Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παθήσεις Εγκυμοσύνη: «Σύνδρομο του Καθρέφτη» ή αλλιώς Σύνδρομο Ballantyne ή Τριπλό Οίδημα

Παθήσεις Εγκυμοσύνη: «Σύνδρομο του Καθρέφτη» ή αλλιώς Σύνδρομο Ballantyne ή Τριπλό Οίδημα

Η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με την εκάστοτε κατάσταση και εξαρτάται από τα αίτια που προκαλούν τον εμβρυικό ύδρωπα αλλά και τη σοβαρότητα της προεκλαμψίας. Εάν τα αίτια του εμβρυικού ύδρωπα είναι γνωστά και αντιμετωπίσιμα, τα συμπτώματα του συνδρόμου του καθρέφτη μπορεί να υποχωρήσουν.

Παθήσεις Εγκυμοσύνη: Το «σύνδρομο του καθρέφτη» ή αλλιώς σύνδρομο Ballantyne ή τριπλό οίδημα είναι μία απειλητική αλλά σπάνια πάθηση στην εγκυμοσύνη. Εμφανίζεται όταν το έμβρυο έχει ύδρωπα και η μητέρα προεκλαμψία, μία μορφή υπέρτασης. Η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση και την υγεία μητέρας και εμβρύου.

Το «σύνδρομο του καθρέφτη» – Αίτια

Λόγω του ότι το σύνδρομο του καθρέφτη είναι σπάνιο στην εγκυμοσύνη, τα ακριβή αίτια που το προκαλούν δεν είναι γνωστά. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι συνήθως προκαλείται λόγω εμβρυικού ύδρωπα. Ο εμβρυικός ύδρωπας προκύπτει από μεγάλη άθροιση υγρού κάτω από το δέρμα και σε διάφορες κοιλότητες του εμβρύου (κοιλιά, θώρακας κ.τ.λ.). Σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, συνδέεται με υψηλή περιγεννητική θνησιμότητα που μπορεί να φτάσει και το 90%.

Ο εμβρυικός ύδρωπας μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, ανάλογα με τον τύπο του, όπως για παράδειγμα από μολύνσεις, γενετικά προβλήματα και μεταβολικές διαταραχές. Στο παρελθόν, ωστόσο, η πιο συνηθισμένη αιτία εμβρυικού ύδρωπα ήταν η ασυμβατότητα Rhesus μεταξύ μαμάς και εμβρύου, δηλαδή σε μαμά Rhesus αρνητική και έμβρυο Rhesus θετικό.

Συμπτώματα

Είναι σημαντικό η διάγνωση να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα, προκειμένου να ακολουθηθεί και αντίστοιχη θεραπεία. Τα συμπτώματα του συνδρόμου του καθρέφτη μοιάζουν με αυτά της προεκλαμψίας και τα κύρια είναι:

  • έντονο πρήξιμο
  • υψηλή αρτηριακή πίεση
  • αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα
  • μεγάλη αύξηση σωματικού βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα

Η διάγνωση του τριπλού οιδήματος γίνεται με τους εξής τρόπους. Αρχικά, στο υπερηχογράφημα ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει τη συσσώρευση υγρού στο έμβρυο. Έπειτα τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και οι εξετάσεις ούρων θα δείξουν τυχόν συμπτώματα προεκλαμψίας. Τα παραπάνω συνδυαστικά με άλλα συμπτώματα που πιθανά παρατηρήσει ο γιατρός θα οδηγήσουν στη σωστή διάγνωση του προβλήματος.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με την εκάστοτε κατάσταση και εξαρτάται από τα αίτια που προκαλούν τον εμβρυικό ύδρωπα αλλά και τη σοβαρότητα της προεκλαμψίας. Εάν τα αίτια του εμβρυικού ύδρωπα είναι γνωστά και αντιμετωπίσιμα, τα συμπτώματα του συνδρόμου του καθρέφτη μπορεί να υποχωρήσουν.

Σε άλλες περιπτώσεις, ειδικά εάν τα συμπτώματα της προεκλαμψίας είναι σοβαρά, συνήθως προτείνεται ο τοκετός. Μετά τη γέννα, τα συμπτώματα της μητέρας υποχωρούν σε διάστημα λίγων ημερών, ενώ απαραίτητη κρίνεται η φροντίδα του νεογνού στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο ύδρωπας και το μωρό να λάβει την κατάλληλη θεραπεία, ανάλογα με τα εκάστοτε αίτια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πανδημία φέρνει σοβαρά προβλήματα υγείας σε μητέρες και βρέφη

Εγκυμοσύνη με ελλιπή ενημέρωση: Κίνδυνος για την έγκυο και το έμβρυο

Πως θα αντιμετωπίσετε το οίδημα στα πόδια

Επαναστατικό τεστ που ανιχνεύει την προεκλαμία σε 3 λεπτά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το καρπούζι να βοηθήσει στην ανδρική γονιμότητα;

Καρπούζι: Ενώ η έρευνα για την επίδραση του καρπουζιού στην ανδρική γονιμότητα είναι ακόμη σε εξέλιξη, αλλά είναι μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή που μπορεί να ενσωματωθεί στη διατροφή για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και πιθανώς της γονιμότητας.

Η σωματική αδυναμία μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη

«Η αξιολόγηση της αδυναμίας είναι μια σχετικά φθηνή και εύκολη διαδικασία», δήλωσε ο Scheinost, αναπληρωτής καθηγητής ακτινολογίας και βιοϊατρικής απεικόνισης και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, αλλά είναι πιθανό η αδυναμία να αποτελέσει στόχο παρέμβασης».

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε αγριογούρουνο;

Αγριογούρουνο μαγειρική: Το μαγείρεμα αγριογούρουνου μπορεί να είναι μια ικανοποιητική γαστρονομική εμπειρία, προσφέροντας πλούσιο, γευστικό κρέας που είναι λίγο πιο εύρωστο από το εγχώριο χοιρινό.

Close Icon