Διαβήτης

Διαβήτης πάγκρεας αίμα: Ερευνητές εντοπίζουν Τ-κύτταρα στο πάγκρεας

Διαβήτης πάγκρεας αίμα: Ερευνητές εντοπίζουν Τ-κύτταρα στο πάγκρεας

Οι ερευνητές του διαβήτη εντοπίζουν επικίνδυνα Τ κύτταρα στο πάγκρεας - ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους

Διαβήτης πάγκρεας αίμα: Το πάγκρεας σας είναι γεμάτο με συστάδες κυττάρων που ονομάζονται νησίδες. Στους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά βήτα κύτταρα ζουν άνετα στα νησάκια, κάνοντας ευτυχώς την ινσουλίνη που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Αλλά σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, τα Τ κύτταρα του σώματος μετακινούνται κατά λάθος στα νησάκια και σκοτώνουν τα B- κύτταρα.

Από καιρό πιστεύεται ότι η ύπαρξη «αυτοαντιδραστικών» Τ κυττάρων στο πάγκρεας ήταν ένα σίγουρο σημάδι του διαβήτη τύπου 1. Ωστόσο, μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Ανοσολογίας της La Jolla (LJI) δείχνει ότι ακόμη και υγιείς άνθρωποι έχουν αυτά τα κύτταρα που παραμονεύουν στο πάγκρεας – σε εκπληκτικά υψηλούς αριθμούς.

«Αυτά τα κύτταρα Τ είναι σαν αρπακτικά», λέει ο καθηγητής LJI Matthias von Herrath, MD, ανώτερος συγγραφέας της νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Science Advances . “Και πάντα πίστευα ότι τα βήτα κύτταρα θα πέθαιναν. Αλλά αποδεικνύεται ότι τα κύτταρα Τ είναι ήδη εκεί. Φαίνεται απλώς να περιμένουν ένα σήμα για επίθεση”.

Αυτά τα “αρπακτικά” κύτταρα ονομάζονται CD8 + Τ κύτταρα, και στοχεύουν συγκεκριμένα ένα μόριο που ονομάζεται preproinsulin, πρόδρομο της ινσουλίνης. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι υγιείς άνθρωποι έχουν μερικά από αυτά τα Τ κύτταρα στην κυκλοφορία του αίματος τους. Κανείς δεν ήξερε αν αυτά τα κύτταρα θα ταξίδευαν στο πάγκρεας όμως – εν μέρει λόγω της πρόκλησης λήψης δειγμάτων παγκρέατος.

Στην εργασία με επικεφαλής την Christine Bender, Ph.D., πρώτη συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο εργαστήριο von Herrath, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική χρώσης για να δείξουν πού αυτά τα κύτταρα συγκεντρώθηκαν σε πολύτιμα δείγματα ανθρώπινου ιστού. Ήταν έκπληκτοι όταν είδαν ότι ακόμη και υγιείς άνθρωποι είχαν ειδικά κύτταρα για την προπρωσινσουλίνη Τ που συρρέουν στο πάγκρεας.

Φαίνεται ότι οι υψηλοί αριθμοί αυτών των Τ κυττάρων στο πάγκρεας είναι οι προεπιλεγμένοι – είτε έχετε διαβήτη τύπου 1 είτε όχι. «Ήμασταν έκπληκτοι», λέει ο Μπέντερ. “Φυσικά, κάθε δωρητής είναι διαφορετικός, αλλά σε γενικές γραμμές, οι αριθμοί είναι αρκετά υψηλοί.”

Φυσικά, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 το είχαν χειρότερο. Τα δείγματα ιστού τους έδειξαν ότι τα Τ κύτταρα ήταν πολύ κοντά – και ακόμη και διεισδύοντας – στα νησάκια. “Δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτοί είναι οι μόνοι ένοχοι διαβήτη τύπου 1”, λέει ο von Herrath. “Αλλά αυτά τα κύτταρα Τ είναι οι βασικοί ύποπτοι.”

Αυτά τα αποτελέσματα προσθέτουν στοιχεία για τη θεωρία ότι ο διαβήτης τύπου 1 δεν προκαλείται από δυσλειτουργία των Τ κυττάρων που προσβάλλουν βήτα κύτταρα. Αντ’ αυτού, το σώμα δημιουργεί ήδη αυτά τα Τ κύτταρα και κάτι στο πάγκρεας προκαλεί την επίθεση. Ο Von Herrath πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μια αποτελεσματική θεραπεία διαβήτη τύπου 1 θα πρέπει να είναι τοπική στο πάγκρεας. Προχωρώντας προς τα εμπρός, οι ερευνητές σκοπεύουν να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται τα ειδικά Τ προ-ινσουλίνη Τ κύτταρα . Η ομάδα ελπίζει επίσης να διερευνήσει άλλες πρωτεΐνες σε νησίδες που μπορεί να προσελκύσουν επιθέσεις Τ κυττάρων. “Έχουμε ακόμα τόσες πολλές ερωτήσεις”, λέει ο Bender.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Διαβήτης τύπου 1 μηχανισμός: Nέο πειραματικό σύστημα για ακριβέστερη μελέτη

Πώς ο οδοντίατρος μπορεί να δει προειδοποιητικα σημάδια καρκίνου στο πάγκρεας

Εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη: Οι ημερομηνίες διενέργειας εξετάσεων των γιατρών

Προσδιορίστηκαν οι υποτύποι του προδιαβήτη

Με βάση τις βασικές μεταβολικές παραμέτρους όπως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, το λίπος του ήπατος, την κατανομή του σωματικού λίπους, τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα και τον γενετικό κίνδυνο, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν έξι υποτύπους του προδιαβήτη

Μελέτη παραγόντων ποιότητας ζωής των διαβητικών

Διαβήτης έρευνα: Μια νέα μελέτη μοντελοποίησης που παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) -πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά φέτος- υποδηλώνει ότι το μέσο άτομο με διαβήτη τύπου 1 (T1DM) στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ζήσει σχεδόν οκτώ χρόνια λιγότερο από το μέσο άτομο στον γενικό πληθυσμό χωρίς διαβήτη, ενώ τα άτομα με […]

Οι κακές επιδράσεις του διαβήτη στον εγκέφαλο

Διαβήτης αίμα έλεγχος: Ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα βελτίωσε την ικανότητα σκέψης, μάθησης και μνήμης μεταξύ ατόμων με διαβήτη τύπου 2 που ήταν υπέρβαρα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αλλά η απώλεια βάρους, ειδικά για άτομα που ήταν παχύσαρκα και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας παρήγαγε μικτά αποτελέσματα. “Είναι σημαντικό να ελέγχετε σωστά το […]