Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πανδημία Covid Καναδάς: Σχέση των μέτρων δημόσιας υγείας με διατροφικές διαταραχές

Πανδημία Covid Καναδάς: Σχέση των μέτρων δημόσιας υγείας με διατροφικές διαταραχές

«Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα συνεχίσουμε να μελετάμε μέσω της Συνεργατικής Ερευνητικής Πλατφόρμας POPCORN, για να διασφαλίσουμε ότι ο Καναδάς είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μιαν άλλη πανδημία».

Πανδημία Covid Καναδάς: Μια νέα μελέτη με επικεφαλής τη Δρα. Νάντια Ρουμελιώτη, κλινικό-ερευνήτρια στο CHU Sainte-Justine και καθηγήτρια στο Τμήμα Παιδιατρικής στο Université de Montréal, δείχνει ότι τα μέτρα δημόσιας υγείας που επιβλήθηκαν στον Καναδά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 είχαν άμεση σχέση με ποσοστό νοσηλείας για εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών για διατροφικές διαταραχές. Μια ανάλυση πανκαναδικών δεδομένων αποκαλύπτει σημαντική αύξηση του ποσοστού νοσηλείας κατά τη διάρκεια των πιο αυστηρών μέτρων δημόσιας υγείας, σε όλον τον Καναδά.

Αυτά τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν σήμερα στο JAMA Pediatrics σε συνεργασία με τους ερευνητές Sylvana Côté και Kate Zinszer, καθηγήτριες στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του UdeM, βιοστατολόγο Ofélie Trudeau-Ferrin, Dr. Baudouin Forgeot D’Arc, Soren Gantt και Caroline Quach-Thanh, από το CHU Sainte-Justine’s Centre de recherche Azrieli and UdeM’s Faculty of Medicine, και την Katia Charland. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεκτίμησης των έμμεσων επιπτώσεων των μέτρων υγείας κατά τη διαχείριση των πανδημιών, προκειμένου να αποτραπεί η διάδοση του ιού, υποστηρίζοντας παράλληλα την υγεία και την ευεξία των νέων.

Αυστηρότερα μέτρα, περισσότερες νοσηλείες

Μεταξύ Απριλίου 2016 και Μαρτίου 2023 στον Καναδά, υπήρξαν 11.289 νοσηλείες για διατροφικές διαταραχές μεταξύ 6 έως 20 ετών, συμπεριλαμβανομένων 8.726 (77%) μεταξύ κοριτσιών ηλικίας 12 έως 17 ετών. Στο 60% περίπου των περιπτώσεων, ήταν πρώτη νοσηλεία για αυτό το είδος διαταραχής. Χρησιμοποιώντας διοικητικά δεδομένα που ελήφθησαν από την πλατφόρμα συνεργασίας POPCORN (Pediatric Outcome Improvement through Coordination Of Research Networks), η ομάδα εντόπισε σημαντική αύξηση στο ποσοστό νοσηλείας μετά τον Μάρτιο του 2020 στο Κεμπέκ (+42%), στο Οντάριο (+50%) και στα λιβάδια (+41%). Οι αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι, ωστόσο, αν δούμε τον Μάρτιο του 2021, «οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι τα ποσοστά νοσηλείας κορυφώθηκαν ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας», διευκρίνισε ο Δρ Ρουμελιώτης, ο οποίος είναι, επίσης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. “Σε όλες τις περιοχές του Καναδά που μελετήσαμε, το ποσοστό εκείνη την εποχή ήταν υπερδιπλάσιο από αυτό που προβλεπόταν από τις προ-πανδημικές τάσεις. Αυτό είναι τεράστιο.” Για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των μέτρων δημόσιας υγείας, η ερευνήτρια και η ομάδα της χρησιμοποίησαν τον Δείκτη Αυστηρότητας COVID-19 της Τράπεζας του Καναδά, ο οποίος περιλαμβάνει διάφορους περιορισμούς, από απαγορεύσεις συγκέντρωσης έως χρήση μάσκας έως προσωρινό κλείσιμο σχολείων. «Σε όλες τις επαρχίες αυτός ο δείκτης συνδέεται με το ποσοστό νοσηλείας για διατροφικές διαταραχές», εξήγησε ο δρ Ρουμελιώτης. Με κάθε 10% αύξηση του δείκτη αυστηρότητας, βλέπουμε μια αύξηση 5% στα ποσοστά νοσηλείας στο Κεμπέκ και το Οντάριο, 8% στα λιβάδια και 11% στη Βρετανική Κολομβία».

Προς την καλύτερη αναγνώριση των έμμεσων επιπτώσεων των μέτρων υγείας

Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη υποστήριξης των εφήβων που ζουν με διατροφικές διαταραχές, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Η ομάδα συνεχίζει την έρευνά της με νέους που έχουν βιώσει εμπειρία, για να συμπεριλάβει τις απόψεις τους και να ενισχύσει την ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Σε εξέλιξη βρίσκονται ποιοτικές αναλύσεις για να κατανοηθεί καλύτερα, από υποκειμενική σκοπιά, πώς τα μέτρα δημόσιας υγείας επηρέασαν αυτούς τους εφήβους που ζουν με διατροφική διαταραχή. Τα συμπεράσματα έχουν ήδη αποδειχθεί χρήσιμα για την ενημέρωση των αρχών δημόσιας υγείας κατά την προετοιμασία τους για μελλοντικές πανδημίες. «Είναι ζωτικής σημασίας να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για την έμμεση και μακροπρόθεσμη επίδραση των μέτρων υγείας στην υγεία και την ευεξία των νέων, ώστε να μπορούμε να βάλουμε τους κατάλληλους πόρους και υπηρεσίες», πρόσθεσε η Δρ. Caroline Quach-Thanh, CHU Sainte -Justine ερευνήτρια και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα συνεχίσουμε να μελετάμε μέσω της Συνεργατικής Ερευνητικής Πλατφόρμας POPCORN, για να διασφαλίσουμε ότι ο Καναδάς είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μιαν άλλη πανδημία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η πανδημία έφερε διπλάσιες διατροφικές διαταρχές σε παιδιά και εφήβους από πριν

Εκτινάχθηκαν οι διατροφικές διαταραχές εν μέσω καραντίνας

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σημάδια πως ο σύντροφος σας μπορεί να είναι Ναρκισσιστής

Ναρκισισμός σύντροφος: Ο εντοπισμός ενδείξεων ότι ο σύντροφός σας μπορεί να παλεύει με τον ναρκισσισμό μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να πλοηγηθείτε πιο αποτελεσματικά στη δυναμική της σχέσης σας.

Πώς οι τροφές που καταναλώνουμε μπορούν να βελτιώσουν την διάθεση μας;

Σεροτονίνη: Η ενίσχυση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τη ρύθμιση της διάθεσης, μπορεί να υποστηριχθεί με τη συμπερίληψη συγκεκριμένων τροφών στη διατροφή σας.

Ερευνητές αναπτύσσουν νέα τεχνική για τη διάγνωση διαταραχών της σεξουαλικής ανάπτυξης

Χρησιμοποιώντας αυτό το μοντέλο, μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τις συγκεκριμένες μοριακές αλλαγές που έχουν ως αποτέλεσμα εξασθενημένο σχηματισμό όρχεων και σπερματογένεση.

Πώς να αντιμετωπίσετε τους χειριστικούς ανθρώπους;

Χειριστικοί άνθρωποι: Η αλληλεπίδραση με χειριστικά άτομα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά υπάρχουν αποτελεσματικές στρατηγικές για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και να διατηρήσετε την ευημερία σας

Μελέτη δεν διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών μετά τη μόλυνση από τον COVID-19 ή τον εμβολιασμό στην αρχή της εγκυμοσύνης

Ως εκ τούτου, λένε ότι ούτε η μόλυνση από τον COVID-19 ούτε ο εμβολιασμός κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συνδέθηκαν με συγγενείς ανωμαλίες. Δεν φάνηκε, επίσης, να υπάρχει αξιοσημείωτη διακύμανση στον κίνδυνο σύμφωνα με τις παραλλαγές του ιού, αν και απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για την παροχή πιο ισχυρών στοιχείων.

Φτιάξτε τη δική σας σοκολάτα του Ντουμπάι στο σπίτι

Σοκολάτα Ντουμπάι: Η σοκολάτα του Ντουμπάι είναι η τέλεια λύση που μπορείτε να δοκιμάσετε. Αυτός ο συνδυασμός γεύσεων Μέσης Ανατολής με εκλεκτή σοκολάτα είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Μελέτη εντοπίζει απρόβλεπτες ανοσολογικές αποκρίσεις σε εμβόλια αδενοϊού COVID-19

«Τα ευρήματα της μελέτης μας υπογραμμίζουν την ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα την ανοσοδιασταυρούμενη αντιδραστικότητα των Τ κυττάρων μεταξύ των φυσικών κυκλοφορούντων αδενοϊών και εκείνων των αδενοϊών που χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη των εμβολίων COVID-19.

Close Icon