ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

PCS: Τι είναι το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης;

PCS: Τι είναι το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης;

PCS: Το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης εμφανίζεται όταν οι κιρσοί αναπτύσσονται γύρω από τις ωοθήκες, παρόμοια με τους κιρσούς που εμφανίζονται στα πόδια.

Ο χρόνιος πυελικός πόνος είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντιπροσωπεύει το 10 έως 15 τοις εκατό των παραπομπών σε γυναικολόγους και κλινικές πόνου. Για ορισμένες γυναίκες, η αιτία του πυελικού πόνου τους είναι μια κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο πυελικής συμφόρησης (PCS). Μπορεί να μείνει αδιάγνωστη απλώς και μόνο επειδή οι γιατροί συχνά δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτό ή αποτυγχάνουν να το αναζητήσουν.

Συμπτώματα του συνδρόμου πυελικής συμφόρησης (PCS)

Πολλές φορές, τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται μέχρι να μείνει έγκυος μια γυναίκα και στη συνέχεια συνεχίζονται μετά την εγκυμοσύνη. Το κύριο σύμπτωμα του PCS είναι ο πυελικός πόνος. Ο πόνος συνήθως επιδεινώνεται όσο περνά η μέρα, ειδικά για τις γυναίκες που κάθονται ή στέκονται όλη μέρα και στη συνέχεια υποχωρούν μετά από μια νύχτα ύπνου. Μάθετε περισσότερα για τον πυελικό πόνο. Ο πόνος μπορεί επίσης να επιδεινωθεί:

  • Κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή
  • Γύρω από τις περιόδους εμμήνου ρύσεως
  • Μετά από ορισμένες σωματικές δραστηριότητες, όπως ποδήλατο ή ιππασία

Αιτίες του συνδρόμου πυελικής συμφόρησης (PCS)

Το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης εμφανίζεται όταν οι κιρσοί αναπτύσσονται γύρω από τις ωοθήκες, παρόμοια με τους κιρσούς που εμφανίζονται στα πόδια. Οι βαλβίδες στις φλέβες δεν λειτουργούν πλέον κανονικά. Αυτό αναγκάζει το αίμα να επανέρχεται. Οι φλέβες φουσκώνουν ή “συμφορούνται”, κάτι που μπορεί να είναι πολύ επώδυνο.

Θεραπεία για το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης

Αφού επιβεβαιώσουμε τη διάγνωση του PCS, θα συζητήσουμε μαζί σας τις θεραπευτικές επιλογές. Οι θεραπείες για PCS περιλαμβάνουν:

  • Ορμονικά φάρμακα
  • Εμβολισμός, μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία καθετήρα για να “βουλώσει” τη φλέβα

Διάγνωση του συνδρόμου πυελικής συμφόρησης (PCS)

Αν και οι κιρσοί της πυέλου μπορούν να προκαλέσουν πόνο και είναι το χαρακτηριστικό του συνδρόμου πυελικής συμφόρησης (PCS), πολλές φυσιολογικές γυναίκες θα έχουν μεγεθυντικές φλέβες της λεκάνης που ανακαλύφθηκαν σε υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία, ειδικά εάν έχουν αποκτήσει παιδιά. Ευτυχώς, δεν παρουσιάζουν όλοι συμπτώματα και μόνο όσες γυναίκες έχουν πόνο δίνεται η διάγνωση PCS. Οι τακτικές γυναικολογικές εξετάσεις της πυέλου είναι συνήθως φυσιολογικές. Η λαπαροσκόπηση, η υστεροσκόπηση και άλλες εξετάσεις και χειρουργικές έρευνες μπορεί επίσης να μην δείχνουν διεσταλμένες ή διογκωμένες φλέβες. Εάν έχετε το τυπικό πρότυπο πυελικού πόνου του PCS, συζητήστε τη δυνατότητα αυτής της διάγνωσης με τον γυναικολόγο σας, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να καθοδηγήσει την επιλογή της κατάλληλης εξέτασης.

Επιλογές θεραπείας για το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης (PCS)

Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές για το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης. Τα ορμονικά φάρμακα, που συνταγογραφούνται από τον γυναικολόγο σας, μπορούν να μειώσουν τη ροή του αίματος και τη συμφόρηση των κιρσών. Εάν αυτές είναι αναποτελεσματικές, τότε μπορούν να εξεταστούν ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες, όπως ο μη χειρουργικός εμβολισμός (σκόπιμη απόφραξη) των κιρσών. Αυτή είναι μια διαδικασία εξωτερικών ασθενών, κατά την οποία ένας Επεμβατικός Ακτινολόγος εισάγει έναν μικρό καθετήρα (πλαστικό σωλήνα) σε μια κεντρική φλέβα στον άνω βραχίονα, τον ώμο ή τον μηρό και τον καθοδηγεί στην προβληματική περιοχή χρησιμοποιώντας καθοδήγηση με ακτίνες Χ. Δεν απαιτούνται τομές ή ράμματα και δεν υπάρχει αίσθηση στο εσωτερικό όσο συμβαίνει αυτό. Τα ενδοφλέβια φάρμακα είναι ό,τι απαιτείται για άνεση και χαλάρωση. Οι κιρσοί σφραγίζονται μόνιμα από το εσωτερικό. Οι ασθενείς συνήθως επιστρέφουν στην εργασία και στις ελαφριές δραστηριότητες την επόμενη μέρα και σε πλήρεις δραστηριότητες σε μια εβδομάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συχνό στις ΗΠΑ το πυελικό άλγος στις γυναίκες

Τι είναι η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος; 

Μπορώ να κάνω σεξ όταν έχω μυκητίαση;

Θεραπεία για υπερτροφία του προστάτη χωρίς χειρουργείο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος ιός προκαλεί ανησυχία στην Κίνα – 35 άτομα θετικά με πιθανή μετάδοση από ζώο

Στη συγκεκριμένη μελέτη αναφέρεται πως «δεν υπήρχε στενή επαφή ή κοινό ιστορικό έκθεσης μεταξύ των ασθενών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μόλυνση στον ανθρώπινο πληθυσμό μπορεί να είναι σποραδική.

Αγγειίτιδα του Ashton Kutcher, μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή: Τι είναι;

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αγγειίτιδα με βάση τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, τη φυσική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σαρώσεις αιμοφόρων αγγείων και καρδιάς, καθώς και βιοψίες ιστών, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Αποτροπή/πρόληψη ρήξεις πρόσθιου χιαστού

Οι γυναίκες αθλήτριες είναι γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματίσουν τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμό τους (ΠΧΣ), ενώ συμμετέχουν σε αγωνιστικά αθλήματα.

Η ξηρασία αναγκάζει την επανεξέταση της χρήσης του νερού στην Ισπανία

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ υιοθέτησε ένα στρατηγικό σχέδιο τον περασμένο μήνα για την προσαρμογή του συστήματος διαχείρισης του νερού της Ισπανίας στις «επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.