Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Αγκαλιά: Πώς η στέρηση της αγκαλιάς επηρεάζει την ζωή μας;

Αγκαλιά: Πώς η στέρηση της αγκαλιάς επηρεάζει την ζωή μας;

Αγκαλιά: Η απουσία του αγγίγματος μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς.

Το skin hunger, γνωστή και ως ανάγκη επαφής ή στέρηση αφής, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη σωματική και ψυχολογική λαχτάρα για ανθρώπινο άγγιγμα και σύνδεση. Αναφέρεται στη βαθιά λαχτάρα που μπορεί να βιώνουν τα άτομα για την ανακουφιστική και επιβεβαιωτική αίσθηση του αγγίγματος από τους άλλους. Το ανθρώπινο άγγιγμα είναι μια ουσιαστική πτυχή της ευημερίας μας και παίζει καθοριστικό ρόλο στη συναισθηματική, ψυχική και σωματική μας υγεία.

Αγκαλιαστείτε

Η ανάγκη για άγγιγμα είναι έμφυτη στους ανθρώπους και πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες της στην εξελικτική μας ιστορία. Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, το άγγιγμα χρησιμεύει ως πρωταρχικό μέσο επικοινωνίας και δεσμού με τους φροντιστές μας. Η επαφή δέρμα με δέρμα κατά τη βρεφική ηλικία, όπως το αγκάλιασμα και ο θηλασμός, όχι μόνο ικανοποιεί τις φυσιολογικές μας ανάγκες, αλλά θέτει επίσης τα θεμέλια για συναισθηματική ασφάλεια και προσκόλληση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Ωστόσο, καθώς τα άτομα μεγαλώνουν, οι ευκαιρίες τους για ουσιαστικό άγγιγμα και σωματική σύνδεση μπορεί να μειωθούν. Παράγοντες όπως ο πολυάσχολος σύγχρονος τρόπος ζωής, ο αυξημένος χρόνος στην οθόνη, η σωματική απομάκρυνση και οι πολιτιστικές νόρμες γύρω από τον προσωπικό χώρο μπορούν να συμβάλουν στην έλλειψη τακτικού και ουσιαστικού αγγίγματος. Αυτή η έλλειψη αφής μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απομόνωσης, μοναξιάς και μια αίσθηση απομάκρυνσης από τους άλλους.

Η πανδημία COVID-19 ανέδειξε περαιτέρω τη σημασία της αφής και της απουσίας της. Με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ισχύ, πολλοί άνθρωποι βίωσαν σημαντική μείωση της σωματικής επαφής με φίλους και οικογένεια. Αυτή η παρατεταμένη έλλειψη αφής και σύνδεσης επιδείνωσε το αίσθημα της δερματικής πείνας σε πολλά άτομα.

Οι συνέπειες της δερματικής πείνας μπορεί να είναι βαθιές και να επηρεάσουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι το τακτικό σωματικό άγγιγμα έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του στρες, της μείωσης της αρτηριακής πίεσης, της βελτίωσης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της αύξησης της απελευθέρωσης ορμονών ευεξίας όπως η ωκυτοκίνη και η σεροτονίνη. Το άγγιγμα μπορεί επίσης να προάγει τη συναισθηματική ευημερία, να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης.

Όταν οι άνθρωποι βιώνουν την πείνα του δέρματος, μπορεί να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για άγγιγμα, όπως το να αγκαλιάζουν κατοικίδια ζώα, να χρησιμοποιούν τεχνικές αυτομασάζ ή να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν σωματική επαφή, όπως ο χορός ή η γιόγκα με παρτενέρ. Επιπλέον, η αναζήτηση επαγγελματικού αγγίγματος μέσω θεραπευτικών πρακτικών, όπως η θεραπεία μασάζ, μπορεί επίσης να είναι ευεργετική.

Είναι σημαντικό για τα άτομα να αναγνωρίζουν και να αναγνωρίζουν την ανάγκη τους για άγγιγμα και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της δερματικής πείνας με υγιείς τρόπους. Η ενασχόληση με το τακτικό, ασφαλές και συναινετικό σωματικό άγγιγμα με αγαπημένα πρόσωπα, φίλους ή ομάδες υποστήριξης μπορεί να βοηθήσει στην ικανοποίηση αυτής της βασικής ανθρώπινης ανάγκης. Η ανοιχτή επικοινωνία σχετικά με τις προτιμήσεις και τα όρια του αγγίγματος είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι το άγγιγμα βιώνεται ως ανακουφιστικό και θετικό.

Συμπερασματικά, η πείνα του δέρματος αναφέρεται στην έμφυτη ανθρώπινη ανάγκη για σωματική επαφή και σύνδεση. Το τακτικό και ουσιαστικό άγγιγμα είναι απαραίτητο για τη συναισθηματική, ψυχική και σωματική ευεξία. Η απουσία του αγγίγματος μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς. Η αναγνώριση της σημασίας του αγγίγματος και η αναζήτηση ασφαλών και συναινετικών τρόπων για την εμπειρία του μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για ανθρώπινη σύνδεση και να προωθήσουν τη συνολική υγεία και ευτυχία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι μπορείτε να κάνετε στην παραλία για να διασκεδάσετε;

Πώς μπορούμε να κάνουμε την άσκηση πιο ευχάριστη;

Πώς θα περάσετε όμορφα στις διακοπές σας φέτος τον Αύγουστο;

Έξι συμβουλές για την υγεία του εγκεφάλου από την παιδική ηλικία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

BabyX: Ψηφιακό βρέφος πρωταγωνιστεί στην 1η παγκόσμια έρευνα ψυχολογίας

BabyX: Σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ερευνητές αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ θα χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό παιδί για να ερευνήσουν τις αλληλεπιδράσεις των ενηλίκων με τα μωρά. 

Τρόφιμα που σας βοηθούν να αποδώσετε τα μέγιστα

Ενισχύστε τη συγκέντρωσή σας: Ενσωματώνοντας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύνθετους υδατάνθρακες και παραμένοντας ενυδατωμένοι, μπορείτε να δώσετε στον εγκέφαλό σας την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αποδώσει τα μέγιστα.

Ποια είναι το προειδοποιητικά σημάδια της σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια αναγνώριση: Η σχιζοφρένεια είναι μια πολύπλοκη ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διαταραχές στις διαδικασίες σκέψης, τις αντιλήψεις, τη συναισθηματική ανταπόκριση και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Πώς σχετίζεται η μνήμη άγχους με την καρδιακή ανεπάρκεια;

Καρδιά στρες: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καρδιακή ανεπάρκεια αφήνει μια «μνήμη άγχους» με τη μορφή αλλαγών στην τροποποίηση του DNA των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων, τα οποία εμπλέκονται στην παραγωγή αίματος και ανοσοκυττάρων που ονομάζονται μακροφάγα.

Πώς η οικογενειακή οικονομική ανασφάλεια μπορεί να βλάψει την ψυχική υγεία των παιδιών

Παιδιά: Οι οικονομικές δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία είχαν ένα δευτερογενές αποτέλεσμα που τελικά συνδέθηκε αρνητικά με την ψυχική υγεία των παιδιών τους.

Tο κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα συμπεριφοράς 

Κάπνισμα παιδιά: Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα τσιγάρα μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τον έλεγχο των παρορμήσεων, την προσοχή και τη λήψη αποφάσεων.

Close Icon