Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Ανεξέλεγκτη Μοναξιά: Όταν χαρακτηρίζεται “κρίση δημόσιας υγείας”

Ανεξέλεγκτη Μοναξιά: Όταν χαρακτηρίζεται “κρίση δημόσιας υγείας”

Εκτός από την ψυχολογική δυσφορία, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει φυσικές αλλαγές, όπως φλεγμονή και αυξημένες ορμόνες στρες που μπορεί να σφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

Ανεξέλεγκτη Μοναξιά: Η ανεξέλεγκτη μοναξιά υπήρχε πολύ πριν από την COVID-19 και οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι τώρα χειρότερη. Δεν υπάρχει επίσημη ιατρική διάγνωση και καμία εντολή για έλεγχο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να βλάψει την υγεία και να συντομεύσει τη ζωή όσο και η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Η κλήση από μια άγνωστη ήρθε όταν η Dianne Green το χρειαζόταν περισσότερο. Μόνη στο σπίτι όπου μεγάλωσε τέσσερα παιδιά, θρηνώντας τους πρόσφατα νεκρούς συγγενείς, φοβόταν πολύ την COVID-19 για να δει τα εγγόνια της.

Στη συνέχεια, μια μέρα την περασμένη άνοιξη, το κινητό της κτύπησε. Η χαρούμενη φωνή της γραμμής ήταν η Janine Blezien, νοσοκόμα από το πρόγραμμα «φιλικός επισκέπτης» του νοσοκομείου του Σικάγου, που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να βοηθήσει τους μοναχικούς ηλικιωμένους να αντιμετωπίσουν την απομόνωση.

Η Blezien, 57 ετών, ζει με τα δύο σκυλιά της, Gordy και Kasey, σε ένα προαστιακό μπανγκαλόου από τούβλα, μόλις έξι μίλια από το διώροφο διαμέρισμά της στην πόλη. “Δεν ήταν σενάριο. Φαινόταν σαν να ήταν πραγματική φροντίδα”, δήλωσε η Green, 68 ετών, συνταξιούχος. Οι δύο γυναίκες άρχισαν να μιλάνε συχνά και έγιναν φίλες χωρίς να βλέπει η μία  την άλλη. “Την ονόμασα άγγελό μου.

” Η ανεξέλεγκτη μοναξιά υπήρχε πολύ πριν από την COVID-19 και οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι τώρα χειρότερη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να βλάψει την υγεία και να συντομεύσει τη ζωή όσο και η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

Εκτός από την ψυχολογική δυσφορία, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει φυσικές αλλαγές, όπως φλεγμονή και αυξημένες ορμόνες στρες που μπορεί να σφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, η μοναξιά ως ζήτημα δημόσιας υγείας «έχει παρασυρθεί κάτω από το χαλί», δήλωσε ο Δρ Ada Stewart, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Οικογενειακών Ιατρών.

Δεν υπάρχει επίσημη ιατρική διάγνωση και καμία εντολή για έλεγχο. «Τώρα η πανδημία την αποκάλυψε», είπε ο Στιούαρτ. “Αυτό είναι αληθινό.”

Μόλις ένα μήνα πριν από την κήρυξη μιας παγκόσμιας πανδημίας, μια έκθεση των Εθνικών Ακαδημιών έδειξε ότι το ένα τρίτο των ενηλίκων των ΗΠΑ ηλικίας 45 ετών και άνω ήταν μοναχικοί. Οι έρευνες έχουν αναπάντεχα βρει υψηλότερα ποσοστά σε νεότερους ενήλικες.

Μια βρετανική διαδικτυακή έρευνα το 2018 για περισσότερα από 55.000 άτομα σε 237 χώρες διαπίστωσε ότι η μοναξιά επηρέασε το 40% των νέων ενηλίκων, σε σύγκριση με το 27% σε άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών.

Τα ποσοστά ήταν υψηλότερα σε χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, που βραβεύουν την ατομική επιτυχία έναντι του κολεκτιβισμού.

Ο πραγματικός αντίκτυπος από την πανδημία δεν έχει ακόμη φανεί.

Ο Χειρουργός των ΗΠΑ Vivek Murthy, ο οποίος χαρακτήρισε τη μοναξιά μια κρίση δημόσιας υγείας, επισημαίνει ότι μεγάλο μέρος του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, «αντιμετώπιζε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα μοναξιάς πριν από την COVID-19».

“Η πανδημία έδωσε νέο φως σε αυτόν τον αγώνα και μας υπενθύμισε μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια: «χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον”, είπε σε μια δήλωση μέσω email.

Αντιμετωπίζοντας τις ανησυχητικές στατιστικές της μοναξιάς, το Ηνωμένο Βασίλειο το 2018 δημιούργησε μια θέση στο κοινοβούλιο που ονομάζεται υπουργός μοναξιάς, που πιστεύεται ότι είναι η πρώτη στον κόσμο.

Τον Φεβρουάριο, μετά από έξαρση αυτοκτονιών, η Ιαπωνία διόρισε τη δεύτερη.

Η σημερινή υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, βαρόνη Diana Barran, λέει ότι η πανδημία την έχει κρατήσει πιο απασχολημένη από ποτέ.

«Έχω ένα αρκετά μεγάλο χαρτοφυλάκιο ευθυνών, αλλά νομίζω ότι έχω πιθανώς 8 ή 10 φορές περισσότερη αλληλογραφία σχετικά με τη μοναξιά από ό, τι παίρνω για οποιαδήποτε άλλη αιτία», είπε.

Μερικές από τις λύσεις που προσπαθούν: Υποστήριξη ψυχικής υγείας μέσω γραπτών μηνυμάτων για νέους, επισκέψεις “πύλη κήπου” από εθελοντές που προσφέρουν κοινωνική απομακρυσμένη συνομιλία έξω από τα σπίτια ηλικιωμένων και μια εκστρατεία που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να φορούν κίτρινες κάλτσες για να τονίσουν τη μοναξιά στους εφήβους και νέους ενήλικες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κατάθλιψη: Βήματα για να ισορροπήσετε τη διάθεσή σας

Ο κορωνοϊός έχει "κάψει" τα φτερά του έρωτα τελικά

Απόλαυσε την ελευθερία σου

Η μοναξιά είναι ο δεσμός που μας ενώνει με την ουσία μας

Πώς να σταθούμε δίπλα στους ηλικιωμένους αυτες τις γιορτές της πανδημίας και του lockdown

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε την αρρενωπότητα και την ευαισθησία;

Ευαισθησία ανδρισμός: Η εξισορρόπηση της αρρενωπότητας και της ευαισθησίας είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση των καλά στρογγυλεμένων ατόμων και των πιο υγιών κοινωνιών.

Η αινιγματική σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της καρδιαγγειακής νόσου εξηγείται σε τελευταία  έρευνα

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Έχει σημασία αν σας ακούν τα παιδιά σας;

Οικογένεια: Τα παιδιά που δεν φαίνεται να ακούν τους γονείς τους μπορεί να επωφεληθούν από τη συμβολή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Illinois

BabyX: Ψηφιακό βρέφος πρωταγωνιστεί στην 1η παγκόσμια έρευνα ψυχολογίας

BabyX: Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ερευνητές αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό παιδί για να ερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις των ενηλίκων με τα μωρά. 

Τρόφιμα που σας βοηθούν να αποδώσετε τα μέγιστα

Ενισχύστε τη συγκέντρωσή σας: Ενσωματώνοντας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύνθετους υδατάνθρακες και παραμένοντας ενυδατωμένοι, μπορείτε να δώσετε στον εγκέφαλό σας την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αποδώσει τα μέγιστα.

Ποια είναι το προειδοποιητικά σημάδια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια αναγνώριση: Η σχιζοφρένεια είναι μια πολύπλοκη ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διαταραχές στις διαδικασίες σκέψης, τις αντιλήψεις, τη συναισθηματική ανταπόκριση και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Πώς σχετίζεται η μνήμη άγχους με την καρδιακή ανεπάρκεια;

Καρδιά στρες: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια αφήνει μια «μνήμη άγχους» με τη μορφή αλλαγών στην τροποποίηση του DNA των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων, τα οποία εμπλέκονται στην παραγωγή αίματος και ανοσοκυττάρων που ονομάζονται μακροφάγα.

Close Icon