Ψυχική Υγεία

Άγχος: Κατανοώντας πώς το άγχος επηρεάζει φυσιολογικά το σώμα [vid]

Άγχος: Κατανοώντας πώς το άγχος επηρεάζει φυσιολογικά το σώμα [vid]

Άγχος: Κάθε πραγματική ή αντιληπτή απειλή για το σώμα σας πυροδοτεί μια σειρά από ορμόνες του στρες που παράγουν φυσιολογικές αλλαγές. Όλοι γνωρίζουμε τις αισθήσεις: η καρδιά σας χτυπά, οι μύες σας τεντώνονται, η αναπνοή επιταχύνεται και εμφανίζεται ιδρώτας. Αυτό είναι γνωστό ως απόκριση στο στρες.

Το άγχος μπορεί να οριστεί ως αυτόματη φυσική αντίδραση σε κάθε ερέθισμα που απαιτεί να προσαρμοστείτε ή να αλλάξετε. Κάθε πραγματική ή αντιληπτή απειλή για το σώμα σας πυροδοτεί μια σειρά από ορμόνες του στρες που παράγουν φυσιολογικές αλλαγές. Όλοι γνωρίζουμε τις αισθήσεις: η καρδιά σας χτυπά, οι μύες σας τεντώνονται, η αναπνοή επιταχύνεται και εμφανίζεται ιδρώτας. Αυτό είναι γνωστό ως απόκριση στο στρες.

Η απόκριση στο στρες ξεκινά με ένα σήμα από το τμήμα του εγκεφάλου σας γνωστό ως υποθάλαμος. Ο υποθάλαμος ενώνει την υπόφυση και τα επινεφρίδια για να σχηματίσει μια τριάδα γνωστή ως άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA), η οποία διέπει μια πληθώρα ορμονικών δραστηριοτήτων στο σώμα και μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην κατάθλιψη.

Όταν εμφανίζεται μια σωματική ή συναισθηματική απειλή, ο υποθάλαμος εκκρίνει ορμόνη κορτικοτροπίνης (CRH), η οποία διεγείρει το σώμα σας. Οι ορμόνες είναι πολύπλοκες χημικές ουσίες που μεταφέρουν μηνύματα σε όργανα ή ομάδες κυττάρων σε όλο το σώμα και προκαλούν ορισμένες αντιδράσεις. Το CRH ακολουθεί μια πορεία προς την υπόφυση, όπου διεγείρει την έκκριση της αδρενοκορτικοτροπικής ορμόνης (ACTH). Όταν το ACTH φτάσει στα επινεφρίδια σας, προκαλεί την απελευθέρωση κορτιζόλης.

Η αύξηση της κορτιζόλης προετοιμάζει το σώμα σας να πολεμήσει ή να φύγει. Η καρδιά σας χτυπά πιο γρήγορα – έως και πέντε φορές πιο γρήγορα από το κανονικό – και η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται. Η αναπνοή σας επιταχύνεται καθώς το σώμα σας παίρνει επιπλέον οξυγόνο. Οι οξυμένες αισθήσεις, όπως η όραση και η ακοή, σας κάνουν πιο προσεκτικούς.

Η CRH θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στο συντονισμό των σκέψεων και των συμπεριφορών σας, των συναισθηματικών αντιδράσεων και των ακούσιων αντιδράσεων. Δουλεύοντας σε μια ποικιλία νευρικών οδών, επηρεάζει τη συγκέντρωση των νευροδιαβιβαστών σε όλο τον εγκέφαλο. Επομένως, οι διαταραχές στα ορμονικά συστήματα μπορεί να επηρεάσουν τους νευροδιαβιβαστές και αντίστροφα.

Κανονικά, ένας βρόχος ανατροφοδότησης επιτρέπει στο σώμα να απενεργοποιήσει τις άμυνες “μάχης ή φυγής” όταν η απειλή περάσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, αυτό δε γίνεται και τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται πολύ συχνά ή απλά παραμένουν υψηλά. Αυτό μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η καταστολή του ανοσοποιητικού, το άσθμα και πιθανώς η κατάθλιψη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν κατάθλιψη ή έχουν δυσθυμία έχουν συνήθως αυξημένα επίπεδα CRH.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα ανακουφίσετε το στρες με φυσικούς τρόπους

Πώς ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στη γενικευμένη διαταραχή άγχους

Τρείς τρόποι που το άγχος επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική ζωή σου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 Ψυχικά Οφέλη της Άσκησης

Αθλητισμός ψυχικά οφέλη: Από το λιγότερο άγχος μέχρι την τόνωση της αυτοεκτίμησης, η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική τόσο για τον εγκέφαλό σας και την ψυχή, όσο και για το σώμα. 

Οι μισοί ενήλικες στη Βρετανία αποκρύπτουν την ψυχική τους κατάσταση από τον ασφαλιστικό τους πάροχο

Ψυχική υγεία ασφάλιση: Σχεδόν οι μισοί ενήλικες (47%) σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισαν προκλήσεις ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς εκατομμύρια αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες, άγχος στις σχέσεις και άγρυπνες νύχτες.

Η κλιματική αλλαγή είναι μία απειλητική πραγματικότητα με σαφείς διαστάσεις στην ψυχική υγεία και ευεξία

Κλιματική αλλαγή ψυχική υγεία: Η σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της ψυχικής υγείας και ευεξίας δεν έχει ακόμη καλά εμπεδωθεί, τόσο στο κοινό όσο και τους ειδικούς στην κοινότητα της κλιματικής αλλαγής. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα είναι βιοφυσικοί επιστήμονες ή ειδικοί στη δημόσια υγεία που δεν γνωρίζουν απαραίτητα την ψυχολογική έρευνα που έχει συγκεντρωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα πολλοί ερευνητές να μιλούν για τις ανθρώπινες διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά η συζήτηση να μην είναι τόσο συχνά ψυχολογικά πλαισιωμένη ή/και τεκμηριωμένη. 

Πώς το ντύσιμο επιδρά στην ψυχολογία μας;

Ντύσιμο ψυχολογία: Περισσότερο από το 96% των ανθρώπων αναφέρουν μια αλλαγή στην συναισθηματική τους κατάσταση με μια αλλαγή στο στυλ ντυσίματός τους.

Αντιμετωπίστε την ψυχική και συναισθηματική κόπωση με Pilates

Αθλητισμός ψυχική υγεία: Η πρακτική δίνει έμφαση στην αναπνοή, την εστίαση και την επίγνωση για να βοηθήσει στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ νου και σώματος. Η εστίαση στη χαλάρωση και η μείωση του στρες βοηθά περαιτέρω να καθαρίσει το μυαλό και να ανέβει η διάθεση.

Η επιλόχεια κατάθλιψη συνδέεται συχνά και με οικονομικά προβλήματα για τις γυναίκες

Επιλόχεια κατάθλιψη: Αυτά τα ευρήματα που συσχετίζουν την κατάθλιψη με τις οικονομικές δυσκολίες υπογραμμίζουν τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου και της επέκτασης της πρόσβασης σε υπηρεσίες υποστήριξης ψυχικής υγείας για εγκύους και γυναίκες μετά τον τοκετό χαμηλού εισοδήματος.

5 τρόποι που η θάλασσα ενισχύει την υγεία σου

Θάλασσα: Σύμφωνα με την ψυχολογία και τη μυθολογία διαφορετικών περιοχών του κόσμου, ένα από τα πιο σημαντικά σύμβολα της ανθρωπότητας, το νερό συνδέεται με το ασυνείδητο, την προέλευση της ίδιας της ύπαρξης και με τον κύκλο ζωής-θανάτου. Μερικές θρησκείες μάλιστα το επενδύουν τελετουργικά.