Ψυχική Υγεία

Άγχος Παρενέργειες: Ποικίλα τα συμπτώματα ανάλογα με τη γενετική προδιάθεση

Άγχος Παρενέργειες: Ποικίλα τα συμπτώματα ανάλογα με τη γενετική προδιάθεση

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα διαφορετικά συμπτώματα έχουν να κάνουν πολύ με τη γενετική προδιάθεση του καθενός και με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το στρες.

Άγχος Παρενέργειες: Όταν σκεφτόμαστε το άγχος, τείνουμε να θεωρούμε ότι τα μοναδικά συμπτώματα είναι η ταχυκαρδία, οι επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις, η κόπωση και η χαμηλή ενέργεια. Αλλά μπορούν να υπάρξουν πολλά περισσότερα συμπτώματα που δεν έχουμε συνειδητή επίγνωση, και μάλιστα τα περισσότερα από αυτά είναι σωματικά.

Όλοι βιώνουμε διαφορετικά το άγχος, αλλά υπάρχουν λιγότερο εμφανή συμπτώματα που μπορούν να μας ταλαιπωρήσουν. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα διαφορετικά συμπτώματα έχουν να κάνουν πολύ με τη γενετική προδιάθεση του καθενός και με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το στρες.

9 λιγότερο γνωστές αλλά σημαντικές παρενέργειες του άγχους

  1. Πόνος στο σαγόνι ή πονόδοντος

Αυτό το είδος πόνου, αν και δεν το πιστεύετε, μπορεί να είναι αποτέλεσμα του άγχους σας. Το άγχος κάνει πολλά άτομα να σφίγγουν τα δόντια τους, τόσο όταν κοιμούνται όσο και όταν είναι σε εγρήγορση, ακόμα κι αν δεν έχουν επίγνωση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους ή σημαντικά προβλήματα με τα δόντια.

  1. Θυμός ή οργή

Μια πολύ συνηθισμένη, αλλά λιγότερο γνωστή παρενέργεια του άγχους είναι ο θυμός ή η οργή. Κι αυτό συμβαίνει όταν νιώθουμε ανίσχυροι μπροστά σε μια κατάσταση• εκφράζουμε θυμό, καθώς απελευθερώνουμε ένα συναίσθημα που μας κάνει να νιώθουμε σαν να αποκτάμε έλεγχο. Αν νιώθετε ότι το άγχος σας παίρνει αυτή τη μορφή, δοκιμάστε να μιλήσετε σε έναν αγαπημένο ή σε έναν ψυχολόγο/ ψυχοθεραπευτή για τους νέους μηχανισμούς διαχείρισης που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν.

  1. Συχνή τάση να αρρωσταίνουμε

Δυστυχώς, οι αγχώδεις άνθρωποι τείνουν να αρρωσταίνουν συχνότερα. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι αγχώνονται είναι πιο ευάλωτοι σε κρυολογήματα και ήπιες ασθένειες, επειδή έχουν πιο αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Το άγχος πυροδοτεί μια απελευθέρωση ορμονών του στρες, που προκαλεί μια ποικιλία αλλαγών με τρόπο που κάνει το ανοσοποιητικό να αποκρίνεται σε απειλές.

  1. Υπερβολική εφίδρωση

Το άγχος δεν βρίσκεται μόνο στο κεφάλι μας – μπορεί να εμφανιστεί ως σωματικό σύμπτωμα. Μπορεί να εμφανίζετε υπερβολική εφίδρωση και τρέμουλο σε δημόσια μέρη, που συχνά εξελίσσονται σε κοινωνικές φοβίες.

  1. Δυσκολία συγκέντρωσης

Μπορεί να νιώθουμε ότι δεν είμαστε παρόντες, ότι ξεχνάμε συχνά και ότι η προσοχή μας αποσπάται. Αν είστε κοντά σε κάποιον με άγχος, μπορεί να φαίνεται σα να μην σας ακούει ή σα να μην νοιάζεται κι αυτό να προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ σας.

  1. Μυϊκός πόνος

Έχετε ανεξήγητους σωματικούς πόνους; Μπορεί να οφείλονται στο άγχος. Δεν συσχετίζουμε συχνά αυτό το είδος πόνου με άγχος, αλλά είναι αρκετά συνηθισμένο. Όσοι έχουν άγχος είναι πιο επιρρεπείς να συγκεντρώσουν ένταση στους μύες, προκαλώντας τους γνωστούς κόμπους.

  1. Στομαχικά προβλήματα

Ο στομαχόπονος και τα πεπτικά προβλήματα μπορεί να είναι παρενέργεια της ψυχικής σας κατάστασης. Γαστρεντερικά προβλήματα, όπως διάρροια, στομαχόπονο, ναυτία και ρέψιμο είναι επίσης αρκετά συχνά συμπτώματα του άγχους.

  1. Κρύα χέρια και πόδια

Νιώθετε να κρυώνετε εκεί που οι άλλοι νιώθουν ζέστη; Το άγχος σας μπορεί να είναι ο υπεύθυνος. Όταν είμαστε αγχωμένοι, ενεργοποιείται η απόκριση μάχης ή φυγής. Αυτό κάνει τη ροή του αίματος να ανακατευθύνεται μακριά από τα άκρα προς τον κορμό και τα ζωτικά όργανα.

  1. Εξανθήματα

Το άγχος μπορεί να κάνει την εμφάνισή του και στην επιδερμίδα σας, οδηγώντας σε εξανθήματα όταν είστε αγχωμένοι. Κάποιοι λένε ότι αυτό οφείλεται στην έξτρα κορτιζόλη που εκλύεται. στο σύστημά σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνα δείχνει ότι μεγάλο ποσοστό είναι λιγότερο παραγωγικοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ποια είναι τα σημάδια του χρόνιου στρες

Η ζωγραφική βοηθά στο άγχος του κορωνοϊού

Σύμπτωμα ασθενών covid-19 ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της νόσου

Σωματοποιημένο άγχος και συμπτώματα

Άγχος στρες καθημερινότητα: Χρήσιμες συμβουλές αποφόρτισης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η νέα παραλλαγή Όμικρον φέρνει κατάθλιψη και αίσθημα απόγνωσης σε όλους

Όμικρον ψυχική υγεία: Αν και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έδωσαν την υπόσχεση μιας ανάκαμψης, η παραλλαγή Όμικρον από την Μποτσουάνα επηρεάζει και πάλι ολόκληρο τον κόσμο σε σχέση με την ψυχική υγεία,

4 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάθλιψη

Κατάθλιψη: Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας με την κατάθλιψη—εκτός από φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία—είναι να αναπτύξετε ισχυρή κοινωνική υποστήριξη. Για κάποιους, αυτό μπορεί να σημαίνει τη σφυρηλάτηση ισχυρότερων δεσμών με φίλους ή οικογένεια. Γνωρίζοντας ότι μπορείτε να βασιστείτε σε υποστηρικτικά αγαπημένα σας πρόσωπα που θα σας βοηθήσουν μπορεί να βοηθήσει πολύ στη βελτίωση της κατάθλιψής σας. 

Ο αντίκτυπος των γιορτών στην ψυχική μας υγεία

Ψυχική υγεία γιορτές: Οι διακοπές μπορεί να επιδεινώσουν την ψυχική ασθένεια των ανθρώπων λόγω πιθανής μοναξιάς και άγχους. Άτομα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις ψυχικής υγείας, η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι μια μοναχική ή αγχωτική περίοδος, γεμάτη με άγχος ή/και κατάθλιψη.

Η έναρξη του κολεγίου εγκυμονεί αυξημένο άγχος και κατάθλιψη

Καναδάς κολέγιο κατάθλιψη: Περίπου το 32% των ερωτηθέντων είχε άγχος στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους και το 27% είχε συμπτώματα κατάθλιψης. Έξι μήνες αργότερα, το 37% των μαθητών είχε συμπτώματα άγχους και το 33% παρουσίασε συμπτώματα κατάθλιψης.

Υπάρχει σχέση μεταξύ του διαβήτη και των ψυχιατρικών παθήσεων

Διαβήτης τύπου 2 και ψυχολογία: Οι επιστήμονες ερεύνησαν πρόσφατα τη σχέση μεταξύ διαβήτη και ψυχιατρικών παθήσεων. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές έχουν περισσότερες πιθανότητες από τον γενικό πληθυσμό να έχουν διαβήτη τύπου 2. Λένε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των υποκείμενων μηχανισμών πίσω από τη σύνδεση. 

Συμβουλές αυτοβοήθειας για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Κατάθλιψη Αντιμετώπιση: Επηρεάζοντας όλες τις πτυχές της επαγγελματικής, κοινωνικής και προσωπικής σας ζωής, η κατάθλιψη μπορεί να έχει εξουθενωτικό αντίκτυπο στον τρόπο λειτουργίας σας σε καθημερινή βάση. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά αποδεδειγμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ξεπεράσετε τα συμπτώματα και να συνεχίσετε να ζείτε μια υγιή, παραγωγική ζωή.

Πότε πρέπει να μιλήσουμε με το παιδί μας για την φυλή;

Γονείς παιδιά φυλή: Ήδη από την προσχολική ηλικία, τα παιδιά αρχίζουν να δείχνουν αυτό που ονομάζεται ευνοιοκρατία φυλετικής ομάδας. Ακριβώς επειδή δεν έχετε ακούσει το παιδί σας να λέει κάτι που θυμίζει προκατάληψη, δεν σημαίνει ότι αυτές οι στάσεις δεν διαμορφώνονται.

Τα γραπτά μηνύματα πηγή άγχους για όλους

Μηνύματα SMS άγχος: Διαπιστώθηκε ότι 1 στους 5 ανθρώπους αγωνίζεται να συμβαδίσει με τις απαντήσεις των μηνυμάτων και σχεδόν 1 στους 6 αγνοούν όλα τα μηνύματα επειδή αισθάνονται καταβεβλημένοι.