ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παρωτίτιδα εμβόλιο: Μήπως το εμβόλιο της παρωτίτιδας γίνεται ολοένα λιγότερο αποτελεσματικό;

Παρωτίτιδα εμβόλιο: Μήπως το εμβόλιο της παρωτίτιδας γίνεται ολοένα λιγότερο αποτελεσματικό;

Παρωτίτιδα εμβόλιο: Περιορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων ανθρώπων μπορεί να μην ανταποκρίνεται όσο καλά θα έπρεπε στο εμβόλιο.  Έπειτα, υπάρχει το σενάριο φθίνουσας ανοσίας.

Τα παιδιά και οι έφηβοι που εμβολιάστηκαν κατά του ιού της παρωτίτιδας ευθύνονται για το ένα τρίτο των μολύνσεων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με μια νέα κυβερνητική μελέτη των ΗΠΑ. Οι λόγοι είναι ασαφείς και οι ειδικοί τόνισαν ότι ο συνήθης παιδικός εμβολιασμός παραμένει το καλύτερο όπλο κατά της παρωτίτιδας. Πρόκειται για μια μεταδοτική λοίμωξη που είναι συνήθως ήπια, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Μετά την εισαγωγή του εμβολίου για την παρωτίτιδα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1967, τα κρούσματα μόλυνσης μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 99%. Από το 2006, ωστόσο, σημειώθηκε αύξηση των κρουσμάτων σε ετήσια βάση, συχνά μεταξύ ενηλίκων πανεπιστημιακής ηλικίας που εμβολιάστηκαν ως παιδιά. Αυτό οδήγησε σε εικασίες ότι φταίει η φθίνουσα ανοσία. Ωστόσο, η νέα μελέτη δείχνει ότι τα εμβολιασμένα παιδιά και έφηβοι ευθύνονται επίσης για ένα σημαντικό μερίδιο των κρουσμάτων παρωτίτιδας τα τελευταία χρόνια.

Η πορεία της παρωτίτιδας

Το ακριβές ποσοστό ποικίλλει κάθε χρόνο. Όμως αλλά συνολικά, τα εμβολιασμένα παιδιά αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τρίτο των κρουσμάτων παρωτίτιδας μεταξύ 2007 και 2019. Αυτές τις ημέρες, το εμβόλιο παρωτίτιδας χορηγείται ως μέρος του εμβολίου δύο δόσεων MMR κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς. Και είναι από καιρό γνωστό ότι το συστατικό του εμβολίου για την παρωτίτιδα δεν είναι τόσο καλό όσο τα εξαιρετικά αποτελεσματικά συστατικά της ιλαράς και της ερυθράς. Ο εμβολιασμός MMR μειώνει τον κίνδυνο ιλαράς και ερυθράς κατά περίπου 97% σε σύγκριση με το να είσαι ανεμβολίαστος, δήλωσε η Mariel Marlow, ανώτερη ερευνήτρια στη νέα μελέτη. Ο κίνδυνος παρωτίτιδας, εν τω μεταξύ, μειώνεται κατά 88%, δήλωσε ο Μάρλοου, επιδημιολόγος στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Κανείς δεν είναι σίγουρος γιατί ορισμένοι εμβολιασμένοι εξακολουθούν να παθαίνουν παρωτίτιδα, αλλά υπάρχουν μερικοί πιθανοί παράγοντες, σύμφωνα με τον Marlow. “Περιορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων ανθρώπων μπορεί να μην ανταποκρίνεται όσο καλά θα έπρεπε στο εμβόλιο”, είπε. Έπειτα, υπάρχει το σενάριο φθίνουσας ανοσίας. Δηλαδή το σενάριο όπου τα αντισώματα ενός εμβολιασμένου ατόμου στον ιό της παρωτίτιδας μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, έως ότου δεν είναι πλέον προστατευτικά. Ο Μάρλοου επεσήμανε επίσης μια πρόσθετη πιθανότητα: Το εμβόλιο για την παρωτίτιδα δεκαετιών μπορεί να έχει χάσει μέρος της δυναμικής του έναντι των στελεχών του ιού που κυκλοφορούν τώρα. “Αν και οι ιοί της παρωτίτιδας είναι σχετικά γενετικά σταθεροί, υπάρχουν στοιχεία για κάποιες διαφορές μεταξύ του στελέχους που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο και των ιών της παρωτίτιδας που βλέπουμε να κυκλοφορούν σήμερα. Νέα εμβόλια που ενσωματώνουν τα νέα στελέχη του ιού δοκιμάζονται”, δήλωσε ο Marlow.

Η σημασία των ευρημάτων

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν ηλεκτρονικά την 1η Δεκεμβρίου στο περιοδικό Pediatrics και βασίζονται σε περιπτώσεις παρωτίτιδας που αναφέρθηκαν στα CDC από το 2007 έως το 2019. Ορισμένα χρόνια σημειώθηκαν μεγαλύτερα κρούσματα, τα μεγαλύτερα που ξεπερνούν τις 6.300 περιπτώσεις. σε άλλα χρόνια, μερικές εκατοντάδες Αμερικανοί προσβλήθηκαν από τον ιό. Συνολικά, τα παιδιά και οι έφηβοι κάτω των 18 ετών αντιπροσώπευαν το 32% των περιπτώσεων. Είναι σημαντικό να κρατάμε τους αριθμούς σε προοπτική, σύμφωνα με τον Marlow. Πριν από την εισαγωγή του εμβολίου για την παρωτίτιδα, είπε, περισσότερα από 100.000 κρούσματα αναφέρονταν κάθε χρόνο. “Η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη διατηρεί τον έλεγχο της παρωτίτιδας στις ΗΠΑ, επομένως δεν επιστρέφουμε στις μέρες των δεκάδων χιλιάδων κρουσμάτων κάθε χρόνο”, είπε ο Μάρλοου.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Δρ Anthony Fauci επαίνεσε την εντολή του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας για εμβολιασμό όλων των μαθητών

Τα CDC προειδοποιούν για τους κινδύνους από τη μείωση των παιδικών εμβολιασμών ρουτίνας εν μέσω πανδημίας

Παιδικό εμβόλιο προστατεύει από τη νόσο covid-19

Θα μπορούσαν τα υπάρχοντα εμβόλια να χρησιμεύσουν στον κοροναϊό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την ευημερία μας

Αθλητισμός: Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση του στρες. Έρευνα σε εργαζόμενους ενήλικες έχει βρει ότι τα άτομα με υψηλή δραστηριότητα τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά στρες σε σύγκριση με άτομα που είναι λιγότερο δραστήρια.

Από 30/1 οι αιτήσεις για 7.000 νέες θέσεις εργασίας

ΟΑΕΔ: Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 44.000.000 € και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, μέσω του Ε.Π. "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020".

Η υγεία του εντέρου παίζει ρόλο στην γνωστική λειτουργία μας;

Άνοια μικροβίωμα: Το δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου είναι γνωστό ως "άξονας εντέρου-εγκεφάλου" και η αλληλεπίδραση αυτή μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου.