Διαβήτης

Χ. Δαραμήλας: Παράνομες συμμετοχές καταβάλλουν οι ασθενείς για αναλώσιμα

Χ. Δαραμήλας: Παράνομες συμμετοχές καταβάλλουν οι ασθενείς για αναλώσιμα

Άλυτα παραμένουν τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας στην έναρξη του 2018, όπως τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου ο κ. Χρήστος Δαραμήλας Βιολόγος MSc-Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας -Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.)

Στις παράνομες συμμετοχές που καταβάλλουν στα ιδιωτικά Φαρμακεία οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη για να αποκτήσουν τα απαραίτητα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά, εστιάζει ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ασθενής με διαβήτη ;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας σήμερα, στην έναρξη του 2018, εξακολουθούν να είναι αμέτρητα. Επιγραμματικά θα αναφέρω τα σημαντικότερα και είναι τα εξής :

Οι ανασφάλιστοι πολίτες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη δεν μπορούν να προμηθευτούν τα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά (ταινίες μέτρησης σακχάρου αίματος, βελόνες χορήγησης ινσουλίνης, σκαριφιστήρες για τη λήψη αίματος από το δάχτυλο) τα οποία είναι απαραίτητα για την επιβίωση τους. Αυτό οφείλεται στην οικονομική αδυναμία, των Φαρμακείων στα Νοσοκομεία να τα διαθέσουν. Έτσι λοιπόν σήμερα σε ολόκληρη την χώρα, μόνο 7 δημόσια Νοσοκομεία μπορούν να καλύψουν πλήρως τα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά στους ανασφάλιστους πολίτες με σακχαρώδη διαβήτη.

Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με διαβήτη είναι ότι επιβαρύνονται από τα ιδιωτικά Φαρμακεία, με εξωφρενικές, παράνομες συμμετοχές, στα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά, παρά το γεγονός ότι το ΦΕΚ 2181/21-7-2017, ορίζει ότι « οι εν λόγω τιμές είναι υποχρεωτικές για τους συμβαλλόμενους παρόχους και οποιαδήποτε μετακύλιση κόστους σε βάρος των ασφαλισμένων, αποτελεί παράβαση συμβατικών όρων και επισύρει τις σχετικές κυρώσεις.»

Παράλληλα , η αδυναμία ένταξης στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, νέων τεχνολογικών προϊόντων , αποτελεί επίσης βασικό πρόβλημα των ασθενών με διαβήτη. Δύο χρόνια τώρα επιδιώκουμε την αποζημίωση προϊόντων νέας τεχνολογίας για τον διαβήτη αλλά οι προσπάθειες μας κάθε φορά έπεφταν στο κενό , παρά την διαβεβαίωση του Πρόεδρου του ΕΟΠΠΥ ότι τα προϊόντα αυτά θα αποζημιωθούν , λόγω των νέων εμποδίων που προέκυψαν από την ανεξάρτητη αρχή που ακούει στον τίτλο «Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του ΕΟΠΥΥ».

Ένταξη του Σακχαρώδη Διαβήτη στις «Χρόνιες και μη Αναστρέψιμες παθήσεις»

Παρά το γεγονός ότι στις 27 Δεκεμβρίου 2017 δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Εργασίας ο νέος Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας, όπου το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εισακούσθηκαν, δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί το ΦΕΚ που θα εντάσσει τον Σακχαρώδη Διαβήτη στις «Χρόνιες και μη Αναστρέψιμες παθήσεις» δίνοντας τη δυνατότητα, στις αποφάσεις των ΚΕΠΑ να είναι «ΕΠ’ΑΟΡΙΣΤΟΥ» . Ο νέος Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας όπως ήδη ανέφερα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, στις τελευταίες σελίδες του οποίου, παρουσιάζεται ο νέος ειδικός για τον Σακχαρώδη Διαβήτη «Εισηγητικός Φάκελος των ΚΕΠΑ» όπου ζητούνται απαραίτητες εξετάσεις οι οποίες όμως δεν συνταγογραφούνται! Το κόστος των οποίων ξεπερνά τα 200 ευρώ !!!

Σχολικός Νοσηλευτής

Αμέτρητα προβλήματα συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε με το θεσμό του «Σχολικού Νοσηλευτή». Υπάρχουν τρομερές ελλείψεις σχολικών νοσηλευτών σ’ όλη την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι κατατίθενται αιτήσεις. Σύμφωνα με την τελευταία νομοθεσία του Υπουργείου Παιδείας τον Μάρτιο του 2017, οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς γίνει αίτηση για παρουσία σχολικού νοσηλευτή σε σχολική δομή, το Υπουργείο είναι υποχρεωμένο να την καλύψει. Παρόλα αυτά, η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται!!!

Τι προβλέπεται να συμβεί άμεσα ;

Το άμεσα είναι σχετικό!!! Οι προσπάθειες της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ δεν σταματούν και κεντρικός μας στόχος είναι οι επίλυση όλων των προβλημάτων.

• Έτσι, μπορώ να σας πω, ότι μετά τις πιέσεις μας, αναμένουμε μέσα στο 2018, την ένταξη, στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, των προϊόντων νέας τεχνολογίας για τον διαβήτη.

• Επιπλέον, μέσα στο 2018 αναμένουμε τη δημοσίευση από το Υπουργείο Εργασίας του ΦΕΚ όπου ο σακχαρώδης διαβήτης θα εντάσσεται στις «Χρόνιες και μη αναστρέψιμες παθήσεις» και οι αποφάσεις των ΚΕΠΑ θα έχουν αόριστη ισχύ, δίνοντας τέλος στην ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι αναγκάζονται να περνούν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ κάθε δύο χρόνια.
• Αναμένουμε την επίλυση του προβλήματος με τους Παιδικούς Σταθμούς, όπου δεν προβλέπεται η παρουσία «Σχολικού Νοσηλευτή».
• Και τέλος, ελπίζουμε στην επίλυση του προβλήματος των ανασφάλιστων ασθενών με διαβήτη για την κάλυψη των αναγκών τους, πιθανόν μέσω των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

‘’Για το 2018 εύχομαι μια καλή νέα χρονιά, με υγεία, αποτελεσματική και με λιγότερα προβλήματα και δυσκολίες. ‘’ σημειώνει κλείνοντας την συνέντευξη ο κ. Δαραμήλας .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Διαβήτης τύπου 2: Νέα στοιχεία υπογραμμίζουν το ρόλο της παχυσαρκίας σε καθυστερημένες επιπλοκές

Προσδιορίστηκαν οι υποτύποι του προδιαβήτη

Μελέτη παραγόντων ποιότητας ζωής των διαβητικών

Διαβήτης έρευνα: Μια νέα μελέτη μοντελοποίησης που παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) -πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά φέτος- υποδηλώνει ότι το μέσο άτομο με διαβήτη τύπου 1 (T1DM) στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ζήσει σχεδόν οκτώ χρόνια λιγότερο από το μέσο άτομο στον γενικό πληθυσμό χωρίς διαβήτη, ενώ τα άτομα με […]

Οι κακές επιδράσεις του διαβήτη στον εγκέφαλο

Διαβήτης αίμα έλεγχος: Ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα βελτίωσε την ικανότητα σκέψης, μάθησης και μνήμης μεταξύ ατόμων με διαβήτη τύπου 2 που ήταν υπέρβαρα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αλλά η απώλεια βάρους, ειδικά για άτομα που ήταν παχύσαρκα και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας παρήγαγε μικτά αποτελέσματα. “Είναι σημαντικό να ελέγχετε σωστά το […]

Διαβήτης τύπου 1 μηχανισμός: Nέο πειραματικό σύστημα για ακριβέστερη μελέτη

Διαβήτης τύπου 1 μηχανισμός: Είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που εμφανίζεται όταν τα Τ-κύτταρα στο ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλουν τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη του οργανισμού, που ονομάζονται βήτα κύτταρα, στο πάγκρεας. Συνήθως διαγιγνώσκεται σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, ο διαβήτης τύπου 1 αντιπροσωπεύει περίπου το 5% όλων των περιπτώσεων διαβήτη. Η υποκείμενη βιολογία του διαβήτη τύπου 1 […]