ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πονοκέφαλος κορωνοϊός: Αυξημένος επιπολασμός πονοκεφάλων στους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πονοκέφαλος κορωνοϊός: Αυξημένος επιπολασμός πονοκεφάλων στους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πονοκέφαλος κορωνοϊός: Πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών που έλαβαν διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας ή νέας εμφάνισης πονοκεφάλων.

Πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών που έλαβαν διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας ή νέας εμφάνισης πονοκεφάλων, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας (EAN) 2022. Ο παρατεταμένος χρόνος έκθεσης σε οθόνες υπολογιστών, η έλλειψη κατάλληλων συνθηκών για διαδικτυακή μάθηση από το σπίτι, οι σχολικές εξετάσεις και οι ανησυχίες για την COVID-19 βρέθηκαν όλα ως παράγοντες κινδύνου για την επιδείνωση των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας ή την πρόκληση νέων πονοκεφάλων.

Η πολυκεντρική μελέτη ανέλυσε 851 εφήβους ηλικίας μεταξύ 10 και 18 ετών, με 756 (89%) των παιδιών να ανέφεραν πονοκεφάλους κατά την περίοδο της μελέτης. Μεταξύ αυτών των παιδιών, το 10% ανέφερε νέους πονοκεφάλους κατά την πανδημική περίοδο εκπαίδευσης στο σπίτι. Πάνω από το ένα τέταρτο (27%) των παιδιών είπε ότι οι πονοκέφαλοι τους είχαν επιδεινωθεί, το 61% είπε ότι οι πονοκέφαλοι τους παρέμειναν σταθεροί και το 3% είπε ότι οι πονοκέφαλοι τους είχαν βελτιωθεί. Όσοι ανέφεραν επιδείνωση ή νέα έναρξη πονοκεφάλους υπέφεραν από πονοκεφάλους κατά μέσο όρο 8-9 φορές το μήνα. Πάνω από τα μισά παιδιά αυτής της ομάδας (43%) χρησιμοποιούσαν παυσίπονα τουλάχιστον μία φορά το μήνα σε σύγκριση με το ένα τρίτο (33%) στην ομάδα των σταθερών.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Ayşe Nur Özdag Acarli από το κρατικό νοσοκομείο Ermenek, Karaman, Τουρκία, είπε ότι σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές, η ανάλυση της ομάδας δεν υποστήριξε μια τάση μείωσης του πονοκεφάλου και της σοβαρότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. “Αν και προηγούμενες μελέτες ανέφεραν ότι οι νέοι είχαν λιγότερους πονοκεφάλους λόγω του κλεισίματος των σχολείων τις πρώτες εβδομάδες και μήνες της COVID-19, αυτή η πιο μακροπρόθεσμη μελέτη διαπίστωσε ότι το άγχος και οι πιέσεις της πανδημίας τελικά οδήγησαν σε απώλειες”, δήλωσε ο Δρ. Εξήγησε ο Ακάρλι. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πονοκέφαλοι είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και στα σχολικά επιτεύγματα. Οι βαθμολογίες κατάθλιψης και άγχους, συμπεριλαμβανομένου του άγχους για τη σύλληψη της COVID-19, ήταν σημαντικά υψηλότερες στις ομάδες κεφαλαλγίας με επιδείνωση και νέα έναρξη.

Αυτοί οι ερωτηθέντες αναγνώρισαν επίσης ότι είχαν κάνει λιγότερη προσπάθεια με τις σχολικές τους εργασίες και ότι τα ακαδημαϊκά τους επιτεύγματα είχαν μειωθεί. Οι εξετάσεις, η ζωή στην πόλη, η αύξηση βάρους και η κατάθλιψη συνδέθηκαν επίσης με συχνότερα περιστατικά κεφαλαλγίας στη μελέτη. Ο Δρ Acarli σχολίασε: “Οι νέοι ανησυχούσαν για την ποιότητα και την επάρκεια της διαδικτυακής εκπαίδευσης και το 62% των ερωτηθέντων είπε ότι ήταν δυσαρεστημένο με αυτό, ενώ το 21% ήταν αναποφάσιστο. Η σοβαρότητα και η συχνότητα του πονοκεφάλου έδειξαν σημαντική συσχέτιση με την ηλικία, την κατάθλιψη και το άγχος .” Ο πονοκέφαλος είναι το πιο κοινό νευρολογικό πρόβλημα στα παιδιά και τους εφήβους. Ένας πολύπλοκος συνδυασμός παραγόντων μπορεί να συμβάλει σε πονοκεφάλους, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου, της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών και κοινωνικοοικονομικών παραγόντων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη Long Covid: Επίμονα συμπτώματα 1,5χρόνο μετά

8 παράξενα αίτια που μπορούν να ανεβάσουν την αρτηριακή σας πίεση

Tips αυτοφροντίδας για να παραμείνετε υγιείς καθώς πλησιάζουμε στο καλοκαίρι

Πώς να βοηθήσετε τον εαυτό σας, αν έχετε άγχος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί οι «Kυριακές» δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τις εργασιακές σας ανησυχίες

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.