ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παχυσαρκία Βαριατρική: Φάρμακα βοηθούν τους ασθενείς να χάσουν το βάρος που ξαναπήραν χρόνια μετά την επέμβαση

Παχυσαρκία Βαριατρική: Φάρμακα βοηθούν τους ασθενείς να χάσουν το βάρος που ξαναπήραν χρόνια μετά την επέμβαση

Σημείωσε ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενημέρωση για τη χρήση αυτών των φαρμάκων στη βελτιστοποίηση του σωματικού βάρους μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Άλλοι ερευνητές του UTSW που συνέβαλαν στη μελέτη αυτή είναι ο Jeffrey N. Schellinger, RD, εγγεγραμμένος διαιτολόγος-διατροφολόγος στον Τομέα Ενδοκρινολογίας, και η Ildiko Lingvay, M.D., καθηγήτρια Εσωτερικής Ιατρικής στον Τομέα Ενδοκρινολογίας.

Παχυσαρκία Βαριατρική: Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, συμπεριλαμβανομένης της σεμαγλουτίδης, μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους ασθενείς να διαχειριστούν το βάρος που επανακτήθηκε μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση, δείχνει μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του UT Southwestern Medical Center. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Obesity. “Υπήρχαν πολύ λίγα δημοσιευμένα δεδομένα σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της αύξησης του βάρους μετά τη βαριατρική χειρουργική επέμβαση“, δήλωσε ο Jaime Almandoz, M.D., αναπληρωτής καθηγητής Εσωτερικής Ιατρικής στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας στο UTSW και κύριος συγγραφέας της μελέτης. “Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι τα νεότερα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας είναι αποτελεσματικά για τη θεραπεία της επαναπρόσληψης βάρους και τη βελτιστοποίηση του σωματικού βάρους μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση.

Η μελέτη μας διαπίστωσε επίσης ότι τα φαρμακευτικά σχήματα για τη διαχείριση του βάρους που περιέχουν σεμαγλουτίδη λειτούργησαν καλύτερα από εκείνα που περιέχουν λιραγλουτίδη, ακόμη και όταν η δόση της σεμαγλουτίδης ήταν χαμηλότερη από αυτή που είναι σήμερα εγκεκριμένη για τη θεραπεία της παχυσαρκίας”. Περισσότερο από το 40% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παχυσαρκία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, και πολλοί ασθενείς επιλέγουν να υποβληθούν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση ως μέρος της θεραπείας τους. Ωστόσο, η επανάκτηση βάρους μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι συχνή και μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η λιπώδης ηπατική νόσος. Τα τελευταία χρόνια, δύο φάρμακα κατά της παχυσαρκίας έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων: η σεμαγλουτίδη, η οποία χορηγείται ως εβδομαδιαία ένεση, και η λιραγλουτίδη, μια καθημερινή ένεση. Και τα δύο ανήκουν στην ίδια κατηγορία φαρμάκων – αγωνιστές των υποδοχέων του γλουκαγονικού πεπτιδίου-1 (GLP-1) – και δρουν ελέγχοντας την όρεξη και τον κορεσμό. Προηγούμενες εργασίες του Dr. Almandoz και των συνεργατών του έδειξαν ότι αυτή η κατηγορία φαρμάκων θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική από άλλα φάρμακα ή ακόμη και από την τροποποίηση του τρόπου ζωής, στη θεραπεία της επαναπρόσληψης βάρους μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, τα δύο φάρμακα δεν είχαν συγκριθεί άμεσα σε αυτό το πλαίσιο. Η νέα μελέτη ανέλυσε τα αρχεία υγείας 207 ενηλίκων που είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια έλαβαν θεραπεία για την παχυσαρκία στο Πρόγραμμα Ευεξίας Βάρους του UTSW μεταξύ 2015 και 2021. Σχεδόν το 90% των ασθενών ήταν γυναίκες και η μέση ηλικία ήταν 55 ετών. Περίπου το 46% ήταν μη ισπανόφωνοι λευκοί, σχεδόν το 35% ήταν μη ισπανόφωνοι μαύροι και περίπου το 11% ήταν ισπανόφωνοι. Οι ασθενείς αυτοί είχαν περάσει κατά μέσον όρο οκτώ χρόνια από την επέμβαση και είχαν επανακτήσει περισσότερο από το 40% του βάρους που είχαν χάσει μετά τις βαριατρικές επεμβάσεις τους. Τα δεδομένα αναλύθηκαν από ασθενείς στους οποίους είχαν συνταγογραφηθεί σχήματα διαχείρισης βάρους που περιείχαν είτε σεμαγλουτίδη είτε λιραγλουτίδη για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Δώδεκα μήνες αργότερα, όσοι έπαιρναν σεμαγλουτίδη είχαν χάσει κατά μέσον όρο 12,9% του σωματικού τους βάρους, ενώ όσοι έπαιρναν λιραγλουτίδη είχαν χάσει κατά μέσον όρο 8,8%, έδειξε η μελέτη. Τα άτομα στην ομάδα της σεμαγλουτίδης είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να έχουν χάσει τουλάχιστον 10% του σωματικού τους βάρους. Τα αποτελέσματα με τη σεμαγλουτίδη παρέμειναν αμετάβλητα όταν λαμβάνονταν υπόψη η ηλικία, το φύλο ή ο τύπος της βαριατρικής χειρουργικής επέμβασης, σύμφωνα με τη μελέτη. “Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των αγωνιστών των υποδοχέων GLP-1 στον πραγματικό κόσμο για τη θεραπεία της υποτροπής του βάρους μετά τη βαριατρική επέμβαση και υποδηλώνουν ότι η σεμαγλουτίδη είναι ανώτερη από τη λιραγλουτίδη”, δήλωσε ο Dr. Almandoz. Σημείωσε ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενημέρωση για τη χρήση αυτών των φαρμάκων στη βελτιστοποίηση του σωματικού βάρους μετά από βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Άλλοι ερευνητές του UTSW που συνέβαλαν στη μελέτη αυτή είναι ο Jeffrey N. Schellinger, RD, εγγεγραμμένος διαιτολόγος-διατροφολόγος στον Τομέα Ενδοκρινολογίας, και η Ildiko Lingvay, M.D., καθηγήτρια Εσωτερικής Ιατρικής στον Τομέα Ενδοκρινολογίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι χειρουργικές επεμβάσεις μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Ποια είναι η ορμόνη που προβλέπει την ικανότητα διατήρησης βάρους;

Η βαριατρική επέμβαση αντιμετωπίζει τη νευρική βλάβη που προξενεί ο διαβήτης

Πώς κλιμακώθηκε το κόστος της παχυσαρκίας μέσα σε 10 χρόνια

Οι κορυφαίοι οργανισμοί της χώρας για τη φροντίδα της παχυσαρκίας αναπτύσσουν δήλωση συναίνεσης για τη νόσο

Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μειώνει τους θανάτους από παχυσαρκία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δεν εντοπίστηκαν νέα κρούσματα του ιού Nipah στην Ινδία λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο ΠΟΥ καταγράφει τον ιό Nipah ως μία από τις ασθένειες προτεραιότητάς του που αποτελούν "τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία λόγω του επιδημικού τους δυναμικού" και για τις οποίες δεν υπάρχουν "καθόλου ή ανεπαρκή αντίμετρα".

Το σεξ με βηματοδότη είναι απολύτως ασφαλές

Βηματοδότης σεξ: Όταν οι άνδρες και οι γυναίκες παρουσιάζουν σημάδια καρδιακού προβλήματος, η απάντηση μπορεί να είναι ένας βηματοδότης ή ένας εμφυτεύσιμος απινιδωτής καρδιομετατροπής (ICD).