ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πανεπιστημιακή Έρευνα: Οι διαβητικοί με χαμηλό ύπνο αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου

Πανεπιστημιακή Έρευνα: Οι διαβητικοί με χαμηλό ύπνο αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου

Άλλοι ερευνητές έχουν σημειώσει προηγουμένως ότι ο επαρκής ύπνος ποιότητας είναι το κλειδί για τη διαχείριση του άγχους, την προστασία της ψυχικής υγείας, τη ρύθμιση της διάθεσης και την επεξεργασία συναισθημάτων, καθώς και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πανεπιστημιακή Έρευνα: Μια μελέτη που περιελάμβανε σχεδόν μισό εκατομμύριο άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι εκείνοι με διαβήτη που αντιμετώπιζαν τακτικά προβλήματα ύπνου αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Ερευνητές που συνεργάστηκαν με το Πανεπιστήμιο του Surrey και το Northwestern University δημοσίευσαν ευρήματα στο Journal of Sleep Research στις 8 Ιουνίου, αντλώντας δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Από περίπου 487.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο που εγγράφηκαν στη μελέτη από το 2006-2010, περίπου το ένα τέταρτο απάντησε «ποτέ / σπάνια» έχοντας διαταραχές ύπνου, το 48% απάντησε «μερικές φορές» και το 28% απάντησε «συνήθως».

Εκείνοι που ανέφεραν προβλήματα ύπνου είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), ήταν μεγαλύτεροι και είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι λευκοί, γυναίκες, τρέχοντες καπνιστές και να έχουν κατάθλιψη και διαβήτη. Ενώ το 2% των συμμετεχόντων αντιμετώπισαν συχνά διαταραχές του ύπνου και είχαν διαβήτη, σχεδόν το 70% δεν αντιμετώπισε αυτά τα προβλήματα και το 3% είχαν διαβήτη, αλλά είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Κατά τη διάρκεια 8,9 ετών παρακολούθησης, οι ερευνητές σημείωσαν 19.177 θανάτους από οποιαδήποτε αιτία και περίπου 3.800 θανάτους που οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις.

“Μόνο ο διαβήτης συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας κατά 67%”, δήλωσε η Kristen Knutson, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Northwestern και ανώτερος συν-συγγραφέας της μελέτης, σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο EurekAlert.org. “Ωστόσο, η θνησιμότητα για τους συμμετέχοντες με διαβήτη σε συνδυασμό με συχνά προβλήματα ύπνου αυξήθηκε στο 87%.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους γιατρούς που αντιμετωπίζουν άτομα με διαβήτη να διερευνήσουν επίσης διαταραχές του ύπνου και να εξετάσουν θεραπείες όπου χρειάζεται.”

«Παρόλο που γνωρίζαμε ήδη ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ κακού ύπνου και κακής υγείας, αυτό δείχνει έντονα το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Malcolm von Schantz, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής χρονοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Surrey.

Άλλοι ερευνητές έχουν σημειώσει προηγουμένως ότι ο επαρκής ύπνος ποιότητας είναι το κλειδί για τη διαχείριση του άγχους, την προστασία της ψυχικής υγείας, τη ρύθμιση της διάθεσης και την επεξεργασία συναισθημάτων, καθώς και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ενώ η ερώτηση προς τους συμμετέχοντες (“Αντιμετωπίζετε πρόβλημα να κοιμηθείτε τη νύχτα ή ξυπνάτε στη μέση της νύχτας;”) δεν έκανε διάκριση μεταξύ αϋπνίας και άλλων διαταραχών ύπνου, λέει ο von Schantz, “από πρακτική άποψη ,αυτό δεν έχει σημασία.”

“Οι γιατροί θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα ύπνου τόσο σοβαρά όσο και άλλους παράγοντες κινδύνου και να συνεργάζονται με τους ασθενείς τους για τη μείωση και τον μετριασμό του συνολικού κινδύνου τους.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι διαταραχές του ύπνου ‘’απειλούν ‘’ την καρδιά

Σάββατο 14 Νοεμβρίου - Παγκόσμια ημέρα διαβήτη: Αφιερωμένη στους νοσηλευτές

Εκτεθειμένοι ανεπανόρθωτα στην Πανδημία οι εργαζόμενοι πάσχοντες από διαβήτη

Χαμομήλι ο σύμμαχος των διαβητικών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη δείχνει ότι περίπου 1 στους 100 ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 έχουν εγκεφαλικές επιπλοκές

Κορωνοϊός: Μια μεγάλη διεθνής μελέτη δείχνει ότι περίπου 1 στους 100 ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 έχουν εγκεφαλικές επιπλοκές. Αυτές περιλαμβάνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική αιμορραγία και άλλες δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις. Πολλοί από τους ασθενείς είχαν προϋπάρχουσες ασθένειες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι ορισμένα άτομα που αναρρώνουν από την COVID-19 έχουν παρατεταμένα νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα. Καθώς η πανδημία COVID-19 συνεχίζει, οι ειδικοί αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την ασθένεια, επηρεάζει περιοχές πέρα ​​από τους πνεύμονες.

Η βαριατρική χειρουργική κρίνεται αποτελεσματική στον διαβήτη τύπου 2

Βαριατρική χειρουργική διαβήτης: Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν η ύφεση του διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τη χειρουργική επέμβαση έως την παρακολούθηση ενός έτους, η μείωση του κλάσματος λίπους του ήπατος ήταν παρόμοια μετά το γαστρικό μανίκι ή την γαστρική παράκαμψη.

Η μακρά COVID συνδέεται με δυσλετουργική αναπνοή και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Μακρά COVID: Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια ιατρική κατάσταση που μπορεί συχνά να εμφανιστεί μετά από ιογενή λοίμωξη και να προκαλέσει πυρετό, πόνο και παρατεταμένη κόπωση και κατάθλιψη. Πολλοί ασθενείς με COVID-19, ορισμένοι εκ των οποίων δεν νοσηλεύτηκαν ποτέ, ανέφεραν επίμονα συμπτώματα αφού αναρρώσουν από την αρχική τους διάγνωση COVID-19. Η σοβαρή κόπωση, η γνωστική δυσκολία, ο μη αναζωογονητικός ύπνος και η μυαλγία έχουν όλα θεωρηθεί κύρια συμπτώματα για τους ασθενείς με μακρά Covid». 

Μειώθηκαν οι περιπτώσεις λοιμώδους επιπεφυκίτιδας εν μέσω Covid-19

Λοιμώδης επιπεφυκίτιδα: Υπήρξε μείωση του ποσοστού λοιμώδους επιπεφυκίτιδας σε όλο τον πληθυσμό σε συνδυασμό με παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που υιοθετήθηκαν για τον περιορισμό του COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά.