ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παχυσαρκία Υγεία: Το στίγμα και οι μύθοι που το περιβάλλουν

Παχυσαρκία Υγεία: Το στίγμα και οι μύθοι που το περιβάλλουν

Η σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και στην κληρονομικότητα είναι περίπλοκη, αλλά όποιος έχει συγγενείς με παχυσαρκία δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα αναπτύξει και ο ίδιος. Όμως, οι πιθανότητες είναι σίγουρα περισσότερες

Παχυσαρκία Υγεία: Τα ποσοστά παχυσαρκίας στη χώρα μας είναι υψηλά, αν και άλλες Δυτικές χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν σοβαρότερο πρόβλημα. Παγκοσμίως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι περίπου 650 εκατομμύρια ενήλικες έχουν παχυσαρκία.

Ο κόσμος μαθαίνει ολοένα και περισσότερα στοιχεία για τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Όμως, παρά τις καμπάνιες δημόσιας υγείας, υπάρχουν μύθοι που συνεχίζουν να αναπαράγονται. Πολλοί από αυτούς διαιωνίζουν ένα πραγματικά αχρείαστο στίγμα που εμποδίζει την αντιμετώπιση του ίδιου του φαινομένου.

Για παράδειγμα, τα αποτελέσματα μιας μεταανάλυσης του 2020 στο ζήτημα υποδεικνύει ότι υφίσταται μια «ισχυρότερη συσχέτιση ανάμεσα στο στίγμα για το βάρος και στην κακή ψυχική υγεία με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος». Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εντοπίσουμε και να καταρρίψουμε με επιστημονικά δεδομένα τους μύθους αυτούς.

5 συχνοί μύθοι για την παχυσαρκία που καταρρίπτονται

  1. Αν τρώμε λιγότερο και κινούμαστε περισσότερο, αντιμετωπίζουμε την παχυσαρκία

Σε πολλές περιπτώσεις, η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων απ’ όσες χρειάζεται το σώμα για πολύ καιρό αποτελεί την άμεση αιτία παχυσαρκίας. Πράγματι, η πλειοψηφία των μέτρων που λαμβάνονται στοχεύουν στην πρόσληψη λιγότερων θερμίδων και στην αύξηση της κίνησης.

Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην παχυσαρκία, όπως ο ανεπαρκής ύπνος, το ψυχολογικό στρες, ο χρόνιος πόνος, η ορμονική ανισορροπία και η χρήση φαρμάκων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η υπερφαγία, για παράδειγμα, μπορεί να είναι σύμπτωμα περισσότερο παρά αιτία.

Επιπλέον, κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες συνεργάζονται για να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας. Για παράδειγμα, το στρες λειτουργεί ακριβώς έτσι, και μάλιστα δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο.

Είναι πολυάριθμες πλέον οι έρευνες που αποκαλύπτουν ότι το στρες, ο ύπνος και οι χρόνιοι πόνοι είναι τρεις αλληλοσυνδεόμενοι παράγοντες που μπορούν να διαιωνίσουν την παχυσαρκία και να την επιτείνουν. Η περίπτωση του κάθε ανθρώπου είναι μοναδική και η απλή οδηγία του να κινείται περισσότερο και να τρώει λιγότερο είναι πιθανό να μην αποτελεί επαρκή παρέμβαση.

  1. Η παχυσαρκία προκαλεί σε όλους διαβήτη

Η παχυσαρκία δεν προκαλεί άμεσα διαβήτη. Αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2, αλλά όσοι είναι παχύσαρκοι δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχουν αναπτύξει και διαβήτη, ούτε ισχύει και το ακριβώς αντίστροφο. Η παχυσαρκία είναι επίσης παράγοντας κινδύνου για διαβήτη κύησης, αλλά δεν είναι παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 1.

  1. Οι άνθρωποι με παχυσαρκία είναι οκνηροί

Ο μη δραστήριος τρόπος ζωής είναι παράγοντας παχυσαρκίας και η δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αλλά δεν είναι ο μόνος και κάποιες φορές ο κύριος λόγος. Μελέτη του 2011 μέτρησε τα επίπεδα δραστηριότητας 2.832 ενηλίκων, 20-79 ετών για 4 μέρες. Ο αριθμός των βημάτων μειώθηκε ενώ το βάρος τους αυξήθηκε, αλλά οι διαφορές δεν είναι τόσο σημαντικές όσο οι ειδικοί προέβλεπαν, ειδικά στις γυναίκες. Η λίστα παρακάτω δείχνει το βάρος των γυναικών και πόσα βήματα έκαναν ανά ημέρα:

  • Άτομα με υγιές βάρος: 8.819 βήματα
  • Υπέρβαροι: 8.506 βήματα
  • Άτομα με παχυσαρκία: 7.546 βήματα

Φαίνεται λοιπόν ότι οι διαφορές είναι μικρές. Αν θεωρήσουμε ότι κάποιος με παχυσαρκία ή παραπανίσιο βάρος ξοδεύει περισσότερη ενέργεια με κάθε βήμα, η διαφορά στην ενεργειακή δαπάνη ανάμεσα στα άτομα είναι πολύ μικρή, σχεδόν αδιάφορη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η σωματική δραστηριότητα δεν είναι απαραίτητη για την καλή υγεία, απλώς δείχνει ότι η ιστορία είναι πιο περίπλοκη.

Ένας άλλος παράγοντας που χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας είναι πως δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τη δυνατότητα να κινηθούν. Για παράδειγμα, τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες. Επίσης, κάποιες ψυχικές διαταραχές επηρεάζουν κατά πολύ το κίνητρο – ειδικά η κατάθλιψη. Τέλος, κάποιοι άνθρωποι με παχυσαρκία έχουν τόσο αρνητική εικόνα σώματος, που αποφεύγουν να βγαίνουν ακόμα και από το σπίτι.

  1. Αν οι κοντινοί συγγενείς έχουν παχυσαρκία, θα εμφανίσουμε και εμείς

Η σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και στην κληρονομικότητα είναι περίπλοκη, αλλά όποιος έχει συγγενείς με παχυσαρκία δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα αναπτύξει και ο ίδιος. Όμως, οι πιθανότητες είναι σίγουρα περισσότερες. Η κατανόηση του ρόλου των γονιδίων και του περιβάλλοντος είναι δύσκολο να γίνει ξεχωριστά το ένα από το άλλο• οι άνθρωποι που μοιράζονται παρόμοια γονίδια συχνά μένουν και μαζί, άρα έχουν και παρόμοιες διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής.

Το 1990, μια ομάδα ερευνητών δημοσίευσε μια μελέτη που βοήθησε στο διαχωρισμό των γονιδίων από το περιβάλλον. Μια άλλη έρευνα με δίδυμα παιδιά έδειξε ότι το βάρος των υιοθετημένων παιδιών συσχετιζόταν με εκείνο των βιολογικών, αλλά όχι με εκείνο των γονέων που τα είχαν υιοθετήσει. Αν και πιο πρόσφατες μελέτες έχουν αποδώσει σημαντικότερο ρόλο στο περιβάλλον, τα γονίδια παίζουν κι αυτά έναν σημαντικό ρόλο στην παχυσαρκία. Ένα γονίδιο που έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία είναι αυτό που ονομάζεται FTO. Αυτό, σύμφωνα με μελέτη του 2011, συνδέεται με το 20-30% των πιθανοτήτων παχυσαρκίας.

  1. Η παχυσαρκία δεν επηρεάζει την υγεία

Είναι απλώς ένας μύθος. Υπάρχουν διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Για παράδειγμα, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη, υπέρτασης, καρδιαγγειακών παθήσεων, οστεοαρθρίτιδας, υπνικής άπνοιας και κάποιων ψυχικών διαταραχών. Ως εκ τούτου, ακόμα και η μικρή απώλεια βάρους μπορεί να παρέχει οφέλη στην υγεία. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η απώλεια 5-10% του συνολικού βάρους είναι πιθανό να παράγει οφέλη στην υγεία, όπως βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση, στην χοληστερόλη και στα επίπεδα του σακχάρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς δουλεύουν οι χημικές δίαιτες – Προειδοποιήσεις

Η Παχυσαρκία έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας

Μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι παχύσαρκοι απειλούνται περισσότερο από τον κορωνοϊό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πονοκέφαλος : Τα αίτια που τον προκαλούν

 Πονοκέφαλος : Ο πονοκέφαλος είναι μια πολύ κοινή πάθηση που προκαλεί πόνο και δυσφορία στο κεφάλι, το τριχωτό της κεφαλής ή το λαιμό. Εκτιμάται ότι 7 στα 10 άτομα έχουν τουλάχιστον έναν πονοκέφαλο κάθε χρόνο.

Επίδομα ειδικού σκοπού 534 ευρώ : ξεκίνησαν οι δηλώσεις ευπαθών ομάδων

Επίδομα ειδικού σκοπού 534 ευρώ : Για τον μήνα Ιούνιο 2021, δίνεται η δυνατότητα  υποβολής δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων που ανήκουν σε ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ και οι οποίοι υπάγονται στην αριθμ.  39363/1537/30-9-2020 (Β’ 4262) ΚΥΑ.

Χωρίς προηγούμενο ιατρικό ιστορικό σήψη μετά από αισθητική επέμβαση σε 29χρονη γυναίκα

Ο Quirke είπε ότι ενώ η θεραπεία δεν είναι δύσκολη, είναι σημαντικό οι αισθητικοί ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν τις πιθανότητες μόλυνσης καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα πληρωτικά.

72χρονος άντρας στην Αγγλία διαγνώστηκε με κορωνοϊό που κράτησε περίπου 300 ημέρες

"Σε ένα σημείο, ήμουν ξαπλωμένος για δύο ή τρεις μήνες", είπε στο The Guardian. "Η γυναίκα μου έπρεπε να με πλένει και να με ξυρίζει στο κρεβάτι γιατί απλώς δεν μπορούσα να σηκωθώ. Μερικές φορές ευχόμουν να με έπαιρναν στη μέση της νύχτας, γιατί απλά δεν μπορούσα να συνεχίσω πια, ήμουν στο σημείο που φοβόμουν περισσότερο να ζήσω από το να πεθάνω."

Αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων που δημιουργούνται από εμβόλια COVID-19 σε έγκυες και μετά τον τοκετό γυναίκες.

Οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από την COVID-19 σε σύγκριση με τις μη έγκυες και σε αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή άλλων κακών αποτελεσμάτων εγκυμοσύνης.

Κινέζοι ερευνητές έδωσαν οδηγίες στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ να διαγράψουν τις ακολουθίες γονιδίων των πρώτων περιπτώσεων COVID-19

Η δημοσίευση της εφημερίδας του Δρ. Bloom θα μπορούσε να ενισχύσει τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη συνεργασία από την Κίνα στην παγκόσμια προσπάθεια εντοπισμού της πηγής του SARS-CoV-2.

Μπορούν τα αμυλούχα σνακ να βλάψουν την υγεία της καρδιάς;

Διατροφή Καρδιά: Σύμφωνα με νέα έρευνα, η κατανάλωση σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο μετά από οποιοδήποτε γεύμα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις κι άλλες αιτίες.

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας

Άνοια: Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τροποποιώντας τους παράγοντες κινδύνου - που μπορούμε να αλλάξουμε - ο κίνδυνος άνοιας θα μπορούσε να μειωθεί περίπου στο ένα τρίτο. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό που κάνει καλό στην καρδιά σας κάνει επίσης καλό στον εγκέφαλό μας.