά τη διάρκεια της άσκησης, ειδικά ως απόκριση σε προπονήσεις υψηλής έντασης ή στην απόκριση «πάλη ή φυγή». Αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, τη ροή του αίματος στους μύες και τη διαθεσιμότητα γλυκόζης για ενέργεια. Αυτή η ορμόνη προετοιμάζει το σώμα για άμεση δράση και μπορεί να ενισχύσει την απόδοση.
  • Κορτιζόλη: Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη του στρες που παράγεται από τα επινεφρίδια. Ενώ συχνά συνδέεται με το στρες, η κορτιζόλη παίζει επίσης ρόλο στη ρύθμιση της ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης. Βοηθά στην κινητοποίηση της γλυκόζης και των λιπαρών οξέων για ενέργεια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια μεγαλύτερων προπονήσεων. Η απελευθέρωση κορτιζόλης που προκαλείται από την άσκηση μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στον μεταβολισμό και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
  • Ντοπαμίνη: Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής και ορμόνη που σχετίζεται με την ανταμοιβή και την ευχαρίστηση. Η άσκηση ενισχύει τα επίπεδα ντοπαμίνης, συμβάλλοντας στην αίσθηση της ολοκλήρωσης και της ικανοποίησης που νιώθετε μετά από μια προπόνηση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της άσκησης ως θετικής συνήθειας.
  • Σεροτονίνη: Η άσκηση προάγει την απελευθέρωση σεροτονίνης, ενός άλλου νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει τη διάθεση, τον ύπνο και την όρεξη. Τα υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με βελτιωμένη διάθεση και μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.
  • Αυξητική ορμόνη (GH): Η έντονη άσκηση, ιδιαίτερα η προπόνηση ενδυνάμωσης και η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT), πυροδοτεί την απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης. Η GH είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη, την επισκευή και την αποκατάσταση των μυών. Βοηθά επίσης στη ρύθμιση της σύστασης του σώματος προωθώντας τη χρήση του αποθηκευμένου λίπους για ενέργεια.
  • Ινσουλίνη: Η άσκηση ενισχύει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, επιτρέποντας στο σώμα να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη πιο αποτελεσματικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη ή διαβήτη τύπου 2. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση του κινδύνου μεταβολικών διαταραχών.
  • Λεπτίνη και γκρελίνη: Αυτές οι ορμόνες παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης και στην ενεργειακή ισορροπία. Η άσκηση μπορεί να επηρεάσει την απελευθέρωσή τους, συμβάλλοντας στον έλεγχο της όρεξης και ενδεχομένως να συμβάλει στη διαχείριση του βάρους.
  • Οξυτοκίνη: Η ωκυτοκίνη, που συχνά αναφέρεται ως η «ορμόνη της αγάπης» ή «ορμόνη του δεσμού», απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Παίζει ρόλο στον κοινωνικό δεσμό και την εμπιστοσύνη. Η απελευθέρωση ωκυτοκίνης που προκαλείται από την άσκηση μπορεί να ενισχύσει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τα συναισθήματα σύνδεσης.
  • Προλακτίνη: Τα επίπεδα προλακτίνης μπορεί να αυξηθούν κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, ιδιαίτερα σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν διέγερση της θηλής (π.χ. τρέξιμο). Η προλακτίνη παίζει ρόλο στη γαλουχία και την υγεία του μαστού.

Οι συγκεκριμένες ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με παράγοντες όπως ο τύπος, η ένταση και η διάρκεια της προπόνησης, καθώς και οι ατομικές διαφορές. Η τακτική σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στη συνολική ισορροπία αυτών των ορμονών, προάγοντας τη σωματική και ψυχική ευεξία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ορμονική απόκριση στην άσκηση μπορεί να έχει θετικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της καρδιαγγειακής ικανότητας, της μυϊκής δύναμης, της οστικής πυκνότητας και της ψυχικής ανθεκτικότητας. Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση χρόνιων παθήσεων, στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σπιτικά ροφήματα που βοηθούν στην μείωση της κακής χοληστερόλης

Μέτρo στη διατροφή για τη μείωση της χοληστερόλης και για την υγεία της καρδιάς

Πώς η σωματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει και την ψυχική σας υγεία;

Συμβουλές για να φροντίζετε τον εαυτό σας καθημερινά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Όσο νωρίτερα στολίσετε για τα Χριστούγεννα, τόσο καλύτερα

Τα Χριστούγεννα  και, γενικά, η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι δύσκολη αν αντιμετωπίζετε προβλήματα που σας «κλέβουν» τη χαρά ή αποχωριστήκατε πρόσφατα ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, αλλά το να στολίζετε το σπίτι σας – ακόμη κι αν δεν έχετε όρεξη – μπορεί να κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό στην εφηβεία;

ΔΑΦ: Στην πλοήγηση στον αυτισμό κατά την εφηβεία, μια συλλογική και διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και τον ίδιο τον έφηβο είναι ζωτικής σημασίας

Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε έναν χωρισμό;

Χωρισμός: Η θεραπεία ενός χωρισμού είναι μια σταδιακή διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Αποφύγετε να βιαστείτε σε νέες σχέσεις ή να προσπαθήσετε να καταπιέσετε τα συναισθήματά σας.