Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Άνοια εγκέφαλος: Η διανοητική διέγερση μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της άνοιας 

Άνοια εγκέφαλος: Η διανοητική διέγερση μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της άνοιας 

Άνοια εγκέφαλος: Η ενασχόληση με διανοητικά διεγερτική εργασία μπορεί να προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία πρόκλησης του εγκεφάλου σε καθημερινή βάση.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η ενασχόληση με πνευματικά διεγερτικές εργασίες και δραστηριότητες μπορεί  να βοηθήσει στην αποτροπή της άνοιας και της γνωστικής έκπτωσης καθώς γερνάμε. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που προκαλούν συνεχώς τον εγκέφαλό τους μέσω δραστηριοτήτων όπως το διάβασμα, τα παζλ, το παιχνίδι μουσικών οργάνων και η συμμετοχή σε πνευματικά διεγερτικές εργασίες διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.

Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν υψηλό επίπεδο γνωστικής δραστηριότητας σε όλη τους τη ζωή είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με εκείνα με χαμηλότερα επίπεδα γνωστικής δραστηριότητας. Οι ερευνητές πρότειναν ότι το να διατηρείς τον εγκέφαλο ενεργό και σε πρόκληση βοηθά στη δημιουργία γνωστικού αποθέματος, το οποίο μπορεί να προστατεύσει από τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την άνοια.

Η ενασχόληση με διανοητικά διεγερτική εργασία μπορεί να προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία πρόκλησης του εγκεφάλου σε καθημερινή βάση. Οι εργασίες που απαιτούν επίλυση προβλημάτων, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα και εκμάθηση νέων δεξιοτήτων μπορούν όλα να συμβάλουν στη γνωστική διέγερση και στην υγεία του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, επαγγέλματα όπως η διδασκαλία, η μηχανική, η ιατρική και η έρευνα συχνά περιλαμβάνουν πολύπλοκα καθήκοντα και διαδικασίες λήψης αποφάσεων που μπορούν να βοηθήσουν να κρατήσει τον εγκέφαλο ευκρινή.

Εκτός από την εργασία, η συμμετοχή σε δραστηριότητες αναψυχής που διεγείρουν τον εγκέφαλο μπορεί επίσης να είναι ευεργετική για τη γνωστική υγεία. Δραστηριότητες όπως τα σταυρόλεξα, το sudoku, το σκάκι και η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας μπορούν όλα να βοηθήσουν στη διατήρηση του εγκεφάλου ενεργού και αφοσιωμένου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ η ενασχόληση με ψυχικά διεγερτικές εργασίες και δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας, δεν αποτελεί εγγύηση. Η γενετική, οι παράγοντες του τρόπου ζωής και η γενική υγεία του εγκεφάλου παίζουν επίσης ρόλο στην ανάπτυξη της άνοιας.

Συμπερασματικά, δεν είναι ποτέ αργά για να αρχίσετε να ενσωματώνετε ψυχικά διεγερτικές δραστηριότητες στην καθημερινότητά σας. Είτε μέσω της εργασίας, των χόμπι ή των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, η πρόκληση του εγκεφάλου σας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη γνωστική υγεία και μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της άνοιας καθώς μεγαλώνετε. Επομένως, συνεχίστε να προκαλείτε τον εαυτό σας, να δοκιμάζετε νέα πράγματα και να παραμένετε ψυχικά ενεργοί για να βοηθήσετε στην προστασία του εγκεφάλου σας για τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί ο νεαρός εγκέφαλος είναι τρομερά ευάλωτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 

Γιατί η ψυχική υγεία των νέων επιδεινώνεται ανησυχητικά

Η αινιγματική σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της καρδιαγγειακής νόσου εξηγείται σε τελευταία  έρευνα

Τρόφιμα που σας βοηθούν να αποδώσετε τα μέγιστα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια η σχέση της προσωπικότητας με την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών;

Προσωπικότητα: Ο νευρωτισμός βρέθηκε να είναι ένας διαγνωστικός δείκτης τόσο για την ανορεξία όσο και για τη βουλιμία, ενώ η παρορμητικότητα είχε συγκεκριμένους δεσμούς με τη βουλιμία.

Γιατί οι πάροχοι φροντίδας ψυχικής υγείας αποφασίζουν να ασκηθούν σε αγροτικές κοινότητες

Οι συγγραφείς προτείνουν ότι οι παρεμβάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση των κατοίκων της υπαίθρου να εισέλθουν στο επάγγελμα ψυχικής υγείας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των οδών εκπαίδευσης, κατάρτισης και αδειοδότησης και στην προσαρμογή των στρατηγικών πρόσληψης στα συγκεκριμένα κίνητρα διαφορετικών επαγγελματικών ομάδων.

Πρέπει να υπάρχουν προειδοποιητικές ετικέτες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που να αφορούν την ψυχική υγεία;

Κοινωνική δικτύωση: Ενώ προσφέρει πολλά οφέλη, όπως συνδεσιμότητα, ανταλλαγή πληροφοριών και ψυχαγωγία, ο αντίκτυπός του στην ψυχική υγεία έχει εγείρει σημαντικές ανησυχίες.

Close Icon