Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Προϊόντα καθαρισμού: Τα προϊόντα καθαρισμού εκπέμπουν ανθυγιεινές τοξίνες

Προϊόντα καθαρισμού: Τα προϊόντα καθαρισμού εκπέμπουν ανθυγιεινές τοξίνες

Προϊόντα καθαρισμού: Η μελέτη ανέλυσε 30 προϊόντα καθαρισμού, ανιχνεύοντας 530 μοναδικές πτητικές οργανικές ενώσεις, με 193 ικανές να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι τα καθημερινά προϊόντα καθαρισμού και φρεσκάρισης του αέρα μπορεί να απελευθερώσουν εκατοντάδες επικίνδυνες πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), θέτοντας πιθανούς κινδύνους για την υγεία. Τόσο τα συμβατικά όσο και τα “πράσινα” προϊόντα καθαρισμού βρέθηκαν να εκπέμπουν αυτές τις VOCs, αν και τα πράσινα καθαριστικά είχαν γενικά χαμηλότερα επίπεδα. Αυτή η μελέτη, που διεξήχθη από την Environmental Working Group (EWG), τονίζει την ανάγκη οι καταναλωτές, οι ερευνητές και οι ρυθμιστικές αρχές να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των πιθανών κινδύνων που σχετίζονται με τις χημικές ουσίες που υπάρχουν στον αέρα των εσωτερικών χώρων.

Χημικές ουσίες και καθαριστικά προϊόντα

Η μελέτη ανέλυσε 30 προϊόντα καθαρισμού, συμπεριλαμβανομένων καθαριστικών πολλαπλών χρήσεων και τζαμιών, καθώς και αποσμητικά χώρου, ανιχνεύοντας 530 μοναδικές πτητικές οργανικές ενώσεις, με 193 ικανές να προκαλέσουν προβλήματα υγείας όπως αναπνευστική βλάβη, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και αναπτυξιακά και αναπαραγωγικά προβλήματα. Ενώ οι πτητικές οργανικές ενώσεις μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του αέρα τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, η επίδρασή τους σε εσωτερικούς χώρους είναι σημαντικά μεγαλύτερη — δύο έως πέντε φορές ισχυρότερη από την ύπαιθρο και πιθανώς έως και 10 φορές ισχυρότερη. Ορισμένα προϊόντα μπορούν να εκπέμπουν VOC για εκτεταμένες περιόδους, που κυμαίνονται από ημέρες έως μήνες.

Κατά μέσο όρο, τα προϊόντα με πράσινη σήμανση απελευθέρωσαν περίπου τις μισές ΠΟΕ από τα συμβατικά τους, ενώ τα πράσινα προϊόντα χωρίς άρωμα εκπέμπουν σχεδόν οκτώ φορές λιγότερες ΠΟΕ από τα συμβατικά καθαριστικά και τέσσερις φορές λιγότερες από τα πράσινα προϊόντα που περιέχουν άρωμα. Οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με την έκθεση σε πτητικές οργανικές ενώσεις προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, ειδικά για τους εργαζόμενους στη βιομηχανία καθαρισμού που αντιμετωπίζουν 50% υψηλότερο κίνδυνο άσθματος και 43% υψηλότερο κίνδυνο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Οι γυναίκες σε αυτόν τον τομέα έχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Επιπλέον, η υψηλότερη χρήση συγκεκριμένων καθαριστικών εσωτερικών χώρων έχει συνδεθεί με αυξημένους κινδύνους άσθματος και συριγμού στην παιδική ηλικία για τα έμβρυα και τα βρέφη. Οι πτητικές οργανικές ενώσεις μπορούν επίσης να συμβάλλουν σε περιβαλλοντικά ζητήματα, με περίπου τις μισές από τις πτητικές οργανικές ενώσεις που ευθύνονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση να προέρχονται από καταναλωτικά προϊόντα, σύμφωνα με μελέτη του 2018.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Καθαρισμού απάντησε στη μελέτη, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες της βιομηχανίας έχουν γίνει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες για την ελαχιστοποίηση των συγκεντρώσεων VOC σε καταναλωτικά προϊόντα, ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια, η οποία αναφέρθηκε στη μελέτη. Η εμπορική ομάδα εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με τα «αυθαίρετα κριτήρια» που χρησιμοποιούνται για την επισήμανση προϊόντων ως «συμβατικά» ή «πράσινα».

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Chemosphere, υπογραμμίζουν τη σημασία της πιο προσεκτικής επιλογής προϊόντων καθαρισμού και της προσοχής των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία και το περιβάλλον που σχετίζονται με τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα προϊόντα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορείτε να αποφύγετε τις τοξίνες από την καθημερινότητά σας;

Πώς μπορείτε να φροντίσετε τα νύχια σας καλύτερα;

Πώς μπορείτε να δείχνετε πιο όμορφες ανεξάρτητα το σωματότυπό σας;

Πώς μπορείτε να καθαρίσετε το πρόσωπό σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε αγριογούρουνο;

Αγριογούρουνο μαγειρική: Το μαγείρεμα αγριογούρουνου μπορεί να είναι μια ικανοποιητική γαστρονομική εμπειρία, προσφέροντας πλούσιο, γευστικό κρέας που είναι λίγο πιο εύρωστο από το εγχώριο χοιρινό.

Γιατί είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε την αρρενωπότητα και την ευαισθησία;

Ευαισθησία ανδρισμός: Η εξισορρόπηση της αρρενωπότητας και της ευαισθησίας είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση των καλά στρογγυλεμένων ατόμων και των πιο υγιών κοινωνιών.

Close Icon