Ψυχική Υγεία

Άγχος διάσειση: Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει το άγχος σε εφήβους όταν αναρρώνουν από μια διάσειση

Άγχος διάσειση: Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει το άγχος σε εφήβους όταν αναρρώνουν από μια διάσειση

Άγχος διάσειση: Η διάσειση μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών, γνωστικών και συναισθηματικών προκλήσεων.

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Τμήμα Ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο υποδεικνύει ότι η επιστροφή σε μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα (MVPA) μετά από διάσειση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη μείωση των επιπέδων άγχους στους εφήβους κατά την περίοδο ανάρρωσης. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% των εφήβων έχουν βιώσει τουλάχιστον μία διάσειση στη ζωή τους. Η διάσειση μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών, γνωστικών και συναισθηματικών προκλήσεων. Παρά τις κοινές πεποιθήσεις ότι τα άτομα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τη σωματική δραστηριότητα μετά από διάσειση, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί όχι μόνο να είναι ασφαλής αλλά και ευεργετική για την ανάρρωση. Η μελέτη υπογραμμίζει την εσφαλμένη αντίληψη ότι τα άτομα πρέπει να παραμείνουν σε καθιστική ζωή μετά τη διάσειση και τονίζει τη σημασία της κατανόησης του τρόπου με τον οποίο η ψυχική υγεία μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της ανάρρωσης.

Επίδραση της άσκησης στα επίπεδα άγχους

Η μελέτη βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης δέσμευσης στο MVPA κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης και των μειωμένων συμπτωμάτων άγχους που αναφέρθηκαν από τον εαυτό τους κατά τη διάρκεια των αξιολογήσεων παρακολούθησης. Ενώ το άγχος μετά τη διάσειση επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής δραστηριότητας, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ενασχόληση με το MVPA μπορεί να συμβάλει σε μειωμένα επίπεδα άγχους μεταξύ των εφήβων που αναρρώνουν από διάσειση.

Αντιμετώπιση του άγχους κατά την αποκατάσταση της διάσεισης

Το άγχος κατά τη διαδικασία αποκατάστασης της διάσεισης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συνολική ευημερία ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένων των ακαδημαϊκών επιδόσεων, των σχέσεων και της καθημερινής του λειτουργίας. Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης του άγχους ως μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης και υπογραμμίζει τα πιθανά οφέλη από την ενσωμάτωση της φυσικής δραστηριότητας στα πρωτόκολλα διαχείρισης διάσεισης.

Επίδραση της διάσεισης στην ψυχική υγεία

Η μελέτη αναγνωρίζει προηγούμενες έρευνες που υποδεικνύουν μια συσχέτιση μεταξύ προβλημάτων ψυχικής υγείας και διάσεισης μεταξύ των εφήβων. Αν και η ακριβής σχέση αιτίου-αποτελέσματος παραμένει ασαφής, η μελέτη προτείνει ότι η επιστροφή στην άσκηση μετά από διάσειση μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό των πιθανών συμπτωμάτων άγχους μετά τη διάσειση.

Μελλοντικές Κατευθύνσεις για Έρευνα

Ενώ η μελέτη παρέχει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και των επιπέδων άγχους κατά την ανάκτηση από διάσειση, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό της βέλτιστης έντασης και του χρόνου της άσκησης μετά τη διάσειση. Επιπλέον, μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να διερευνήσουν πώς οι διαφορετικοί τύποι σωματικής δραστηριότητας μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της αποκατάστασης.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να διαδραματίσει ευεργετικό ρόλο στη μείωση των επιπέδων άγχους μεταξύ των εφήβων που αναρρώνουν από διάσειση. Αντιμετωπίζοντας το άγχος ως μέρος της διαδικασίας ανάκτησης διάσεισης και προωθώντας τη σωματική δραστηριότητα, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων και της συνολικής ευημερίας σε εφήβους ασθενείς με διάσειση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όλα για την αντίδραση του δέρματος που προκαλείται από το στρες

Πώς η καφεΐνη επηρεάζει τα επίπεδα του στρες;

Είναι το περπάτημα ένα ισχυρό αντίδοτο στο στρες;

Αποτελεσματικοί τρόποι για να απαλλαγείτε από το άγχος μια για πάντα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να θωρακίσετε συναισθηματικά το παιδί για να αντιμετωπίσει τον σχολικό εκφοβισμό 

Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αναδεικνύοντας τα δυνατά του σημεία, τα ταλέντα και τις θετικές του ιδιότητες. Ενθαρρύνετέ τα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και χόμπι που τους αρέσουν και στα οποία διαπρέπουν.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει να μεταμορφώσετε την ψυχική σας υγεία;

Οπτικοποίηση Διαλογισμού: Ο διαλογισμός οπτικοποίησης είναι μια ισχυρή τεχνική που αξιοποιεί την ικανότητα του νου να δημιουργεί νοητικές εικόνες για να προάγει τη χαλάρωση, να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία.

Πώς να προστατεύσετε τα προσωπικά σας όρια

Αφιερώστε χρόνο για να αναλογιστείτε ποια είναι τα όριά σας και μεταδώστε τα ξεκάθαρα στους άλλους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον καθορισμό ορίων στο πώς σας συμπεριφέρονται οι άλλοι, τις προσδοκίες τους για το χρόνο και την ενέργειά σας και την πρόσβασή τους στον προσωπικό σας χώρο.