Διαβήτης

Εγκρίθηκε τεχνητό πάγκρεας για το διαβήτη

Εγκρίθηκε τεχνητό πάγκρεας για το διαβήτη

Η Medtronic Plc κέρδισε την έγκριση στις ΗΠΑ για τη δημιουργία τεχνητού πάγκρεας. Η συσκευή θα δίνει αυτόματα τη σωστή δόση ινσουλίνης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, ελευθερώνοντάς τους από τη συνεχή παρακολούθηση των επιπέδων της ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η αμερικανική διοίκηση τροφίμων και φαρμάκων χαιρέτησε την έγκριση της συσκευής MiniMed 670 g ως μια σημαντική ανακάλυψη.

Η συσκευή θα προσφέρει σε διαβητικούς τύπου 1 μεγαλύτερη ελευθερία να ζήσουν τη ζωή τους, χωρίς να χρειάζεται με συνέπεια και χειροκίνητα να παρακολουθούν τα επίπεδα γλυκόζης και τη διαχείριση της ινσουλίνης, όπως επεσήμανε ο Δρ Jeffrey Shuren, διευθυντής του ιατρικού τμήματος της FDA που κατασκεύασε τη συσκευή.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η FDA ενέκρινε τη συσκευή έξι μήνες νωρίτερα από το αναμενόμενο. Ωστόσο, δεν θα είναι διαθέσιμη μέχρι την άνοιξη του 2017. Η MiniMed 670 g είναι η πρώτη συσκευή που επιτρέπει σ’ ένα αισθητήρα γλυκόζης να επικοινωνεί με μια αντλία ινσουλίνης και αυτόματα να ρυθμίζει τη ροή της ινσουλίνης. Η συσκευή έχει εγκριθεί για άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω.

Η συσκευή μετρά τα επίπεδα γλυκόζης κάθε πέντε λεπτά και διαχειρίζεται αυτόματα την ινσουλίνη, όπως απαιτείται. Οι ασθενείς θα πρέπει ακόμη να ρυθμίζουν τη συσκευή να δίνει επιπλέον ινσουλίνη στα γεύματα και να την ενημερώνουν όταν ασκούνται, καθώς η γυμναστική μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης.

Περίπου 1,25 εκατομμύρια Αμερικανοί, παιδιά και ενήλικες έχουν διαβήτη τύπου 1, που σημαίνει ότι το πάγκρεας παράγει λίγη ή καθόλου ινσουλίνη, μια ορμόνη που απαιτείται για την παραγωγή ενέργειας απ’ την τροφή.

Οι ασθενείς λαμβάνουν ενέσεις ινσουλίνης σε διάφορες ώρες της ημέρας. Αλλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να πέσουν σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα εάν η ινσουλίνη που κυκλοφορεί στο αίμα είναι σε μεγάλη ποσότητα, απαιτώντας απ’ τους ασθενείς να παρακολουθούν συνεχώς τα επίπεδα της ινσουλίνης τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Αυτή η συσκευή σημαίνει ηρεμία μυαλού, καθώς το άτομο θα γνωρίζει ότι θα είναι σε φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθ’ όλη την ημέρα», δήλωσε ο Derek Rapp, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Έρευνας Νεανικού Διαβήτη, που έχει ξοδέψει 116 εκατομμύρια $ για την έρευνα στο πεδίο του τεχνητού πάγκρεας.

Ο Rapp τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό μια συσκευή να χορηγεί αυτόματα την ποσότητα ινσουλίνης που απαιτείται ως αποτέλεσμα των πληροφοριών που θα λαμβάνει απ’ τον αισθητήρα. Μ’ αυτόν τον τρόπο λύνει τα χέρια στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, που συνεχώς πρέπει να ελέγχουν τρυπώντας το δάχτυλό τους, το επίπεδο σακχάρου.

Η συσκευή Medtronic περιλαμβάνει έναν αισθητήρα σε μέγεθος κέρματος με μια προεξέχουσα βελόνα, η οποία θα βρίσκεται μέσα στο δέρμα και θα παρακολουθεί συνεχώς τα επίπεδα της γλυκόζης. Θα συγκρατείται στη θέση της με μια κολλώδη υποστήριξη. Το άλλο κύριο συστατικό της συσκευής είναι μία αντλία ινσουλίνης, που θα βρίσκεται στην περιοχή της κοιλιάς και θα έχει σωλήνες που θα οδηγούν σ’ έναν καθετήρα που θα παρέχει ινσουλίνη.

Οι αντλίες ινσουλίνης χρησιμοποιούνται σήμερα από περισσότερους απ’ το ένα τρίτο των ασθενών U.S. με διαβήτη τύπου 1, αλλά απαιτούν χειροκίνητη ρύθμιση για τη χορήγηση της απαιτούμενης δόσης ινσουλίνης. Πολλοί ασθενείς φορούν επίσης αισθητήρες που παρακολουθούν συνεχώς τα επίπεδα της γλυκόζης τους.

Το σύστημα της Medtronic είναι ένα μεγάλο βήμα για τους ασθενείς. Σίγουρα το καλύτερο θα ήταν μια εντελώς αυτόματη συσκευή τεχνητού πάγκρεας που δε θα  χρειάζεται καμία παρέμβαση, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων των γευμάτων ή της άσκησης. Ένα τέτοιο προϊόν θέλεις σίγουρα μια πενταετία ακόμη για να κατασκευαστεί.

Παρά το γεγονός ότι η Medtronic δεν έχει ανακοινώσει μια τιμή για το MiniMed 670 g, Denhoy εκτιμάται ότι θα κοστίζει από $ 5.000 έως $ 8.000.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μεταξύ των ατόμων με ΔΜΣ κάτω των 25 kg/m2, ο επιπολασμός του διαβήτη είναι 2 έως 4 φορές υψηλότερος στους Ασιάτες, τους μαύρους και τους ισπανόφωνους Αμερικανούς

Χρόνια Νεφρική Νόσος: Η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΣΕΙΒ : Nα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών

ΣΕΙΒ : Ο ΣΕΙΒ ζητά επίσημη και άμεση ενημέρωση ως προς τη συνολική διαμόρφωση του προϋπολογισμού των δαπανών για τα Υλικά του Σακχαρώδη Διαβήτη για το 2022,βάσει των αναγκών των πασχόντων από ΣΔNα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών.

Ο διαβήτης αυξήθηκε μεταξύ των Αμερικανών παιδιών και εφήβων έως το 2017 σύμφωνα με 20ετή έρευνα

Ο αυξανόμενος επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να προκληθεί από τα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, ενδομήτρια έκθεση σε παχυσαρκία στη μητέρα και διαβήτη ή αυξημένους ελέγχους διαβήτη.

Medtronic : Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της αντλίας ινσουλίνης MiniMed™ 780G

Η Medtronic plc (NYSE:MDT), ο παγκόσμιος ηγέτης στην ιατρική τεχνολογία, ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες, προερχόμενα από συνήθη κλινική πρακτική, για 4.120 χρήστες του συστήματος MiniMed™ 780G.

Αποτελεσματική η σωματική άσκηση για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ρύποι που εισπνέονται κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτών που εισπνέονται συνολικά από ένα άτομο, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στον κίνδυνο διαβήτη είναι παρόμοια ακόμη και σε διαφορετικά επίπεδα ρύπανσης.

Διάλογος με τον ιδιωτικό τομέα φαρμάκου για τη φροντίδα του διαβήτη και άλλων μη μεταδοτικών νοσημάτων

Η βελτίωση της πρόσβασης σε φάρμακα και προϊόντα τεχνολογίας υγείας για τη διάγνωση, τη διαχείριση και τη θεραπεία του διαβήτη είναι πολύπλευρη και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρόκλησης της εξασφάλισης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.