Νέα Υγείας

Ύπνος διαβήτης έρευνα: Οι επιπτώσεις των συνηθειών

Ύπνος διαβήτης έρευνα: Οι επιπτώσεις των συνηθειών

Ύπνος διαβήτης έρευνα: Ο ύπνος συνδέεται έμμεσα με τον διαβήτη τύπου 2, ισχυρίζεται νέα έρευνα από τα Πανεπιστήμια του Λέστερ και της Νότιας Αυστραλίας που εξετάζει τις επιπτώσεις των συνηθειών ύπνου (του χρονότυπου) στην υγεία και τον τρόπο ζωής. Ο χρονότυπος αποτελεί τον όρο με τον οποίο οι επιστήμονες αναφέρονται στις συνήθειές μας αναφορικά με τον ύπνο και, όπως δείχνουν τα πρόσφατα ευρήματα που δημοσιεύονται στο BMJ Open Diabetes Research & Care, ο «νυχτερινός χρονότυπος» -ο ύπνος πολύ αργά το βράδυ- σχετίζεται με καθιστικό τρόπο ζωής και μειωμένη σωματική δραστηριότητα.

Πώς συνδέεται η αδράνεια με τον διαβήτη τύπου 2; Σημαντικοί παράγοντες που συχνά ευθύνονται για την εμφάνιση της νόσου αποτελούν η απουσία άσκησης και τα παραπανίσια κιλά. Σε αριθμούς, η νόσος μεταφράζεται σε 463 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως -ένας στου έντεκα ενήλικες- με τον αριθμό να εκτιμάται πως θα αγγίξει τα 700 εκατομμύρια έως το 2040. Για τις ανάγκες της μελέτης, σε 635 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 χρησιμοποιήθηκε επιταχυνσιόμετρο επί επτά ημέρες για να καταγράψει την ένταση και το χρόνο διαφορετικών σωματικών δραστηριοτήτων όπως ο ύπνος, η ανάπαυση και η συνολική σωματική δραστηριότητα.

ypnos.jpg

Οι μετρήσεις έδειξαν πως:

  • το 25% των συμμετεχόντων ήταν πρωινοί τύποι (προτίμηση για ύπνο νωρίς τη νύχτα κατά τις 22:52 κατά μέσο όρο και αφύπνιση νωρίς το πρωί)
  • το 23% ανήκαν στους βραδινούς τύπους (προτίμηση για ύπνο αργά κατά τις 00:36 κατά μέσο όρο και αφύπνιση αργά το πρωί)
  • το 52% δεν είχε συγκεκριμένες συνήθειες ύπνου.

Τα ευρήματα είναι σημαντικά γιατί μια μικρή αλλαγή στην καθημερινή συνήθεια του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά θετικά αποτελέσματα, ιδίως με 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες να είναι υπέρβαροι και 650 εκατομμύρια εξ αυτών παχύσαρκοι, ενώ ο παγκόσμιος επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας συνεχίζει να αυξάνεται. Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Joseph Henson από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, αναφέρθηκε στη ανάγκη σημαντικών παρεμβάσεων ώστε οι άνθρωποι να ενθαρρύνονται προς την έναρξη και διατήρηση ενός ενεργού τρόπου ζωής ώστε να αποκομίζουν τα σημαντικά οφέλη για την υγεία τους. Πολλώ μάλλον δε, συμπλήρωσε, για τους νυχτερινούς τύπους που η σωματική τους δραστηριότητα ήταν κατά 56% λιγότερη από αυτούς που ο χρονότυπός τους ήταν πρωινός. «Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο για τους ασθενείς με διαβήτη, συμβάλλοντας στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις». Από την πλευρά του ο Δρ Alex Rowlands από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, σημείωσε τη μοναδική εικόνα που προσφέρει η μελέτη για τις συμπεριφορές των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, η οποία μαρτυρά την ανάγκη τροποποίησης των συνηθειών του ύπνου για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

diabetes.jpg

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

κορωνοϊός κρούσματα : Πτώση αναμένεται τον Ιούλιο

Φταίει τελικά η θάλασσα για την εμφάνιση ουρολοιμώξεων;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το θαλασσινό νερό είναι το φάρμακο για την οπισθορρινική καταρροή

Ρινοπλύσεις Θαλασσινό Νερό: Το pH του θαλάσσιου νερού κυμαίνεται από 7,5 μέχρι 8,4, είναι δηλαδή ελαφρώς αλκαλικό. Η ταχύτητα του ήχου μέσα στο νερό της θάλασσας είναι κατά μέσο όρο περίπου 1.500 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Εμβόλιο επιστήμονες: Έκκληση να εμβολιαστούν οι πολίτες

Οι φόβοι  αυξάνονται στις ΗΠΑ διότι πιστεύουν ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ένα τέταρτο κύμα πανδημίας του Covid-19 ,  γι αυτό και οι επιστήμονες του τομέα της υγείας παρακαλούν τους Αμερικανούς να συνεχίσουν να λαμβάνουν προφυλάξεις μέχρι την ολοκλήρωση των εμβολιασμών.  Συγκεκριμένα τους λένε περιμένετε μέχρι να εμβολιαστείτε πλήρως και μετά ταξιδέψετε, Για να ανοιχτούν οι δραστηριότητες […]

Pipa Midleton Εγκυμοσύνη: Δείτε το φύλλο του μωρού της

Pipa Midleton Εγκυμοσύνη: Καινούργιο μέλος στην οικογένεια ήρθε για την αδερφή της δούκισσας του Κέιμπριτζ, εμείς βρήκαμε το πότε γέννησε και το φύλλο του μωρού και σας το αποκαλύπτουμε.

Κορωνοιός τεχνητη νοημοσύνη: Είναι νομικά αποδεκτή

Κορωνοιός τεχνητή νοημοσύνη: Φρένο στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης προσπαθούν να βάλουν επιστήμονες εξετάζοντας πόσο ηθικό είναι να χρησιμοποιούνται τεχνητά μέσα προκειμένου να ανιχνευθεί ο κορωνοιός.

Χρώμα ματιών έρευνα: Μάθετε που οφείλετε το χρώμα της Ίριδας

Η μεγαλύτερη γενετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ξένα πανεπιστήμια έδειξε ότι υπάρχουν πάνω από 50 γονίδια για το χρώμα των ματιών όπως έδειξε η ανάλυση σε 195.000 ανθρώπους σε Ασία και Ευρώπη

Νεα Υγειας Μαθήματα: Δείτε την καινοτομία των σχολείων της Φιλανδίας

Νέα Υγείας Μαθήματα; Τα Φιλανδικά και άλλα κράτη έχουν καταλάβει από νωρίς πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να γνωρίζουν για θέματα υγείας και γι αυτό πρόεβησαν σε μία άκρως πετυχημένη καινοτομία ώστε να ενισχύσουν την άποψη τους. Δείτε την παρακάτω.