Ψυχική Υγεία

Ανθεκτικότητα: Υπάρχουν ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι;

Ανθεκτικότητα: Υπάρχουν ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι;

Ανθεκτικότητα: Η αποδοχή καθορίζει πολλά για την προσωπικότητα ενός άτομο. Και αν σε ενδιαφέρει έντονα να σε αποδέχονται οι γύρω σου, τότε αυτό σημαίνει πως στερείσαι τον πραγματικό σου εαυτό.

Η ψυχική ανθεκτικότητα, μια ιδιότητα,  πιο σημαντική από ποτέ στις μέρες μας. Με τον όρο ψυχική ανθεκτικότητα δεν εννοούμε ούτε τον εγωισμό, αλλά ούτε και τις ναρκισσιστικές συμπεριφορές. Εκεί όπου το άτομο ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για τον εαυτό του, και την ικανοποίηση των δικών του επιθυμιών. Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μια δεξιότητα, η οποία παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει έμφυτη σε όλους, χτίζεται και μάλιστα θα έλεγε κανείς πως είναι απαραίτητα για μια πιο υγιή και ευτυχισμένη ζωή. Ίσως δεν είναι η πιο εύκολη υπόθεση να παραμείνουμε ανθεκτικοί σε όσα τοξικά συμβαίνουν γύρω μας, και να τα προσπερνάμε χωρίς να μας αγγίζουν ή να μας επηρεάζουν. Ωστόσο σίγουρα αξίζει τον κόπο και παρακάτω ακολουθούν ορισμένα γνωρίσματα των ψυχικά ανθεκτικών ατόμων, πάνω στα οποία μπορείς να δουλέψεις και εσύ.

 

 

·         Δεν φοβούνται τις αλλαγές

Οι αλλαγές όσο άβολες και αν είναι, έχουν σκοπό να εξελίξουν τόσο την πορεία μας όσο και την προσωπικότητα μας. Και οι συναισθηματικά ανθεκτικοί άνθρωποι το γνωρίζουν καλά αυτό. Έτσι όχι μόνο δεν φοβούνται τις αλλαγές, αλλά αντιθέτως τις επιδιώκουν και τις «αγκαλιάζουν».

 

·         Δεν τους απασχολεί να αρέσουν σε όλους

Η αποδοχή καθορίζει πολλά για την προσωπικότητα ενός άτομο. Και αν σε ενδιαφέρει έντονα να σε αποδέχονται οι γύρω σου, τότε αυτό σημαίνει πως στερείσαι τον πραγματικό σου εαυτό. Είναι σημαντικό να λειτουργείς όπως αισθάνεσαι εσύ καλύτερα, και με αυθεντικό τρόπο, παρά η συμπεριφορά σου να καθοδηγείται από πράξεις που θα σε οδηγήσουν στην αποδοχή των γύρω σου. Οι ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι λένε και «όχι» και βάζουν διακριτά όρια.

·        

Μιλώντας για όρια, το επόμενο και πολύ σημαντικό γνώρισμα αυτών των ατόμων, είναι η μηδενική ανοχή τους σε χειριστικές συμπεριφορές. Οι χειριστικοί άνθρωποι έχουν πολλούς και όχι έκδηλους τρόπους χειραγώγησης. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε αυτές τις συμπεριφορές και να μην αφήνουμε άλλους να μας ασκούν εξουσία, και να καθορίζονται οι πράξεις μας από την άποψη τους.

 

·         Δεν ζηλεύουν, αλλά θαυμάζουν

Τέλος και επίσης σημαντικό, είναι το γεγονός πως θαυμάζουν και επικροτούν αυτό που θεωρούν είτε ανώτερο, είτε επιτυχημένο. Αφήνουν την σύγκριση και τη ζήλεια στην άκρη, αφού γνωρίζουν πως κάθε άτομο έχει την δική του μοναδική διαδρομή και τον δικό του σκοπό. Αντί να ζηλεύουν λοιπόν, θαυμάζουν και εμπνέονται να γίνουν καλύτεροι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σχέσεις: Για να τις βελτιώσουμε πρέπει να μάθουμε να ακούμε

Η βία και το τραύμα μας επηρεάζουν ακόμα και από απόσταση

Κόπωση: Τα 6 είδη ξεκούρασης που πραγματικά χρειάζεστε

Ηρεμήστε το θυμωμένο παιδί σας με τον σωστό τρόπο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να θωρακίσετε συναισθηματικά το παιδί για να αντιμετωπίσει τον σχολικό εκφοβισμό 

Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αναδεικνύοντας τα δυνατά του σημεία, τα ταλέντα και τις θετικές του ιδιότητες. Ενθαρρύνετέ τα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και χόμπι που τους αρέσουν και στα οποία διαπρέπουν.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει να μεταμορφώσετε την ψυχική σας υγεία;

Οπτικοποίηση Διαλογισμού: Ο διαλογισμός οπτικοποίησης είναι μια ισχυρή τεχνική που αξιοποιεί την ικανότητα του νου να δημιουργεί νοητικές εικόνες για να προάγει τη χαλάρωση, να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία.

Πώς να προστατεύσετε τα προσωπικά σας όρια

Αφιερώστε χρόνο για να αναλογιστείτε ποια είναι τα όριά σας και μεταδώστε τα ξεκάθαρα στους άλλους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον καθορισμό ορίων στο πώς σας συμπεριφέρονται οι άλλοι, τις προσδοκίες τους για το χρόνο και την ενέργειά σας και την πρόσβασή τους στον προσωπικό σας χώρο.