ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΥ Όμικρον: Τσουνάμι κρουσμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο από τη νέα μετάλλαξη

ΠΟΥ Όμικρον: Τσουνάμι κρουσμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο από τη νέα μετάλλαξη

ΠΟΥ Όμικρον: Αυτή τη στιγμή, περίπου 900.000 νέα κρούσματα αναφέρονται σε όλο τον κόσμο καθημερινά με τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον σε συνδυασμό να πιέζουν το σύστημα υγείας παγκοσμίως.

Ο συνδυασμός των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον οδηγεί σε ένα επικίνδυνο τσουνάμι κρουσμάτων Covid-19, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Τα λόγια του Tedros Adhanom Ghebreyesus ήρθαν καθώς οι ΗΠΑ και χώρες σε όλη την Ευρώπη ανέφεραν νέα κρούσματα ρεκόρ. Η Γαλλία ανέφερε το υψηλότερο ημερήσιο ποσοστό στην Ευρώπη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με 208.000 κρούσματα. Και οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει μέσο όρο ρεκόρ 265.427 κρουσμάτων την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Johns Hopkins. Η Δανία, η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία έχουν επίσης αναφέρει στοιχεία ρεκόρ. Η Πολωνία ανέφερε 794 θανάτους που σχετίζονται με την Covid την Τετάρτη, ο υψηλότερος αριθμός στο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Πάνω από τα τρία τέταρτα αυτών ήταν μη εμβολιασμένοι άνθρωποι.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η Όμικρον είναι πιο ήπια από την παραλλαγή Δέλτα, αλλά είναι πολύ πιο μεταδοτική. Πιστεύεται ότι οδηγεί στην αύξηση των κρουσμάτων, με τον Γάλλο υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν να λέει στους δημοσιογράφους ότι «δεν θα μιλά πλέον για κύμα όταν πρόκειται για την Omicron», αλλά για «παλιρροιακό κύμα». Ωστόσο, ο Δρ Tedros προειδοποίησε ότι ήταν η «διπλή απειλή» των δύο παραλλαγών που ήταν πίσω από το συνολικό φορτίο των υποθέσεων. «Αυτό είναι και θα συνεχίσει να ασκεί τεράστια πίεση στους εξαντλημένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τα συστήματα υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ. Αυτή τη στιγμή, περίπου 900.000 νέα κρούσματα αναφέρονται σε όλο τον κόσμο καθημερινά.

Πότε αναμένεται η κορύφωση;

Ο Δρ Anthony Fauci, ο κορυφαίος ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες της Αμερικής, είπε ότι οι λοιμώξεις Όμικρον είναι πιθανό να κορυφωθούν στα τέλη Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, δεδομένου του μεγέθους του πληθυσμού και του ποσοστού εμβολιασμού. Αρκετές πλούσιες χώρες έχουν ξεκινήσει προγράμματα ενίσχυσης για τη χορήγηση τρίτων δόσεων εμβολίων κατά της Covid, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου όπου το 57% των ατόμων άνω των 12 ετών έχουν λάβει τώρα τρία εμβόλια. Ωστόσο, ο Δρ Τέντρος είπε στους δημοσιογράφους ότι οι μεγάλες εκστρατείες ενίσχυσης των πλουσιότερων χωρών «είναι πιθανό να παρατείνουν την πανδημία», καθώς εκτρέπουν τις προμήθειες από φτωχότερες, λιγότερο εμβολιασμένες χώρες, «δίνοντας έτσι στον ιό περισσότερες ευκαιρίες να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί».

Στη συνέχεια ζήτησε «όλοι να κάνουν μια πρωτοχρονιάτικη απόφαση για να συμμετάσχουν στην εκστρατεία εμβολιασμού του 70%» του κόσμου μέχρι τα μέσα του 2022. Σχεδόν 100 χώρες δεν έχουν ακόμη επιτύχει τον αρχικό στόχο του εμβολιασμού του 40% του πληθυσμού τους, λέει ο ΠΟΥ. Σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων Covid όλων των παραλλαγών αυξήθηκε κατά 57% στην Ευρώπη την εβδομάδα πριν από τις 26 Δεκεμβρίου και κατά 30% στην Αμερική.

Αυτοί οι αριθμοί φαίνεται να εξακολουθούν να αυξάνονται, με ακόμη περισσότερα ρεκόρ να σημειώνονται την Τετάρτη:

  • Η Γαλλία ανέφερε 208.000 κρούσματα, με άλλα 53 άτομα στην εντατική και 184 θανάτους
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε 183.037 νέα κρούσματα και 57 θανάτους
  • Ο νέος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στην Ιταλία αυξήθηκε από 78.313 την Τρίτη σε 98.020 νέα κρούσματα την Τετάρτη
  • Η Δανία ανέφερε ρεκόρ 23.228 νέων κρουσμάτων. Από αυτούς, περίπου 1.205 είχαν προηγουμένως Covid
  • Η Πορτογαλία ανέφερε 26.867 κρούσματα – από 17.172 την προηγούμενη ημέρα
  • Η Αυστραλία ανέφερε 18.241 – πολύ υψηλότερα από το ρεκόρ της Τρίτης 11.300
  • Η Ελλάδα ανέφερε επίσης νέο ρεκόρ 24 ωρών με 28.828 κρούσματα

Ένα αποτέλεσμα των ρεκόρ μολύνσεων ήταν οι ελλείψεις προσωπικού σε ορισμένες βασικές υπηρεσίες, λόγω της απομόνωσης των ανθρώπων για να μην διαδοθεί ο ιός. Στη Βρετανία, η Πυροσβεστική Ένωση λέει ότι περίπου το ένα τρίτο των πυροσβεστικών οχημάτων στο Λονδίνο δεν ήταν διαθέσιμα για χρήση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα επειδή το προσωπικό βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό ή έπρεπε να απομονωθεί. Και στην πολιτεία του Τέξας των ΗΠΑ, μέλη της Εθνοφρουράς χρησιμοποιούνται σε ρόλους υποστήριξης σε πολλά κέντρα κράτησης ανηλίκων. Την Τετάρτη, η Ισπανία – η οποία έχει δει ρεκόρ 1.360 κρουσμάτων ανά 100.000 το τελευταίο δεκαπενθήμερο – μείωσε την περίοδο απομόνωσής της από 10 ημέρες σε επτά, για να ανακουφίσει το στέλεχος του προσωπικού. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη μειώσει την περίοδο, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πει ότι όσοι έχουν αρνητικό τεστ για δύο ημέρες θα επιτρέπεται να φύγουν από την απομόνωση μετά από μια εβδομάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος αναφερει τα στοιχεία από τη Βρετανία για την Όμικρον και τη σχετική υειονομική κατάσταση στην Ελλάδα

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19 έναντι του νέου στελέχους Όμικρον

Για μειωμένη ευαισθησία των rapid test στη μετάλλαξη Όμικρον προειδοποιεί ο FDA των ΗΠΑ

Ρεβεγιόν μέχρι τις 02:00 χωρίς μουσική, κλείσιμο τα μεσάνυχτα και αυστηροποίηση περιορισμών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τηλεψυχιατρική και ενέσιμα αντιψυχωσικά μακράς δράσης για ασθενείς με σχιζοφρένεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πρόσθεσε ότι αυτή η μελέτη είναι σημαντική γιατί δείχνει ότι ακόμη και ασθενείς με σοβαρή ψυχική ασθένεια μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία με τηλεψυχιατρική και με καλή συμμόρφωση. «Ειδικά για ασθενείς με σχιζοφρένεια που έχουν προβλήματα πρόσβασης, η τηλεψυχιατρική είναι πραγματικά χρήσιμη», είπε ο Colon-Rivera.

Συσχετίσεις μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αναπνευστικής υγείας

Καναδάς μελέτη: Η ανάπτυξη των πνευμόνων στην πρώιμη ζωή διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προστασία ή στην αύξηση της ευαισθησίας σε αλλαγές που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, στην πνευμονική λειτουργία και στη ΧΑΠ στην ενήλικη ζωή.

Εμμηνοπαυσιακή αρθρίτιδα-Ασκήσεις & tips που ανακουφίζουν τον πόνο

Αθλητισμός κολύμβηση: Οι γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα, η οποία μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά και να προκαλέσει κατάγματα. Δείτε πώς μπορείτε να ανακουφίσετε τον πόνο στις αρθρώσεις.

Ασύρματος βηματοδότης βιοδιασπάται όταν δεν είναι απαραίτητος

Ασύρματος βηματοδότης: Οι ερευνητές είναι ένα ακόμη βήμα πιο κοντά να προσφέρουν στους ασθενείς με καρδιοπάθειες έναν προσωρινό «έξυπνο» βηματοδότη που απλώς διαλύεται όταν δεν είναι πλέον απαραίτητος.

Οφέλη της διαλείπουσας νηστείας στον κιρκάδιο ρυθμό

Διαλείπουσα νηστεία: Η διαλείπουσα νηστεία γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής όσον αφορά την απώλεια βάρους. Ωστόσο, έχει πολλά υποσχόμενα οφέλη για τη συνολική υγεία, καθώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών.

Υπάρχει κίνδυνος για δηλητηρίαση από υπερβολικής ποσότητας νερού;

Δηλητηρίαση από νερό: Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του εγκεφάλου, μια κατάσταση γνωστή ως υπονατριαιμία, η οποία αραιώνει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο αίμα.