ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων δεν αποτελεί επί του παρόντος παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία

ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων δεν αποτελεί επί του παρόντος παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία

ΠΟΥ: Ο επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσε ότι η Επιτροπή είχε επισημάνει ότι η ευλογιά των πιθήκων κυκλοφορεί σε πολλές αφρικανικές χώρες εδώ και δεκαετίες και έχει παραμεληθεί από την άποψη της έρευνας, της προσοχής και της χρηματοδότησης.

Η ανακοίνωση έρχεται δύο ημέρες αφότου ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreysus, συγκάλεσε Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για την ασθένεια, σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας (IHR), για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο όγκο κρουσμάτων. “Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ συμφωνεί με τη συμβουλή που προσφέρει η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του IHR σχετικά με το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων σε πολλές χώρες και, προς το παρόν, δεν κρίνει ότι το συμβάν συνιστά Έκτακτη Έκτακτη Ανάγκη για τη Δημόσια Υγεία Διεθνούς Προβληματισμού (PHEIC)”, η υπηρεσία του ΟΗΕ είπε σε δήλωση.

Η δήλωση αυτή είναι το υψηλότερο επίπεδο παγκόσμιου συναγερμού, το οποίο επί του παρόντος ισχύει μόνο για την πανδημία COVID-19 και την πολιομυελίτιδα. Η ευλογιά των πιθήκων, μια σπάνια ιογενής ασθένεια, εμφανίζεται κυρίως σε περιοχές με τροπικά δάση της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, αν και περιστασιακά εξάγεται σε άλλες περιοχές. Από τον Μάιο, περισσότερα από 3.000 κρούσματα έχουν εμφανιστεί σε 47 χώρες, πολλές από τις οποίες δεν έχουν αναφέρει ποτέ στο παρελθόν τη νόσο. Οι υψηλότεροι αριθμοί είναι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και οι περισσότερες περιπτώσεις είναι μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες.

Αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης

Μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί ελάχιστες εισαγωγές και ένας θάνατος. “Η Επιτροπή αναγνώρισε ομόφωνα την έκτακτη φύση της επιδημίας και ότι ο έλεγχος της περαιτέρω εξάπλωσης απαιτεί έντονες προσπάθειες αντίδρασης”, ανέφερε η δήλωση. Τα μέλη συνέστησαν επίσης ότι η κατάσταση θα πρέπει να παρακολουθείται στενά και να επανεξετάζεται μετά από μερικές εβδομάδες. Συνθήκες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επανεκτίμηση, όπως στοιχεία αυξημένου ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων τις επόμενες 21 ημέρες, εμφάνιση κρουσμάτων μεταξύ εργαζομένων του σεξ, σημαντική εξάπλωση σε και εντός πρόσθετων χωρών και αύξηση του φόρτου υποθέσεων μεταξύ ευάλωτων ομάδων όπως άτομα με ανεπαρκώς ελεγχόμενο HIV λοίμωξη, έγκυες γυναίκες και παιδιά. Άλλες καταστάσεις που αναφέρονται περιλαμβάνουν στοιχεία αντίστροφης μετάδοσης στον ζωικό πληθυσμό ή σημαντική αλλαγή στο γονιδίωμα του ιού.

Σε μια δήλωση, ο Τέντρος είπε ότι ανησυχεί βαθιά για την εξάπλωση της νόσου και ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο ΠΟΥ παρακολουθούν πολύ στενά την εξελισσόμενη απειλή. “Αυτό που κάνει το τρέχον ξέσπασμα ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η ταχεία, συνεχιζόμενη εξάπλωση σε νέες χώρες και περιοχές και ο κίνδυνος περαιτέρω, διαρκούς μετάδοσης σε ευάλωτους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων, των εγκύων και των παιδιών”, είπε. Υπογράμμισε την ανάγκη τόσο για συλλογική προσοχή όσο και για συντονισμένη δράση μέσω μέτρων δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της επιτήρησης, της ιχνηλάτησης επαφών, της απομόνωσης και της φροντίδας των ασθενών, καθώς και της διασφάλισης ότι τα εμβόλια, οι θεραπείες και άλλα εργαλεία είναι διαθέσιμα σε πληθυσμούς σε κίνδυνο και μοιράζονται δίκαια.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσε ότι η Επιτροπή είχε επισημάνει ότι η ευλογιά των πιθήκων κυκλοφορεί σε πολλές αφρικανικές χώρες εδώ και δεκαετίες και έχει παραμεληθεί από την άποψη της έρευνας, της προσοχής και της χρηματοδότησης: “Αυτό πρέπει να αλλάξει όχι μόνο για την ευλογιά των πιθήκων αλλά και για άλλες παραμελημένες ασθένειες σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, καθώς υπενθυμίζεται στον κόσμο για άλλη μια φορά ότι η υγεία είναι μια αλληλένδετη πρόταση”, είπε. Ο ΠΟΥ έχει συγκαλέσει εκατοντάδες επιστήμονες και ερευνητές για να επιταχύνει την έρευνα και την ανάπτυξη της ευλογιάς των πιθήκων. Η υπηρεσία του ΟΗΕ προέτρεψε τις χώρες να συνεργαστούν, να μοιραστούν πληροφορίες και να εμπλακούν με τις πληγείσες κοινότητες, έτσι ώστε τα μέτρα για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας να κοινοποιούνται γρήγορα και αποτελεσματικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ δεν πρέπει να καταργηθούν λόγω της ευλογιάς των πιθήκων λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Συνεδρίαση του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων - Πιθανή παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία

Η ΝΥ εργάζεται να επεκτείνει την εμβολιαστική κάλυψη κατά της ευλογιάς των πίθηκων

Ευλογιά πιθήκων: Το υπ. Υγείας Ν. Υόρκης εγκαινιάζει κλινική εμβολιασμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο καρκίνος μπορεί να προκληθεί από έναν ιό σε σε άτομα με «συμπεριφορά υψηλού κινδύνου»

Ο ιός μπορεί να μολύνει το δέρμα ή τις βλεννώδεις μεμβράνες  Ορισμένες φορές προκαλεί κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα. Μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή και οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι έχουν τουλάχιστον μια λοίμωξη HPV στη ζωή τους.

Γιατί οι «Kυριακές» δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τις εργασιακές σας ανησυχίες

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.