Κυστική Ίνωση

Λιθίαση του νεφρού και οριστική λύση

Λιθίαση του νεφρού και οριστική λύση

Η λιθίαση του ουροποιητικού αποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα για την υγεία, που αφορά ενήλικες και παιδιά. Κάθε χρόνο, περίπου 3 εκατομμύρια ασθενείς με προβλήματα λιθίασης, επισκέπτονται τον ιατρό τους. To εύκαμπτo ψηφιακό (digital) ουρητηροσκόπιο έφερε επανάσταση στην οριστική αντιμετώπιση της λιθίασης. Ο συνδυασμός Laser με την τελευταίας γενιάς ψηφιακή μικροκάμερα επιτυγχάνει τον κατακερματισμό όλων των λίθων του ανώτερου ουροποιητικού.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λιθίασης;

Η λιθίαση μπορεί να είναι ασυμπτωματική και να διαγνωστεί κατόπιν τυχαίου απεικονιστικού ελέγχου. Συχνά, όμως, εκδηλώνεται με αιφνίδιο και έντονο πόνο στην οσφυϊκή χώρα (κολικός), που μπορεί να συνοδεύεται από δυσουρία, αιματουρία, ναυτία ή/και έμετο.

Ποια είναι η νέα επαναστατική μέθοδος στην αντιμετώπιση της λιθίασης του ανώτερου ουροποιητικού;

Το εύκαμπτο ψηφιακό ουρητηροσκόπιο αποτελεί τεχνολογία αιχμής στο χώρο της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Το νέας γενιάς ψηφιακό (digital) ουρητηροσκόπιο, έχει φέρει επανάσταση στην επιτυχή και ασφαλή αντιμετώπιση της λιθίασης, ανεξαρτήτως μεγέθους, σύστασης και εντόπισης του λίθου.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας του εύκαμπτου ψηφιακού ουρητηροσκοπίου;

Η σύγχρονη ψηφιακή (digital) τεχνολογία με μικροκάμερα και Laser, απαλλάσσει τον ασθενή άμεσα, ανώδυνα και αναίμακτα από τη λιθίαση του νεφρού.

Η ψηφιακή (digital) μικροκάμερα στην κορυφή του εργαλείου (μικροτσίπ), δίνει τη δυνατότητα επισκόπησης όλων των σημείων του νεφρού και του ουρητήρα, με εικόνα υψηλής ευκρίνειας και ανάλυσης.

Mε την τεχνολογία Laser, ο κατακερματισμός του λίθου είναι γρήγορος και αποτελεσματικός, ανεξαρτήτως σύστασης και σκληρότητας.

Το ουρητηροσκόπιο εισέρχεται στο ουροποιητικό σύστημα δια φυσικών οπών (ουρήθρα), χωρίς την ανάγκη δημιουργίας τομών και ακαλαίσθητων μετεγχειρητικών ουλών.

Ο λεπτός σχεδιασμός του εργαλείου (με διάμετρο μικρότερη από 3 mm), σε σχέση με αντίστοιχα ουρητηροσκόπια παλαιότερης γενιάς, επιτρέπει την ομαλή και ατραυματική είσοδό του σε οποιονδήποτε κάλυκα του νεφρού.

O επαναστατικός σχεδιασμός του συγκεκριμένου εργαλείου (ημιάκαμπτος άξονας- τηλεκατευθυνόμενο ευκίνητο άκρο- ευκαμψία 270ο), επιτρέπει την ομαλή είσοδο του εργαλείου στον ουρητήρα, με ευκολία προώθησης σε όλα τα σημεία του νεφρού.

Mε τη χρήση βοηθητικών εργαλείων, μέσα από το κανάλι εργασίας που διαθέτει, επιτυγχάνεται η απομάκρυνση όλων των υπολειμματικών λιθιασικών συγκριμμάτων.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του εύκαμπτου ψηφιακούουρητηροσκοπίου είναι η τεχνολογία Narrow Band Imaging (NBI) που διαθέτει. Πρόκειται για ένα σύστημα απεικόνισης που επιτρέπει την αναγνώριση κακοήθων όγκων στο νεφρό και στον ουρητήρα, πριν ακόμα γίνουν ορατοί με το συμβατικό λευκό φωτισμό παλαιότερων ουρητηροσκοπίων. Εξασφαλίζεται, έτσι, η πρώιμη ανίχνευση και κατ’επέκταση αντιμετώπιση καρκινικών όγκων, που πιθανόν να συνυπάρχουν με τη λιθίαση. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα διαφοροδιάγνωσης του καρκίνου από το χρόνιο ερεθισμό του βλεννογόνου λιθιασικής αιτιολογίας.

Mε το εύκαμπτο ψηφιακό ουρητηροσκόπιο, ο ασθενής απαλλάσσεται οριστικά από τις βασανιστικό πρόβλημα των λίθων και των επακόλουθων κολικών του νεφρού, με μία ενδοσκοπική μικροεπέμβαση. Tο εύκαμπτο ψηφιακό ουρητηροσκόπιο αποτελεί εφικτή, ανώδυνη, αναίμακτη και αποτελεσματική επιλογή για όλα τα σημεία του νεφρού, που με παλαιότερες τεχνολογικές μεθόδους δεν θα ήταν εφικτό. H έξοδος από το νοσοκομείο πραγματοποιείται ακόμα και την ίδια ημέρα, μετά από σύντομη νοσηλεία (day case surgery), ενώ ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πως η κυστική ίνωση επηρεάζει τη γονιμότητα

Συμβουλές επιβίωσης για όσους πάσχουν από κυστική ίνωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κυστική Ίνωση: Πρόβληματα με την προμήθεια των νέων φαρμάκων

Τεράστια προβλήματα με την έγκαιρη προμήθεια των νέων φαρμάκων αναφέρουν ασθενείς που πάσχουν από την νόσο οι οποίοι αναγκάζονται ακόμα και να διακόψουν  την θεραπεία τους με επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία τους. Στην Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης που ήταν στις 8 Σεπτεμβρίου, εκπρόσωποι του Συλλόγου ανέφεραν τα προβλήματα στις προμήθειες των νέων αυτών φαρμάκων […]

Τεστ για την απώλεια ακοής στην κυστική ίνωση

Ερευνητές-γιατροί στο Νότιγχαμ της Αγγλίας δημιούργησαν ένα νέο τεστ που θα εντοπίζει έγκαιρα την απώλεια ακοής σε ασθενείς που πάσχουν από κυστική ίνωση. Η απώλεια ακοής είναι μια παρενέργεια μερικών από τα ενδοφλέβια αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των λοιμώξεων του θώρακα, μεταξύ αυτών και της κυστικής ίνωσης. Η έρευνα έχει ως στόχο να […]

5 γενετικές περιοχές καθοριστικές για την Κυστική Ίνωση

Της Νικολέτας Ντάμπου Αν έχετε δύο ελαττωματικά αντίγραφα του γονιδίου CFTR, τότε έχετε κυστική ίνωση. Όμως, η σοβαρότητα της νόσου σας θα εξαρτηθεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες και πολλά άλλα γονίδια. Ο εντοπισμός αυτών των γονιδίων που μεταβάλλουν τη λειτουργία τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες. Μια συνεργασία ερευνητικών ιδρυμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον […]

Κυστική ίνωση:Νέα επαναστατική θεραπεία εντός του 2017

Νέα επαναστατική θεραπεία της κυστικής ίνωσης θα προστεθεί στην φαρέτρα των γιατρών εντός του 2017 αφού αναμένεται έγκριση του συνδυασμού των ουσιών lumacaftor και ivacaftor για τους ομόζυγους ασθενείς με μετάλλαξη ΔF508 που στοχεύουν στο αίτιο της νόσου. «Εντός του 2017», επίσης, «περιμένουμε νέα φάρμακα για τις υπόλοιπες μεταλλάξεις, θεραπείες που ήδη αλλάζουν ριζικά το […]