ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πανεπιστημιακή Έρευνα: Οι διαβητικοί με χαμηλό ύπνο αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου

Πανεπιστημιακή Έρευνα: Οι διαβητικοί με χαμηλό ύπνο αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου

Άλλοι ερευνητές έχουν σημειώσει προηγουμένως ότι ο επαρκής ύπνος ποιότητας είναι το κλειδί για τη διαχείριση του άγχους, την προστασία της ψυχικής υγείας, τη ρύθμιση της διάθεσης και την επεξεργασία συναισθημάτων, καθώς και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πανεπιστημιακή Έρευνα: Μια μελέτη που περιελάμβανε σχεδόν μισό εκατομμύριο άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι εκείνοι με διαβήτη που αντιμετώπιζαν τακτικά προβλήματα ύπνου αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Ερευνητές που συνεργάστηκαν με το Πανεπιστήμιο του Surrey και το Northwestern University δημοσίευσαν ευρήματα στο Journal of Sleep Research στις 8 Ιουνίου, αντλώντας δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Από περίπου 487.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο που εγγράφηκαν στη μελέτη από το 2006-2010, περίπου το ένα τέταρτο απάντησε «ποτέ / σπάνια» έχοντας διαταραχές ύπνου, το 48% απάντησε «μερικές φορές» και το 28% απάντησε «συνήθως».

Εκείνοι που ανέφεραν προβλήματα ύπνου είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), ήταν μεγαλύτεροι και είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι λευκοί, γυναίκες, τρέχοντες καπνιστές και να έχουν κατάθλιψη και διαβήτη. Ενώ το 2% των συμμετεχόντων αντιμετώπισαν συχνά διαταραχές του ύπνου και είχαν διαβήτη, σχεδόν το 70% δεν αντιμετώπισε αυτά τα προβλήματα και το 3% είχαν διαβήτη, αλλά είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Κατά τη διάρκεια 8,9 ετών παρακολούθησης, οι ερευνητές σημείωσαν 19.177 θανάτους από οποιαδήποτε αιτία και περίπου 3.800 θανάτους που οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

“Μόνο ο διαβήτης συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας κατά 67%”, δήλωσε η Kristen Knutson, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Northwestern και ανώτερος συν-συγγραφέας της μελέτης, σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο EurekAlert.org. “Ωστόσο, η θνησιμότητα για τους συμμετέχοντες με διαβήτη σε συνδυασμό με συχνά προβλήματα ύπνου αυξήθηκε στο 87%.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους γιατρούς που αντιμετωπίζουν άτομα με διαβήτη να διερευνήσουν επίσης διαταραχές του ύπνου και να εξετάσουν θεραπείες όπου χρειάζεται.”

«Παρόλο που γνωρίζαμε ήδη ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ κακού ύπνου και κακής υγείας, αυτό δείχνει έντονα το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Malcolm von Schantz, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής χρονοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Surrey.

Άλλοι ερευνητές έχουν σημειώσει προηγουμένως ότι ο επαρκής ύπνος ποιότητας είναι το κλειδί για τη διαχείριση του άγχους, την προστασία της ψυχικής υγείας, τη ρύθμιση της διάθεσης και την επεξεργασία συναισθημάτων, καθώς και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ενώ η ερώτηση προς τους συμμετέχοντες (“Αντιμετωπίζετε πρόβλημα να κοιμηθείτε τη νύχτα ή ξυπνάτε στη μέση της νύχτας;”) δεν έκανε διάκριση μεταξύ αϋπνίας και άλλων διαταραχών ύπνου, λέει ο von Schantz, “από πρακτική άποψη ,αυτό δεν έχει σημασία.”

“Οι γιατροί θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα ύπνου τόσο σοβαρά όσο και άλλους παράγοντες κινδύνου και να συνεργάζονται με τους ασθενείς τους για τη μείωση και τον μετριασμό του συνολικού κινδύνου τους.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οι διαταραχές του ύπνου ‘’απειλούν ‘’ την καρδιά

Σάββατο 14 Νοεμβρίου - Παγκόσμια ημέρα διαβήτη: Αφιερωμένη στους νοσηλευτές

Εκτεθειμένοι ανεπανόρθωτα στην Πανδημία οι εργαζόμενοι πάσχοντες από διαβήτη

Χαμομήλι ο σύμμαχος των διαβητικών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πίνοντας περισσότερο καφέ μειώνετε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με νέα μελέτη

Καφές Καρδιά: Η ανάλυση τριών μεγάλων μελετών για τις καρδιακές παθήσεις διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ - με καφεΐνη - συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη όχι μόνο δεν έχει το ίδιο όφελος, αλλά μπορεί και να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Όσα πρέπει να ξέρεις για τη χρήση ελαίου καρύδας ως λιπαντικού

Λάδι καρύδας: Το λάδι καρύδας είναι ένα αγαπημένο προϊόν πολλαπλών χρήσεων (ενδείκνυται για το μαγείρεμα και χρησιμεύει ως μια εξαιρετική φυσική ενυδατική κρέμα) και πιθανώς η πιο δημοφιλής επιλογή φυσικού λιπαντικού. Αλλά πόσο ασφαλές και αποτελεσματικό είναι να χρησιμοποιείτε λάδι καρύδας κατά το σεξ;

Αλμυρή πίτα για μικρούς και μεγάλους

Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά του χυλού για να ενωθούν. Περιχύνουμε την πίτα και την αφήνουμε να σταθεί μισή ώρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει, περίπου μια ώρα.

Κολπική ξηρότητα : Αίτια που την προκαλούν

Κολπική ξηρότητα : Η κολπική ξηρότητα είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία και για διάφορους λόγους.