Διαβήτης

Διαβήτης πάγκρεας αίμα: Ερευνητές εντοπίζουν Τ-κύτταρα στο πάγκρεας

Διαβήτης πάγκρεας αίμα: Ερευνητές εντοπίζουν Τ-κύτταρα στο πάγκρεας

Οι ερευνητές του διαβήτη εντοπίζουν επικίνδυνα Τ κύτταρα στο πάγκρεας - ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους

Διαβήτης πάγκρεας αίμα: Το πάγκρεας σας είναι γεμάτο με συστάδες κυττάρων που ονομάζονται νησίδες. Στους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά βήτα κύτταρα ζουν άνετα στα νησάκια, κάνοντας ευτυχώς την ινσουλίνη που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Αλλά σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, τα Τ κύτταρα του σώματος μετακινούνται κατά λάθος στα νησάκια και σκοτώνουν τα B- κύτταρα.

Από καιρό πιστεύεται ότι η ύπαρξη «αυτοαντιδραστικών» Τ κυττάρων στο πάγκρεας ήταν ένα σίγουρο σημάδι του διαβήτη τύπου 1. Ωστόσο, μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Ανοσολογίας της La Jolla (LJI) δείχνει ότι ακόμη και υγιείς άνθρωποι έχουν αυτά τα κύτταρα που παραμονεύουν στο πάγκρεας – σε εκπληκτικά υψηλούς αριθμούς.

«Αυτά τα κύτταρα Τ είναι σαν αρπακτικά», λέει ο καθηγητής LJI Matthias von Herrath, MD, ανώτερος συγγραφέας της νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Science Advances . “Και πάντα πίστευα ότι τα βήτα κύτταρα θα πέθαιναν. Αλλά αποδεικνύεται ότι τα κύτταρα Τ είναι ήδη εκεί. Φαίνεται απλώς να περιμένουν ένα σήμα για επίθεση”.

Αυτά τα “αρπακτικά” κύτταρα ονομάζονται CD8 + Τ κύτταρα, και στοχεύουν συγκεκριμένα ένα μόριο που ονομάζεται preproinsulin, πρόδρομο της ινσουλίνης. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι υγιείς άνθρωποι έχουν μερικά από αυτά τα Τ κύτταρα στην κυκλοφορία του αίματος τους. Κανείς δεν ήξερε αν αυτά τα κύτταρα θα ταξίδευαν στο πάγκρεας όμως – εν μέρει λόγω της πρόκλησης λήψης δειγμάτων παγκρέατος.

Στην εργασία με επικεφαλής την Christine Bender, Ph.D., πρώτη συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο εργαστήριο von Herrath, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική χρώσης για να δείξουν πού αυτά τα κύτταρα συγκεντρώθηκαν σε πολύτιμα δείγματα ανθρώπινου ιστού. Ήταν έκπληκτοι όταν είδαν ότι ακόμη και υγιείς άνθρωποι είχαν ειδικά κύτταρα για την προπρωσινσουλίνη Τ που συρρέουν στο πάγκρεας.

Φαίνεται ότι οι υψηλοί αριθμοί αυτών των Τ κυττάρων στο πάγκρεας είναι οι προεπιλεγμένοι – είτε έχετε διαβήτη τύπου 1 είτε όχι. «Ήμασταν έκπληκτοι», λέει ο Μπέντερ. “Φυσικά, κάθε δωρητής είναι διαφορετικός, αλλά σε γενικές γραμμές, οι αριθμοί είναι αρκετά υψηλοί.”

Φυσικά, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 το είχαν χειρότερο. Τα δείγματα ιστού τους έδειξαν ότι τα Τ κύτταρα ήταν πολύ κοντά – και ακόμη και διεισδύοντας – στα νησάκια. “Δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτοί είναι οι μόνοι ένοχοι διαβήτη τύπου 1”, λέει ο von Herrath. “Αλλά αυτά τα κύτταρα Τ είναι οι βασικοί ύποπτοι.”

Αυτά τα αποτελέσματα προσθέτουν στοιχεία για τη θεωρία ότι ο διαβήτης τύπου 1 δεν προκαλείται από δυσλειτουργία των Τ κυττάρων που προσβάλλουν βήτα κύτταρα. Αντ’ αυτού, το σώμα δημιουργεί ήδη αυτά τα Τ κύτταρα και κάτι στο πάγκρεας προκαλεί την επίθεση. Ο Von Herrath πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μια αποτελεσματική θεραπεία διαβήτη τύπου 1 θα πρέπει να είναι τοπική στο πάγκρεας. Προχωρώντας προς τα εμπρός, οι ερευνητές σκοπεύουν να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται τα ειδικά Τ προ-ινσουλίνη Τ κύτταρα . Η ομάδα ελπίζει επίσης να διερευνήσει άλλες πρωτεΐνες σε νησίδες που μπορεί να προσελκύσουν επιθέσεις Τ κυττάρων. “Έχουμε ακόμα τόσες πολλές ερωτήσεις”, λέει ο Bender.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαβήτης τύπου 1 μηχανισμός: Nέο πειραματικό σύστημα για ακριβέστερη μελέτη

Πώς ο οδοντίατρος μπορεί να δει προειδοποιητικα σημάδια καρκίνου στο πάγκρεας

Εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη: Οι ημερομηνίες διενέργειας εξετάσεων των γιατρών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεταξύ των ατόμων με ΔΜΣ κάτω των 25 kg/m2, ο επιπολασμός του διαβήτη είναι 2 έως 4 φορές υψηλότερος στους Ασιάτες, τους μαύρους και τους ισπανόφωνους Αμερικανούς

Το κλειδί είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη - ή καλύτερα προδιαβήτη - λαμβάνουν έγκαιρα τρόπο ζωής και φαρμακολογικές παρεμβάσεις για να αποφευχθεί η μακροχρόνια επιπλοκή».

Χρόνια Νεφρική Νόσος: Η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου

Γράφει για το www.healthweb.gr η κ. Μαρία Διβάνη MD, PhD-Νεφρολόγος - Μ.Χ.Α «Ε.Πατσίδης» - Λάρισα. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) έχει αναγνωριστεί ως κορυφαίο πρόβλημα υγείας (εκτιμώμενος επιπολασμός παγκοσμίως: 11.7-15.1%) και παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα.

ΣΕΙΒ : Nα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών

ΣΕΙΒ : Ο ΣΕΙΒ ζητά επίσημη και άμεση ενημέρωση ως προς τη συνολική διαμόρφωση του προϋπολογισμού των δαπανών για τα Υλικά του Σακχαρώδη Διαβήτη για το 2022,βάσει των αναγκών των πασχόντων από ΣΔNα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών.

Ο διαβήτης αυξήθηκε μεταξύ των Αμερικανών παιδιών και εφήβων έως το 2017 σύμφωνα με 20ετή έρευνα

Ο αυξανόμενος επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να προκληθεί από τα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, ενδομήτρια έκθεση σε παχυσαρκία στη μητέρα και διαβήτη ή αυξημένους ελέγχους διαβήτη.

Medtronic : Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της αντλίας ινσουλίνης MiniMed™ 780G

Η Medtronic plc (NYSE:MDT), ο παγκόσμιος ηγέτης στην ιατρική τεχνολογία, ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες, προερχόμενα από συνήθη κλινική πρακτική, για 4.120 χρήστες του συστήματος MiniMed™ 780G.

Αποτελεσματική η σωματική άσκηση για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ρύποι που εισπνέονται κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτών που εισπνέονται συνολικά από ένα άτομο, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στον κίνδυνο διαβήτη είναι παρόμοια ακόμη και σε διαφορετικά επίπεδα ρύπανσης.

Διάλογος με τον ιδιωτικό τομέα φαρμάκου για τη φροντίδα του διαβήτη και άλλων μη μεταδοτικών νοσημάτων

Η βελτίωση της πρόσβασης σε φάρμακα και προϊόντα τεχνολογίας υγείας για τη διάγνωση, τη διαχείριση και τη θεραπεία του διαβήτη είναι πολύπλευρη και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρόκλησης της εξασφάλισης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.