Ψυχική Υγεία

5 συμπτώματα για να διαπιστώσεις εάν είσαι Νάρκισσος

5 συμπτώματα για να διαπιστώσεις εάν είσαι Νάρκισσος

Η Ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια ψυχική διαταραχή κατά την οποία οι άνθρωποι έχουν μία ιδεατή άποψη για τον εαυτό τους και μια βαθιά ανάγκη για θαυμασμό, ενώ διακρίνονται από την έλλειψη εμπάθειας για τους άλλους.

Πίσω όμως από αυτή την πλεονάζουσα αυτοπεποίθηση, βρίσκεται μια εύθραυστη αυτοεκτίμηση που είναι ευάλωτη στην παραμικρή κριτική. Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας προκαλεί προβλήματα σε πολλούς τομείς της ζωής ενός ανθρώπου, όπως στις σχέσεις, την εργασία, το σχολείο κλπ.

Συμπτώματα

Η ναρκισσιστική προσωπικότητα χαρακτηρίζεται από την αλαζονεία, την ματαιοδοξία και την επιτηδευμένη προσέγγιση σε διάφορους τομείς της ζωής και των σχέσεων.
Συνήθως, οι άνθρωποι που πάσχουν από την συγκεκριμένη διαταραχή, μονοπωλούν τις συζητήσεις, μειώνουν την σημασία των ανθρώπων γύρω τους, όταν δεν τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης, μπορεί να γίνονται ανυπόμονοι ή να θυμώνουν, ενώ επιδιώκουν και απαιτούν να έχουν “το καλύτερο” σε όλους τους τομείς της ζωής τους, για παράδειγμα, το καλύτερο αυτοκίνητο, το καλύτερο σπίτι, το πιο ακριβό ταξίδι κλπ.

Την ίδια στιγμή όμως, βιώνουν συναισθήματα ανασφάλειας, ντροπής, ευπάθειας και ταπείνωση, γεγονός που τους ωθεί στο να αντιδρούν με οργή ή περιφρόνηση για τους άλλους, για να αισθανθούν καλύτερα για τον εαυτό τους.

Τα άτομα αυτά, παρουσιάζουν συχνά κατάθλιψη και κυκλοθυμία όταν οι καταστάσεις και οι προσωπικές τους επιδιώξεις δεν συναντούν την τελειότητα.

Για να διαγνωστεί κάποιος ότι πάσχει από την συγκεκριμένη διαταραχή προσωπικότητας, πρέπει να παρουσιάζει τουλάχιστον 5 από τα παρακάτω κριτήρια:

– μεγαλειώδη αίσθηση σπουδαιότητας για τον εαυτό του (π.χ. διογκώνει τα επιτεύγματα και τα ταλέντα του)
– έντονη ενασχόληση με φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, δύναμης, εξυπνάδας, ομορφιάς ή ιδανικής αγάπης
– πιστεύει ότι είναι ξεχωριστός και μοναδικός και πως πρέπει να συναναστρέφεται με άτομα ανάλογης αξίας.
– απαιτεί υπερβολικό θαυμασμό
– έχει μία αίσθηση ιδιαίτερων δικαιωμάτων, δηλ. μη λογικές προσδοκίες για ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση ή αυτόματη συμμόρφωση των άλλων με τις προσδοκίες του
– εκμεταλλεύεται τους άλλους για να πετύχει τους σκοπούς του
– του λείπει η «εμπάθεια», είναι δηλαδή απρόθυμος να αναγνωρίσει τα αισθήματα και τις ανάγκες των άλλων
– συχνά φθονεί τους άλλους ή πιστεύει ότι οι άλλοι τον φθονούν
– εμφανίζει αλαζονική και υπεροπτική συμπεριφορά ή στάση

Αιτίες
Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί την ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Όπως και με άλλες ψυχικές διαταραχές, τα αιτία είναι πολύπλοκα και ξεκινούν από την παιδική ηλικία. Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να συνδέεται με καθαρά βιολογικά αίτια, καθώς και με την ποιότητα ανατροφής, για παράδειγμα, υπερβολική φροντίδα ή υπερβολική κριτική. Μερικοί ερευνητές μάλιστα πιστεύουν ότι σε βιολογικά ευάλωτα παιδιά, οι γονείς που υπερτονίζουν την ιδιαιτερότητα του παιδιού και επικρίνουν τους φόβους και τις αποτυχίες του μπορεί να είναι εν μέρει υπεύθυνη.
Η θεραπεία της ναρκισσιστικής διαταραχής είναι δύσκολη και επικεντρώνεται στην ατομική ή ομαδική ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η ποιότητα της μνήμης των μαρτύρων

Γιατί μένουμε αμέτοχοι σε μία κατάσταση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι μας δίδαξε ο Κάρολος Δαρβίνος

Συναισθήματα και ψυχολογία: Τι μας δίδαξε ο Κάρολος Δαρβίνος. Ο πρωτοπόρος στην πειραματική ψυχολογία και ο ίδιος ήταν από τους πρώτους που εξήγησε ότι τα ζώα νιώθουν επίσης συναισθήματα που εμφανίζονται και στον άνθρωπο, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό.

Πώς να αισθανθείς λίγο καλύτερα όταν νιώθεις θλίψη

Είμαι στενοχωρημένη: Εδώ μερικοί τρόποι να αισθανθείς ομορφότερα. Η κατάθλιψη είναι πιο περίπλοκη απ' ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι. Δεν έχει να κάνει μόνο με το να είσαι λυπημένος και σίγουρα δεν έχει να κάνει με το να είσαι τεμπέλης. Αλλά αυτές είναι κοινές παρανοήσεις που μερικές φορές εμποδίζουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν θεραπεία και να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να αισθανθούν καλύτερα.

Κι όμως τα χρώματα επηρεάζουν τη διάθεση και την ψυχολογία μας

Ψυχολογία διάθεση: Τα χρώματα ως γνωστόν είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας. Συνήθως επιλέγουμε να φορέσουμε αποχρώσεις αναλόγως με το πως αισθανόμαστε την δεδομένη στιγμή, ή φτιάχνουμε μια εικόνα για τον άλλο επηρεασμένοι από τις χρωματικές επιλογές που έχει κάνει. Όμως η επιρροή των χρωμάτων δεν σταματά εκεί, αφού έχουν την δύναμη να προκαλέσουν διαθέσεις, να αντιστρέψουν συμπεριφορές και να αλλάξουν συνήθειες.

Σε τι βοηθά η ψυχανάλυση μέσω της ζωγραφικής

Εναλλακτική Ψυχοθεραπεία: Ζωγραφική ως θεραπεία. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εναλλακτικών και συμπληρωματικών θεραπειών έναντι των κλασικών ψυχοθεραπειών. Επιπλέον, αυτές οι θεραπείες, όπως η θεραπευτική ζωγραφική, όχι μόνο βοηθούν να εκφραστούν, αλλά και να βελτιώσουν συναισθηματικά και νοητικά τον ασθενή.

Ο χαρακτήρας ενός ατομιστική

Ατομικισμός: Από τι αποτελείται; Τι είναι ο ατομικισμός; Μπορείτε να είστε ατομικιστές και να σκέφτεστε τους άλλους ταυτόχρονα; Ο ατομικισμός ορίζεται ως «τάση να σκέφτονται και να ενεργούν ανεξάρτητα από τους άλλους, χωρίς να υπόκεινται σε γενικούς κανόνες».

Έρχεται αυστηροποίηση των ποινών για τη σεξουαλική κακοποίηση

Επίσης, υπό εξέταση βρίσκεται ο τρόπος δίωξης των εγκλημάτων αυτών, δεδομένου ότι κάποια από αυτά για να διωχθούν απαιτείται έγκληση από τα θύματα, κάτι, που σε πολλές περιπτώσεις δεν συμβαίνει λόγω του φόβου που βιώνουν.

Το διαζύγιο έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία

Διαζύγιο παιδί: Το διαζύγιο είναι μια επώδυνη συνήθως διαδικασία που επιδρά αρνητικά στη σωματική και ψυχική υγεία, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που εξέτασε τις επιπτώσεις αμέσως μετά από ένα διαζύγιο.

Η υγεία των αυτιών μαρτυρά την ψυχική μας υγεία - Τεστ με μία κίνηση

Στρες τεστ: Το «κερί» στα αυτιά -που προέρχεται από εσωτερικές εκκρίσεις- μπορεί να αποκαλύψει τα επίπεδα στρες ενός ανθρώπου και μελλοντικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για ένα νέο διαγνωστικό τεστ της ψυχικής υγείας.