ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πανδημία Covid19: Αντίκτυπος σε σωματική και ψυχική υγεία

Πανδημία Covid19: Αντίκτυπος σε σωματική και ψυχική υγεία

Πανδημία Covid19: Αντίκτυπος σε σωματική και ψυχική υγεία. Μια νέα μελέτη που χρησιμοποιεί μια παγκόσμια διαδικτυακή έρευνα δείχνει ότι οι παραγγελίες COVID-19 για διαμονή στο σπίτι οδήγησαν σε μια δραματική αύξηση των ανθυγιεινών αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity, υπήρξαν σημαντικές αυξήσεις στις καθιστικές συμπεριφορές αναψυχής, μείωση της σωματικής δραστηριότητας, αύξηση του άγχους και της αύξησης βάρους, ειδικά σε άτομα με παχυσαρκία. Από την άλλη πλευρά, το κλείδωμα οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στην υγιεινή διατροφή. Από το πρώτο περιστατικό COVID-19 που αναφέρθηκε στο Wuhan της Κίνας, ο SARS-CoV-2 εξαπλώθηκε ραγδαία σε όλο τον κόσμο, θέτοντας σοβαρή απειλή για την υγεία.

Οι ΗΠΑ εφάρμοσαν διαφορετικές στρατηγικές για να περιορίσουν την επαφή μεταξύ ατόμων με σκοπό να μετριάσουν την εξάπλωση του ιού. Παρόλο που τα μέτρα διαμονής στο σπίτι, καραντίνα και κοινωνικής απόστασης μειώνουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2, άλλες επιπτώσεις στην υγεία αυτών των ενεργειών δεν είναι πλήρως κατανοητές. Τo απότομo κλείσιμο γυμναστηρίων, εστιατορίων και χώρων εργασίας αλλάζουν τις συνήθειες διατροφής και σωματικής άσκησης. Ο φόβος της ανάπτυξης του COVID-19, εκτός από τις παραγγελίες στο σπίτι, μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα συναισθήματα μοναξιάς και απομόνωσης, επιδεινώνοντας περαιτέρω το άγχος. Το άγχος κατά τη διάρκεια πανδημίας μπορεί να οδηγήσει σε:

  • άγχος και φόβος για την υγεία,
  • απώλεια υπηρεσιών υποστήριξης,
  • οικονομικά προβλήματα ή ανεργία
  • διαταραχή του ύπνου ή αλλοιωμένα πρότυπα ύπνου
  • αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες
  • πρόβλημα συγκέντρωσης
  • επιδείνωση χρόνιων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των παθήσεων ψυχικής υγείας
  • αυξημένη χρήση αλκοόλ, καπνού και άλλων ουσιών

Ερευνητές στο Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα (LSU), σχεδίασαν μια καινοτόμο διαδικτυακή έρευνα για να ποσοτικοποιήσουν τις αλλαγές στη σωματική δραστηριότητα, τις καθιστικές συμπεριφορές, τον ύπνο, την ψυχική υγεία και τις διατροφικές συνήθειες σε ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω πριν και κατά την αρχική φάση του lockdown. Τα αποτελέσματα της  έρευνας έδειξαν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής κατά την πανδημία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο προστατεύει η ασπιρίνη από τη νόσο Covid - 19

Νέα ανακάλυψη για την έλλειψη οξυγόνου στο αίμα

Έκτακτο διάγγελμα Μακρόν σήμερα για πιθανό γενικό lockdown

Σκύλοι στην ανιχνευση της λοίμωξης covid-19

Η μοναδική έως τώρα δημοσιευμένη μικρή πιλοτική μελέτη πάνω στο θέμα (από την ομάδα του Φολκ στη Γερμανία), η οποία έγινε με τη συμμετοχή οκτώ σκύλων και μόνο 14 ανθρώπων -επτά ασθενών και επτά υγιών- έδειξε ότι τα ζώα μπόρεσαν να ανιχνεύσουν το 83% των θετικών στον ιό ανθρώπων και το 96% των αρνητικών.

Διαθέσιμα στο Taxisnet τα ειδοποιητήρια τελών κυκλοφορίας

Taxisnet Τέλη Κυκλοφορίας 2021: Διαθέσιμα στο Taxisnet είναι τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας 2021, με τους ιδιοκτήτες να μπορούν να μπορούν να εκτυπώσουν.  Το φετινό ειδοποιητήριο, είναι διαθέσιμο για τους ιδιοκτήτες οχημάτων για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας 2021, περιλαμβάνει και έναν QR Code. Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, σκανάροντας τον κωδικό αυτό, οι φορολογούμενοι […]

Πως αντιμετωπίζετε αποδοτικά то body shaming

Το πεδίο του body shaming δεν περιορίζεται μόνο στο να χλευάσεις κάποιον λόγω των περιττών κιλών, είναι ένα ευρύ φάσμα και μπορεί να περιλαμβάνει, shaming για το πολύ αδύνατο, shaming για το ύψος, shaming για την τριχόπτωση ή το χρώμα των μαλλιών και γενικά για οτιδήποτε ο καθένας θεωρεί διαφορετικό πάνω σε κάποιον κι έχει δικαίωμα να το χλευάσει.

Είναι ασφαλές το σεξ για τους καρδιοπαθείς

Καρδιά και σεξ: Είναι ασφαλές για έναν καρδιοπαθή να έχει ερωτικές επαφές; Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο ένστικτο, το οποίο προστατεύει τους άνδρες και τις γυναίκες από τα συναισθήματα απομόνωσης. Τους προσφέρει την ευκαιρία να απαλλαγούν από ψυχικό άγχος και ένταση με χειρονομίες όπως επαφή, αγκαλιά και φαντασία. Η συνουσία είναι η απόλυτη […]

Ασυμβατότητα ανάμεσα στις σεξουαλικές σας επιθυμίες

Σεξ σχέση: Η ερωτική ασυμβατότητα και τι συνεπάγεται αυτή. “Χρειάζεται πολλά προκαταρκτικά, ενώ πρέπει να το κάνουμε αμέσως”. Είναι ένα από τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια, και αν δεν αντιμετωπιστούν με προσοχή, αυτή η σεξουαλική ασυμβατότητα αναπόφευκτα αρχίζει να επηρεάζει τις σχέσεις σε κάθε φάση. Κοιτάξτε το πριν σας κάνει να απομακρυνθείτε! Λόγοι […]

Τι είναι το φαινόμενο McGurk;

Φαινόμενο McGurk: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της χρήσης της μάσκας. Τώρα που ειδικοί της δημόσιας υγείας προτείνουν οι άνθρωποι να φορούν μάσκες λόγω του COVID-19, η προσπάθεια επικοινωνίας με άλλους μπορεί να προκαλέσει πολλές προκλήσεις. Όταν συνομιλείτε με άλλους μέσω μασκών, αυτό που βλέπετε και ακούτε δεν ευθυγραμμίζεται και μπορεί να σας είναι δύσκολο να […]