Διαβήτης

Χ. Δαραμήλας: Παράνομες συμμετοχές καταβάλλουν οι ασθενείς για αναλώσιμα

Χ. Δαραμήλας: Παράνομες συμμετοχές καταβάλλουν οι ασθενείς για αναλώσιμα

Άλυτα παραμένουν τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας στην έναρξη του 2018, όπως τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου ο κ. Χρήστος Δαραμήλας Βιολόγος MSc-Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας -Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.)

Στις παράνομες συμμετοχές που καταβάλλουν στα ιδιωτικά Φαρμακεία οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη για να αποκτήσουν τα απαραίτητα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά, εστιάζει ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο ασθενής με διαβήτη ;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας σήμερα, στην έναρξη του 2018, εξακολουθούν να είναι αμέτρητα. Επιγραμματικά θα αναφέρω τα σημαντικότερα και είναι τα εξής :

Οι ανασφάλιστοι πολίτες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη δεν μπορούν να προμηθευτούν τα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά (ταινίες μέτρησης σακχάρου αίματος, βελόνες χορήγησης ινσουλίνης, σκαριφιστήρες για τη λήψη αίματος από το δάχτυλο) τα οποία είναι απαραίτητα για την επιβίωση τους. Αυτό οφείλεται στην οικονομική αδυναμία, των Φαρμακείων στα Νοσοκομεία να τα διαθέσουν. Έτσι λοιπόν σήμερα σε ολόκληρη την χώρα, μόνο 7 δημόσια Νοσοκομεία μπορούν να καλύψουν πλήρως τα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά στους ανασφάλιστους πολίτες με σακχαρώδη διαβήτη.

Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με διαβήτη είναι ότι επιβαρύνονται από τα ιδιωτικά Φαρμακεία, με εξωφρενικές, παράνομες συμμετοχές, στα αναλώσιμα υγειονομικά υλικά, παρά το γεγονός ότι το ΦΕΚ 2181/21-7-2017, ορίζει ότι « οι εν λόγω τιμές είναι υποχρεωτικές για τους συμβαλλόμενους παρόχους και οποιαδήποτε μετακύλιση κόστους σε βάρος των ασφαλισμένων, αποτελεί παράβαση συμβατικών όρων και επισύρει τις σχετικές κυρώσεις.»

Παράλληλα , η αδυναμία ένταξης στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, νέων τεχνολογικών προϊόντων , αποτελεί επίσης βασικό πρόβλημα των ασθενών με διαβήτη. Δύο χρόνια τώρα επιδιώκουμε την αποζημίωση προϊόντων νέας τεχνολογίας για τον διαβήτη αλλά οι προσπάθειες μας κάθε φορά έπεφταν στο κενό , παρά την διαβεβαίωση του Πρόεδρου του ΕΟΠΠΥ ότι τα προϊόντα αυτά θα αποζημιωθούν , λόγω των νέων εμποδίων που προέκυψαν από την ανεξάρτητη αρχή που ακούει στον τίτλο «Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του ΕΟΠΥΥ».

Ένταξη του Σακχαρώδη Διαβήτη στις «Χρόνιες και μη Αναστρέψιμες παθήσεις»

Παρά το γεγονός ότι στις 27 Δεκεμβρίου 2017 δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Εργασίας ο νέος Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας, όπου το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εισακούσθηκαν, δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί το ΦΕΚ που θα εντάσσει τον Σακχαρώδη Διαβήτη στις «Χρόνιες και μη Αναστρέψιμες παθήσεις» δίνοντας τη δυνατότητα, στις αποφάσεις των ΚΕΠΑ να είναι «ΕΠ’ΑΟΡΙΣΤΟΥ» . Ο νέος Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας όπως ήδη ανέφερα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, στις τελευταίες σελίδες του οποίου, παρουσιάζεται ο νέος ειδικός για τον Σακχαρώδη Διαβήτη «Εισηγητικός Φάκελος των ΚΕΠΑ» όπου ζητούνται απαραίτητες εξετάσεις οι οποίες όμως δεν συνταγογραφούνται! Το κόστος των οποίων ξεπερνά τα 200 ευρώ !!!

Σχολικός Νοσηλευτής

Αμέτρητα προβλήματα συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε με το θεσμό του «Σχολικού Νοσηλευτή». Υπάρχουν τρομερές ελλείψεις σχολικών νοσηλευτών σ’ όλη την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι κατατίθενται αιτήσεις. Σύμφωνα με την τελευταία νομοθεσία του Υπουργείου Παιδείας τον Μάρτιο του 2017, οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς γίνει αίτηση για παρουσία σχολικού νοσηλευτή σε σχολική δομή, το Υπουργείο είναι υποχρεωμένο να την καλύψει. Παρόλα αυτά, η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται!!!

Τι προβλέπεται να συμβεί άμεσα ;

Το άμεσα είναι σχετικό!!! Οι προσπάθειες της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ δεν σταματούν και κεντρικός μας στόχος είναι οι επίλυση όλων των προβλημάτων.

• Έτσι, μπορώ να σας πω, ότι μετά τις πιέσεις μας, αναμένουμε μέσα στο 2018, την ένταξη, στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, των προϊόντων νέας τεχνολογίας για τον διαβήτη.

• Επιπλέον, μέσα στο 2018 αναμένουμε τη δημοσίευση από το Υπουργείο Εργασίας του ΦΕΚ όπου ο σακχαρώδης διαβήτης θα εντάσσεται στις «Χρόνιες και μη αναστρέψιμες παθήσεις» και οι αποφάσεις των ΚΕΠΑ θα έχουν αόριστη ισχύ, δίνοντας τέλος στην ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι αναγκάζονται να περνούν από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ κάθε δύο χρόνια.
• Αναμένουμε την επίλυση του προβλήματος με τους Παιδικούς Σταθμούς, όπου δεν προβλέπεται η παρουσία «Σχολικού Νοσηλευτή».
• Και τέλος, ελπίζουμε στην επίλυση του προβλήματος των ανασφάλιστων ασθενών με διαβήτη για την κάλυψη των αναγκών τους, πιθανόν μέσω των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

‘’Για το 2018 εύχομαι μια καλή νέα χρονιά, με υγεία, αποτελεσματική και με λιγότερα προβλήματα και δυσκολίες. ‘’ σημειώνει κλείνοντας την συνέντευξη ο κ. Δαραμήλας .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι έγκυες που γεννούν μεγάλα μωρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αργότερα στη ζωή τους

Η κακή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να χάνει θερμότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 μειώνει τα μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια στους άνδρες περισσότερο από ό,τι στις γυναίκες

"Η ελπίδα μας είναι ότι τα ευρήματα αυτής της μεγάλης πληθυσμιακής μελέτης θα οδηγήσουν σε μια βαθύτερη εμβάθυνση στις πιο αποτελεσματικές συστάσεις φαρμακολογικής θεραπείας με βάση παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας", κατέληξε ο καθηγητής Ritchie.

Παλιά αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να προσφέρουν νέα επιλογή για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Το εργαστήριο του Ussher σχεδιάζει να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια τροποποιημένη έκδοση της κατηγορίας φαρμάκων που δεν φτάνει στον εγκέφαλο και έχει λιγότερες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. "Για εμάς, ο ενθουσιασμός είναι ότι φαίνεται πως ολόκληρη η οικογένεια αυτών των ενώσεων αλληλεπιδρά με αυτή την πρωτεΐνη [SCOT] και μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη τύπου 2".

Ζήτημα τρόπου προετοιμασίας τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις πατάτες

"Οι άνθρωποι μιλούν για τους υδατάνθρακες που είναι κακοί, αλλά το θέμα είναι περισσότερο το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνετε- σε σύγκριση με κάτι όπως το λευκό ρύζι, οι βραστές πατάτες είναι καλής ποιότητας υδατάνθρακες.

Ορισμένες δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, αλλά άλλες μπορεί να τον αυξάνουν

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά μια διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, όπως ψάρια και θαλασσινά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών ή μη λιπαρών και άπαχα κρέατα. Ενθαρρύνει την επιλογή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων έναντι των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και τον περιορισμό της ζάχαρης, του αλατιού και του αλκοόλ.

Πρωτεΐνη της παραλλαγής του γονιδίου MAP3K15 βρέθηκε να είναι ένας πιθανός στόχος για τη διαχείριση του διαβήτη

Οι ερευνητές προτείνουν ότι μια θεραπεία που θα στοχεύει σε τέτοιες πρωτεΐνες θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη τόσο για την πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη όσο και για τη μείωση των βλαβών που προκαλεί σε όσους πάσχουν.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε εξωτερικό τεχνητό φως τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι "απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που περιλαμβάνουν την άμεση μέτρηση της ατομικής έκθεσης στο LAN για να επιβεβαιωθεί εάν η σχέση του με τον διαβήτη είναι αιτιώδης".

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDDIET - Tελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις για τον διαβήτη

Άρα, θα μπορέσουν να τα πάρουν και τα μη διαβητικά παχύσαρκα άτομα κι έτσι να προλάβουν την εξέλιξη της παχυσαρκίας σε διαβήτη. Η γνώση μας για το χάπι είναι πάνω από δεκαετία και όχι μόνο για την απώλεια σωματικού βάρους, αλλά και για την προστασία από στεφανιαία επεισόδια».

Αμερικανική επιτροπή διαπιστώνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ σπάνιος μεταξύ των παιδιών για να εξετάζονται ως ασυμπτωματικά.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ αναλαμβάνουν μια μελέτη που θα βοηθήσει να βελτιωθεί ποιοι νέοι μπορεί να ωφεληθούν από έναν τέτοιο έλεγχο, έγραψαν η Shah και οι συνεργάτες της στο κύριο άρθρο τους.