Ψυχική Υγεία

Άγχος και συναισθηματική νοημοσύνη: Πώς συνδέονται;

Άγχος και συναισθηματική νοημοσύνη: Πώς συνδέονται;

Άγχος και συναισθηματική νοημοσύνη: Οι συναισθηματικά υγιείς άνθρωποι συνήθως γνωρίζουν τα συναισθήματά τους και προσπαθούν να κατανοήσουν αυτό που αισθάνονται. Επίσης, επειδή είναι συντονισμένοι με τα συναισθήματά τους, συντονίζονται ευκολότερα και με την εμπειρία κάποιου άλλου. Η συναισθηματική εναρμόνιση και η ενσυναίσθηση, αναπόσπαστα στοιχεία της συναισθηματικής νοημοσύνης, επιτρέπουν σε ένα άτομο να καταλαβαίνει τους άλλους.

Η ψυχική υγεία ορίζεται ως ψυχολογική, συναισθηματική και κοινωνική ευημερία. Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι η απουσία άγχους και κατάθλιψης ισοδυναμεί με ισχυρή ψυχική υγεία. Αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητα αλήθεια. Το άγχος μπορεί να είναι μια παρενέργεια της συναισθηματικής υγείας σε αρκετούς τομείς.

Η συναισθηματική υγεία είναι παρόμοια με τη συναισθηματική νοημοσύνη και συχνά ορίζεται ως η ικανότητα ενός ατόμου να εκφράζει κατάλληλα τα συναισθήματα του και να αντιμετωπίζει διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις. Η έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης αναπτύχθηκε στην πραγματικότητα ως ένας μηχανισμός για την αξιολόγηση και το φωτισμό της σημασίας της συναισθηματικής υγείας.

Η ικανότητα αναγνώρισης των συναισθημάτων μεταφράζεται σε αυτογνωσία και συναισθηματική ρύθμιση, δύο σημαντικά συστατικά της συναισθηματικής νοημοσύνης. Ένα άτομο που έρχεται σε επαφή με τα συναισθήματα του, ειδικά τα άβολα, έχει διορατικότητα. Όταν ένα άτομο καταλαβαίνει τι αισθάνεται, τα συναισθήματα συχνά γίνονται ευκολότερα στη διαχείριση. Επιπλέον, ένα άτομο που είναι σε θέση να αναγνωρίσει, να ταυτοποιήσει και να εκφράσει λεκτικά συναισθήματα συνήθως δεν τον παρασύρουν επειδή είναι συνειδητά.

Για παράδειγμα, ένα κάπως επιθετικό παιδί στο σχολείο μπορεί να μη συνειδητοποιεί ότι είναι θυμωμένο μέχρι να χτυπήσει ένα φίλο. Ο θυμός του κλιμακώνεται από το ένα στο εξήντα σε ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Ωστόσο, τα παιδιά που αναγνωρίζουν ότι είναι θυμωμένα και λένε τη λέξη θυμός, συνήθως δεν χτυπούν ένα φίλο, επειδή εκφράζουν το συναίσθημα με λόγια. “Είμαι τόσο θυμωμένος μαζί σου!”
Εδώ ο θυμός αναγνωρίζεται και διατυπώνεται. Εκφράζεται. Εναλλακτικά, το παιδί που εκφράζει σωματικά τον θυμό του χτυπώντας κάποιον μπορεί να μη γνωρίζει τι βιώνει μέχρι να το κάνει. Αυτό το παιδί είναι λιγότερο ικανό να αναγνωρίσει την κατάσταση της αίσθησης, οπότε το εκφράζει με ακατέργαστο τρόπο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμπτώματα άγχους ανάλογα με τη γενετική προδιάθεση

Γιόγκα και τάι τσι βελτιώνουν την ψυχική και σωματική υγεία των βετεράνων

10 βασικές συνήθειες για καλό ύπνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η αισιοδοξία και η κοινωνική σύνδεση βοηθούν την ανάρρωση από καρδιαγγειακή νόσο

Καρδιαγγειακή νόσος: Οι άνθρωποι που ζουν με καρδιαγγειακή νόσο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άγχος και κατάθλιψη καθώς προσαρμόζονται σε μια σειρά από ξαφνικές αλλαγές στην υγεία τους.

Βάλτε τον εαυτό σας στο επίκεντρο της ζωής σας

Προσωπική ανάπτυξη: Τοποθετώντας τον εαυτό μας στο επίκεντρο της ζωής μας, επιδιώκουμε την προσωπική ολοκλήρωση και μια ζωή που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις φιλοδοξίες μας.

Τρόποι για να έχετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας και ισορροπημένη ψυχική υγεία

Αυτογνωσία: Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας και μια ισορροπημένη ψυχική υγεία είναι να αγαπάτε τον εαυτό σας πάρα πολύ, να νοιάζεστε για τις συναισθηματικές σας ανάγκες και να διατηρείτε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.

8 στις 10 γυναίκες που έχουν PCOS λένε ότι τους επηρεάζει ψυχικά και σωματικά

PCOS γυναίκες: Ο Σεπτέμβριος αναγνωρίζεται ως μήνας ευαισθητοποίησης για το PCOS, αφιερωμένος στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και στην εκπαίδευση των γυναικών σχετικά με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS).