ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παραμελημένες Τροπικές Ασθένειες (NTD): Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιμετώπισή τους

Παραμελημένες Τροπικές Ασθένειες (NTD): Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιμετώπισή τους

Παραμελημένες Τροπικές Ασθένειες (NTD): Πρόκειται για μια διαφορετική ομάδα 20 παθήσεων που προκαλούνται από μια ποικιλία παθογόνων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ιών, βακτηρίων, παρασίτων, μυκήτων και τοξινών.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, είπε ότι η πανδημία COVID-19 έχει ωθήσει εκατομμύρια ανθρώπους πιο βαθιά στη φτώχεια και έχει επηρεάσει όσους έχουν ήδη περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Δράττοντας την ευκαιρία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας, θέλησε να ενεργοποιήσει εκ νέου την ορμή για να τερματιστεί η ταλαιπωρία από αυτές τις 20 ασθένειες NTD που προκαλούνται από μια ποικιλία παθογόνων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ιών, των βακτηρίων, των παρασίτων, των μυκήτων και των τοξινών.

“Η πρόοδος που επιτεύχθηκε την τελευταία δεκαετία είναι το αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με χώρες που είναι ενδημικές για NTDs και της ακλόνητης υποστήριξης των εταίρων που ενέκριναν τη Διακήρυξη του Λονδίνου το 2012”, δήλωσε ο Δρ. Gautam Biswas, αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Ελέγχου του ΠΟΥ Παραμελημένες τροπικές ασθένειες. “Είναι συναρπαστικό να βλέπεις την πολιτική βούληση να επικεντρώνεται γύρω από τη Διακήρυξη του Κιγκάλι για την επίτευξη των νέων στόχων του οδικού χάρτη για το 2030”.

Καταστροφικές συνέπειες

Τα NTDs είναι μια διαφορετική ομάδα 20 καταστάσεων που προκαλούνται από μια ποικιλία παθογόνων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ιών, βακτηρίων, παρασίτων, μυκήτων και τοξινών. Συχνά μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την υγεία, τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, για περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως. Η επιδημιολογία των NTDs είναι πολύπλοκη και συχνά σχετίζεται με περιβαλλοντικές συνθήκες. Πολλά από αυτά μεταδίδονται με φορείς, έχουν δεξαμενές ζώων και συνδέονται με πολύπλοκους κύκλους ζωής, λέει ο ΠΟΥ. Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθιστούν δύσκολο τον έλεγχο της δημόσιας υγείας. Τα NTD είναι διαδεδομένα κυρίως σε αγροτικές περιοχές, σε ζώνες συγκρούσεων και σε δυσπρόσιτες περιοχές. Ευδοκιμούν σε περιοχές όπου η πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση είναι σπάνια – που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών απαιτεί τεράστια συνεργασία, καθώς και την αντιμετώπιση της σχετικής ψυχικής υγείας και άλλων ζητημάτων όπως το στίγμα και οι διακρίσεις.

Προσέγγιση “Μία υγεία”

Ο ΠΟΥ δημοσίευσε ένα έγγραφο που στοχεύει να υποστηρίξει χώρες, διεθνείς οργανισμούς και εταίρους να συνεργαστούν για να εντοπίσουν κοινούς λόγους για τη μεγιστοποίηση των προσπαθειών για τον έλεγχο και την εξάλειψη των παραμελημένων τροπικών ασθενειών (NTDs). Τερματισμός της αμέλειας για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. One Health: προσέγγιση για δράση κατά των παραμελημένων τροπικών ασθενειών 2021-2030. “Η δέσμευση στο One Health αυξάνεται”, δήλωσε η Δρ Bernadette Abela-Ridder, του Τμήματος Ελέγχου των Παραμελημένων Τροπικών Ασθενειών του ΠΟΥ. “Η οικοδόμηση της One Health σε προγράμματα NTD θα εξασφαλίσει τη συμβολή εταίρων από διάφορους τομείς στην αύξηση των κερδών για την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος”.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξαλείφοντας το στίγμα την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας

Παγκόσμια Ημέρα NTD 2022: Ισότητα στον τομέα της υγείας για ασθένειες λόγω φτώχειας

Εκπληκτική σύνδεση του ανοσοποιητικού με την ανάπτυξη μαλλιών

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο καρκίνος μπορεί να προκληθεί από έναν ιό σε σε άτομα με «συμπεριφορά υψηλού κινδύνου»

Ο ιός μπορεί να μολύνει το δέρμα ή τις βλεννώδεις μεμβράνες  Ορισμένες φορές προκαλεί κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα. Μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή και οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι έχουν τουλάχιστον μια λοίμωξη HPV στη ζωή τους.

Γιατί οι «Kυριακές» δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τις εργασιακές σας ανησυχίες

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.