ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πρόληψη καρκίνου: Συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο νόσησης

Πρόληψη καρκίνου: Συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο νόσησης

Πρόληψη καρκίνου: Πιθανότατα έχετε ακούσει αντικρουόμενες αναφορές για την πρόληψη του καρκίνου. Ωστόσο, είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι πιθανότητές σας να αναπτύξετε καρκίνο επηρεάζονται από τις επιλογές του τρόπου ζωής που κάνετε.

Πιθανότατα έχετε ακούσει αντικρουόμενες αναφορές για την πρόληψη του καρκίνου. Μερικές φορές μια συγκεκριμένη συμβουλή για την πρόληψη του καρκίνου που συνιστάται σε μια μελέτη δεν συνιστάται σε μια άλλη. Συχνά, ό,τι είναι γνωστό για την πρόληψη του καρκίνου εξακολουθεί να εξελίσσεται. Ωστόσο, είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι πιθανότητές σας να αναπτύξετε καρκίνο επηρεάζονται από τις επιλογές του τρόπου ζωής που κάνετε.

Μην χρησιμοποιείτε καπνό

Η χρήση οποιουδήποτε τύπου καπνού σας φέρνει σε πορεία σύγκρουσης με τον καρκίνο. Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με διάφορους τύπους καρκίνου – συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα, του στόματος, του λαιμού, του λάρυγγα, του παγκρέατος, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου της μήτρας και των νεφρών. Το μάσημα καπνού έχει συνδεθεί με καρκίνο της στοματικής κοιλότητας και του παγκρέατος. Ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείτε καπνό, η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

Αν και το να κάνετε υγιεινές επιλογές στο παντοπωλείο και την ώρα του φαγητού δεν μπορεί να εγγυηθεί την πρόληψη του καρκίνου, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Λάβετε υπόψη αυτές τις οδηγίες:

  • Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά. Βασίστε τη διατροφή σας σε φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα από φυτικές πηγές — όπως δημητριακά ολικής αλέσεως και φασόλια.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Τρώτε πιο ελαφριά και πιο αδύναμα επιλέγοντας λιγότερες τροφές με πολλές θερμίδες, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων σακχάρων και λίπους από ζωικές πηγές.
  • Εάν επιλέξετε να πίνετε αλκοόλ, κάντε το μόνο με μέτρο Ο κίνδυνος διάφορων τύπων καρκίνου – συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, των νεφρών και του ήπατος – αυξάνεται με την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε και το χρονικό διάστημα που έχετε έπινε τακτικά.
  • Περιορίστε τα επεξεργασμένα κρέατα. Μια έκθεση από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο, την αντικαρκινική υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος και παραμείνετε σωματικά δραστήριοι

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και των νεφρών.

Λάβετε τακτική ιατρική φροντίδα

Οι τακτικές αυτοεξετάσεις και οι προληπτικοί έλεγχοι για διάφορους τύπους καρκίνου – όπως ο καρκίνος του δέρματος, του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας και του μαστού – μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να ανακαλύψετε έγκαιρα τον καρκίνο, όταν η θεραπεία είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχής

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος παγκρέατος: Συμπτώματα για έγκαιρη ανίχνευση της νόσου

Διατροφή κατά του καρκίνου: Ποιες τροφές να προσθέσετε και ποιες να αποφύγετε

Ο έλεγχος για καρκίνο του πνεύμονα είναι πολύ σημαντικός

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς θα διαμορφωθεί το επίδομα ανεργίας;

Η κ. Μιχαηλίδου πρότεινε μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση όπου τα άτομα μπορούν να λαμβάνουν υψηλότερο ποσοστό του συνολικού τους επιδόματος κατά την είσοδο στην ανεργία, το οποίο σταδιακά μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Η βιοποικιλότητα των βακτηρίων του εντέρου σχετίζεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά

Η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη ποικιλομορφία της Segatella οφείλεται κυρίως στις συχνές αλλαγές συντρόφου. Είναι ενδιαφέρον ότι η απροστάτευτη πρωκτική επαφή και το στοματικό σεξ ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες, αλλά με μικρότερη επιρροή.