Ψυχική Υγεία

Άγχος και συναισθηματική νοημοσύνη: Πώς συνδέονται;

Άγχος και συναισθηματική νοημοσύνη: Πώς συνδέονται;

Άγχος και συναισθηματική νοημοσύνη: Οι συναισθηματικά υγιείς άνθρωποι συνήθως γνωρίζουν τα συναισθήματά τους και προσπαθούν να κατανοήσουν αυτό που αισθάνονται. Επίσης, επειδή είναι συντονισμένοι με τα συναισθήματά τους, συντονίζονται ευκολότερα και με την εμπειρία κάποιου άλλου. Η συναισθηματική εναρμόνιση και η ενσυναίσθηση, αναπόσπαστα στοιχεία της συναισθηματικής νοημοσύνης, επιτρέπουν σε ένα άτομο να καταλαβαίνει τους άλλους.

Η ψυχική υγεία ορίζεται ως ψυχολογική, συναισθηματική και κοινωνική ευημερία. Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι η απουσία άγχους και κατάθλιψης ισοδυναμεί με ισχυρή ψυχική υγεία. Αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητα αλήθεια. Το άγχος μπορεί να είναι μια παρενέργεια της συναισθηματικής υγείας σε αρκετούς τομείς.

Η συναισθηματική υγεία είναι παρόμοια με τη συναισθηματική νοημοσύνη και συχνά ορίζεται ως η ικανότητα ενός ατόμου να εκφράζει κατάλληλα τα συναισθήματα του και να αντιμετωπίζει διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις. Η έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης αναπτύχθηκε στην πραγματικότητα ως ένας μηχανισμός για την αξιολόγηση και το φωτισμό της σημασίας της συναισθηματικής υγείας.

Η ικανότητα αναγνώρισης των συναισθημάτων μεταφράζεται σε αυτογνωσία και συναισθηματική ρύθμιση, δύο σημαντικά συστατικά της συναισθηματικής νοημοσύνης. Ένα άτομο που έρχεται σε επαφή με τα συναισθήματα του, ειδικά τα άβολα, έχει διορατικότητα. Όταν ένα άτομο καταλαβαίνει τι αισθάνεται, τα συναισθήματα συχνά γίνονται ευκολότερα στη διαχείριση. Επιπλέον, ένα άτομο που είναι σε θέση να αναγνωρίσει, να ταυτοποιήσει και να εκφράσει λεκτικά συναισθήματα συνήθως δεν τον παρασύρουν επειδή είναι συνειδητά.

Για παράδειγμα, ένα κάπως επιθετικό παιδί στο σχολείο μπορεί να μη συνειδητοποιεί ότι είναι θυμωμένο μέχρι να χτυπήσει ένα φίλο. Ο θυμός του κλιμακώνεται από το ένα στο εξήντα σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Ωστόσο, τα παιδιά που αναγνωρίζουν ότι είναι θυμωμένα και λένε τη λέξη θυμός, συνήθως δεν χτυπούν ένα φίλο, επειδή εκφράζουν το συναίσθημα με λόγια. “Είμαι τόσο θυμωμένος μαζί σου!”
Εδώ ο θυμός αναγνωρίζεται και διατυπώνεται. Εκφράζεται. Εναλλακτικά, το παιδί που εκφράζει σωματικά τον θυμό του χτυπώντας κάποιον μπορεί να μη γνωρίζει τι βιώνει μέχρι να το κάνει. Αυτό το παιδί είναι λιγότερο ικανό να αναγνωρίσει την κατάσταση της αίσθησης, οπότε το εκφράζει με ακατέργαστο τρόπο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Συμπτώματα άγχους ανάλογα με τη γενετική προδιάθεση

Γιόγκα και τάι τσι βελτιώνουν την ψυχική και σωματική υγεία των βετεράνων

10 βασικές συνήθειες για καλό ύπνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνθρωποι που πάσχουν από άγχος και κατάθλιψη εμφανίζουν νωρίτερα Αλτσχάιμερ

Κατάθλιψη: Οι άνθρωποι με κατάθλιψη ή άγχος που εμφανίζουν Αλτσχάιμερ εκδηλώνουν συχνά τα πρώτα συμπτώματα αυτής της συχνότερης μορφής άνοιας σε πιο μικρή ηλικία, σε σχέση με όσους, επίσης, παθαίνουν τη νευροεκφυλιστική νόσο αλλά δεν έχουν άγχος ή κατάθλιψη.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου βελτιώνουν την ψυχολογική μας κατάσταση στο lockdown

Lockdown: Τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων (74%) στην έρευνα δήλωσαν ότι τα φυτά στο σπίτι τους βοήθησαν να νιώσουν καλύτερα, όσο καιρό ήταν περιορισμένοι και δεν μπορούσαν να βγουν έξω ελεύθερα για να πάνε σε ανοικτούς χώρους και στη φύση.

Πέντε πυλώνες αυτοεκτίμησης στην εφηβεία

Αυτοεκτίμηση Εφηβεία: Η υγιής αυτοεκτίμηση παίζει ρόλο σε όλα όσα κάνετε. Οι έφηβοι με υψηλή αυτοεκτίμηση έχουν καλύτερες σχέσεις με συνομηλίκους και ενήλικες, αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι για τα επιτεύγματά τους και βρίσκουν ευκολότερο να αντιμετωπίσουν απογοητεύσεις και αποτυχίες στη ζωή.

Η έλξη ενισχύεται από τη συναισθηματική κατανόηση

Σχέσεις: Όσο καλύτερα πιστεύει κάποιος ότι καταλαβαίνει τα συναισθήματα του άλλου, τόσο μεγαλύτερη έλξη νιώθει γι' αυτό το πρόσωπο - το οποίο θα μπορούσε να είναι είτε ένας ερωτικός σύντροφος, είτε ένας συνέταιρος σε μια επιχείρηση ή ακόμα και ένας άγνωστος πρόσφυγας.

Κατάθλιψη: Βήματα για να ισορροπήσετε τη διάθεσή σας

Κατάθλιψη Αυτοφροντίδα: Το μοίρασμα όσων αισθάνεστε και σας προβληματίζουν με ανθρώπους που εμπιστεύεστε μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα. Το να βλέπετε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, όπως ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό, είναι μια υπέροχη ιδέα, αφού αποτελεί ένα σημαντικό πλαίσιο υποστήριξης. Αλλά μην σταματάτε εκεί. Μιλήστε επίσης με φίλους και αγαπημένους σας ανθρώπους. Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης για άτομα που μοιράζονται κοινούς προβληματισμούς με εσάς. Όντας κοντά σε άτομα που αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη μπορεί να σας υπενθυμίσει ότι δεν είστε μόνοι και να σας δώσει επιπλέον νέες ιδέες για την διαχείριση θεμάτων που σας απασχολούν.

Κορωνοϊός: Η πανδημία επιβαρύνει την ψυχική υγεία 85% των φοιτητών στις ΗΠΑ

Επιστήμη Κορωνοϊός Ψυχική Υγεία: Σύμφωνα με νέα μελέτη, η πανδημία του κορωνοϊού είχε αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των φοιτητών στις ΗΠΑ. Οι σπουδαστές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας που οφείλονται στην πανδημία περιλαμβάνουν γυναίκες, ασιατικής καταγωγής, ηλικίας κάτω των 25 ετών, άτομα που γνώριζαν κάποιον με λοίμωξη COVID-19 και είναι χαμηλού εισοδηματικού προφίλ, ανέφεραν οι ερευνητές - που συνέταξαν τη μελέτη - στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

10 σημάδια για να αναγνωρίσεις του τοξικούς ανθρώπους γύρω σου

Τοξικοί Άνθρωποι: Πρόκειται για ανθρώπους που εκδηλώνουν την τάση να δυσαρεστούν και να απογοητεύουν με τη συμπεριφορά τους, τους άλλους, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν μέσα σε σχέσεις και να προκαλούν συναισθηματική ή ψυχολογική φθορά σε όσους τους έχουν στη ζωή τους.