ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πολλαπλή σκλήρυνση συμπτώματα: Πως βιώνουν τη νόσο οι ασθενείς

Πολλαπλή σκλήρυνση συμπτώματα: Πως βιώνουν τη νόσο οι ασθενείς

Πολλαπλή σκλήρυνση συμπτώματα: Πολύ συχνά, οι άνθρωποι διαγιγνώσκονται νωρίς στην ενήλικη ζωή με πολλαπλή σκλήρυνση  και θα πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτό για το υπόλοιπο της ζωής τους, κάτι που περιλαμβάνει πολλά απρόβλεπτα στοιχεία της νόσου. Αν και τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης ποικίλουν από άτομο σε άτομο, κάποια στοιχεία της ζωής είναι παγκόσμια για όσους ζουν με τη νόσο και χρειάζεται να βρουν τερτίπια για τη διαχείρισή τους. Ποια είναι ορισμένα από αυτά και ποιες λύσεις συστήνονται;

  1. Κοιμούνται περισσότερο και ελέγχουν το κινητό τους λιγότερο

Το νούμερο ένα σύμπτωμα της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι η κόπωση. Επηρεάζει το 90-91% των ανθρώπων, αλλά είναι δύσκολο να το καταλάβουν οι υπόλοιποι άνθρωποι. Δεν πρόκειται για τη συνηθισμένη μορφή κόπωσης, αλλά για μια συνεχή ανάγκη για ύπνο.

  1. Και ξυπνούν και πάλι κουρασμένοι

Οι πολλές ώρες ύπνου όμως και πάλι δεν τους ξεκουράζουν. Πολλές φορές ξυπνούν ακόμα πιο εξουθενωμένοι.

  1. Νιώθουν τύψεις που χάνουν μέρος της κοινωνικής ζωής

Δυσκολεύονται να «χωρέσουν» πολλές υποχρεώσεις την ίδια εβδομάδα. Ο πόνος και η κόπωση τους δυσκολεύουν πολλές φορές να κοινωνικοποιηθούν με τους φίλους και τη σχέση τους. Και σα να μη φτάνει αυτό, νιώθουν ενοχές που ακυρώνουν και αρνούνται προσκλήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι οι καλοί φίλοι που χρειάζεται να προσαρμοστούν έως ένα βαθμό.

  1. Δυσκολεύονται να ελέγξουν τις εντερικές τους κινήσεις

Είναι πολλοί οι ασθενείς που βιώνουν περιστασιακή ακράτεια. Και αυτό έρχεται να προστεθεί στην κοινωνική απομόνωση που νιώθουν και στην ανάγκη τους πολλές φορές να ακυρώσουν σχέδια σε εξωτερικές δραστηριότητες.

  1. Οι άλλοι αμφιβάλουν συχνά για τη νηφαλιότητά τους

Πολλές φορές γίνονται αντιληπτοί ως αδέξιοι, άλλοι ως μεθυσμένοι. Η έλλειψη συντονισμού και η διακεκομμένη ομιλία είναι κοινά συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης.

  1. Νιώθουν συνέχεια ότι πρέπει να αποδείξουν ότι είναι άρρωστοι

Η πολλαπλή σκλήρυνση ονομάζεται και αόρατη νόσος – πολλά από τα συμπτώματά της δεν είναι ορατά στους άλλους. Ακόμα και οι πιο κοντινοί άνθρωποι δυσκολεύονται να τα αντιληφθούν ορισμένες φορές και δίνουν λάθος συμβουλές.

  1. Ακόμα και το μπάνιο αποδεικνύεται μια δύσκολη διαδικασία

Όσο προοδεύει η νόσος, τόσο δυσκολότερες είναι πολλές δραστηριότητες. Ακόμα και η εκπλήρωση των καθημερινών εργασιών γίνεται ένα υπεράνθρωπο έργο.

  1. Μπορούν όμως να κάνουν τα πάντα

Οι άνθρωποι που ζουν με πολλαπλή σκλήρυνση είναι πιο δυνατοί απ’ ότι πιστεύουν οι περισσότεροι. Είναι τρομερά ανθεκτικοί άνθρωποι. Ό,τι κάνουν, χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια, γι’ αυτό και έχουν μάθει να είναι δυνατοί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Σκλήρυνση κατά πλάκας συμπτώματα: ο ρόλος των βακτηρίων του εντέρου στην επιδείνωση

Το πρώτο θεραπευτικό εμβόλιο για την πολλαπλή σκλήρυνση έχει ελληνική υπογραφή

Καινοτόμο ποδήλατο που συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής

Εμβόλιο Βρετανία - Γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο εμβολιάζει πρώτο

Κορονοϊός Εμβόλιο Βρετανία: Το πρώτο αυστηρά δοκιμασμένο εμβόλιο κορονοϊού έλαβε πράσινο φως για χρήση την Τετάρτη στη Βρετανία. Οι δόσεις του εμβολίου, που έγιναν από τον αμερικανικό φαρμακευτικό γίγαντα Pfizer και μια μικρή γερμανική εταιρεία, τη BioNTech, θα χορηγηθούν στους Βρετανούς πολίτες από την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε η κυβέρνηση.

Αν θέλεις μία συνάντηση με το κορίτσι που στάμπαρες στα σόσιαλ διάβασε αυτό

Γνωριμία μέσω σόσιαλ: Πώς να γίνεις συμπαθής για να κερδίσεις μία συνάντηση. Το να εκτίθεσαι στο διαδίκτυο μπορεί να είναι τρομακτικό και αμήχανο, αλλά μπορείς να μάθεις πώς να κάνεις μια κοπέλα να σε συμπαθήσει στο διαδίκτυο, ώστε να μπορείς να συναντηθείς πρόσωπο με πρόσωπο.  Δεν είμαι σίγουρη  αν έχει να κάνει με το γεγονός […]

Κλειδιά που θα σας απαλλάξουν από το έντονο άγχος

Όμως, αν αυτές οι αγχώδεις σκέψεις αρχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητά σας να κοιμάστε, να συγκεντρώνεστε ή να εκτελείτε καθημερινές εργασίες, είναι η στιγμή να αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια.

Μάτια ερμητικά κλειστά και άλλα κόλπα στο σεξ

Μάσκα σεξ: Κόλπα ερωτικά. Τα μαντήλια και το σεξ πάνε μαζί σαν φυστικοβούτυρο με το ψωμί.Σύμφωνα με την Jessica O’Reilly, συγγραφέα της Βίβλου για το Σεξ, τα μαντήλια είναι το πιο δημοφιλές αντικείμενο στην κρεβατοκάμαρα. “Η αισθητηριακή στέρηση που βιώνεις όταν εξαλείφεις την αίσθηση της όρασης απλά αυξάνει την αντίληψη των άλλων αισθήσεων, κάνοντας κάθε […]

Γιατί προτιμούν κάποιοι το σεξ με κλειστά μάτια

Σεξ απόλαυση: Ερωτικές επαφές με τα μάτια κλειστά. Το βλέμμα μεταξύ δύο ανθρώπων είναι ένα ισχυρό επικοινωνιακό όπλο, που σε μια ρομαντική κατάσταση εκπληρώνει μια σημαντική εκφραστική λειτουργία. Ωστόσο, σε στιγμές σεξ, τα βλέμματα φαίνεται να ενοχλούν περισσότερο από το να βοηθούν τη συνάντηση. Λένε ότι φαίνεται να προκαλεί πάθη και ότι ένας από τους […]

Πίσω από το ευαίσθητο άτομο υπάρχει ένα εύθραυστο «εγώ»

Ευαισθησία: Η αντανάκλαση της ψυχολογικής ανασφάλειας. Πίσω από το ευαίσθητο άτομο υπάρχει ένα εύθραυστο «εγώ» που όλα πονά, ενοχλούν και απογοητεύουν. Πίσω από αυτό το συναίσθημα κρύβεται επίσης η ψυχολογική ανασφάλεια και η κακή συναισθηματική διαχείριση. Η ευαισθησία δεν είναι πληγή, είναι σύμπτωμα. Το άτομο που αντιδρά με αρνητικό ή υπερδιάστατο τρόπο στα πράγματα δεν είναι […]

Βάλτε στην καθημερινότητά σας το μέλι με την κανέλα και δείτε τη διαφορά

Τόσο το μέλι όσο και η κανέλα έχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη οφέλη . Απλά γεμίστε ένα φλιτζάνι με βρασμένο νερό και ανακατέψτε σε αυτό δύο κουταλιές της σούπας μέλι και μια κουταλιά της σούπας κανέλα.