Καρδιαγγειακά

Δημιουργήθηκε τεχνητή καρδιά που πάλλεται σαν κανονική

Δημιουργήθηκε τεχνητή καρδιά που πάλλεται σαν κανονική

Μία τεχνητή καρδιά που μοιάζει πολύ με την αληθινή σε σχήμα και σε λειτουργία ανέπτυξαν επιστήμονες από την Ελβετία. Η καρδιά αποτελείται από σιλικόνη, ζυγίζει 390 γραμμάρια (περίπου 80 περισσότερα από την αληθινή καρδιά των ανθρώπων) και διαθέτει μία «πολύπλοκη εσωτερική δομή» κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρα Νίκολας Κορς.

Όπως, εξ άλλου, συμβαίνει και με την αληθινή καρδιά, έτσι και η τεχνητή διαθέτει μία δεξιά και μία αριστερή κοιλία, οι οποίες όμως δεν διαχωρίζονται με ένα διάφραγμα, αλλά με έναν τρίτο θάλαμο. Ο θάλαμος αυτός λειτουργεί με πεπιεσμένο αέραγια να αντλεί το υγρό που γεμίζει την τεχνητή καρδιά, μιμούμενος τις συσπάσεις του καρδιακού μυός.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση Artificial Organs, όπου δημοσιεύεται η έρευνά τους, παρότι η τεχνητή καρδιά τους λειτουργεί παρόμοια με την αληθινή, μπορεί να πάλλεται μόνο 3.000 φορές, που αντιστοιχούν σε 45 λεπτά λειτουργίας. Αυτό οφείλεται στους περιορισμούς του υλικού κατασκευής της. «Ο στόχος μας ήταν να αναπτύξουμε μία τεχνητή καρδιά η οποία θα είχε περίπου το μέγεθος της αληθινής και θα έμοιαζε όσο το δυνατόν περισσότερο με αυτήν, όσον αφορά το σχήμα και τη λειτουργικότητά της», είπε ο δρ Κορς, ο οποίος είναι διδακτορικός φοιτητής στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) της Ζυρίχης. «Τον στόχο αυτό τον πετύχαμε και με το παραπάνω, διότι ανοίξαμε ένα νέο δρόμο σκέψης όσον αφορά τα τεχνητά όργανα». Η τεχνητή καρδιά ασφαλώς και δεν είναι ακόμα έτοιμη για μεταμόσχευση σε κάποιον από τους χιλιάδες ασθενείς που χρειάζονται νέα καρδιά. Εγείρει όμως ελπίδες ότι στο εγγύς μέλλον αυτό θα είναι εφικτό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρόληψη καρδιακών παθήσεων ηλικιωμένων με αντιφλεγμονώδεις θεραπείες

Νέα μελέτη για το συσχετισμό κορωνοϊού - καρδιοπάθειας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένζυμο ενεργοποιεί τα καρδιακά κύτταρα για ανάκαμψη από καρδιακή προσβολή

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές της Johns Hopkins Medicine έχουν δείξει πώς ένα ένζυμο μπορεί να ενεργοποιήσει τα καρδιακά κύτταρα για να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακάμψουν καλύτερα από καρδιακή προσβολή.

Ταυτοποιήθηκε πρωτεΐνη που ρυθμίζει τη φλεγμονή στην αθηροσκλήρωση

Η πρωτεΐνη CARD8 ρυθμίζει αρκετές φλεγμονώδεις πρωτεΐνες σε άτομα με αθηροσκλήρωση. Αυτό φαίνεται σε μια νέα μελέτη από ερευνητές του Örebro που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports .

Η πρώτη εν Ελλάδι αυτόνομη μονάδα Καρδιο-Ογκολογίας στο ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ

Γραφεί για το Healthweb η κ. Μιχαλοπούλου Έλενα Καρδιο-Ογκολόγος-Διευθύντρια Μονάδος Καρδιο-Ογκολογίας ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ.Έχει πλέον καταστεί σαφές πως η σύγχρονη αντινεοπλασματική θεραπευτική (χειρουργική, φαρμακευτική και ακτινοθεραπευτική ) έχει αλλάξει ολοκληρωτικά την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο  μειώνοντας σημαντικά τη θνησιμότητα σε αρκετά νεοπλάσματα συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες.

Μελέτη για τη σχέση καρδιακής ανεπάρκειας και κορωνοϊού

Τα υψηλά ποσοστά μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής καθώς και θνητότητας αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της πρόληψης, η οποία είναι επιτακτική μεταξύ των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρόβλεψη καρδιακής ανεπάρκειας με μηχανική εκμάθηση

Καρδιακή ανεπάρκεια διάγνωση: Κάθε χρόνο, περίπου 1 στους 8 θανάτους των ΗΠΑ προκαλείται τουλάχιστον εν μέρει από καρδιακή ανεπάρκεια. Ένα από τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια της οξείας καρδιακής ανεπάρκειας είναι η περίσσεια υγρού στους πνεύμονες, μια κατάσταση γνωστή ως πνευμονικό οίδημα Το ακριβές επίπεδο περίσσειας υγρού ενός ασθενούς συχνά υπαγορεύει την πορεία δράσης του […]