ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παιδική κακοποίηση Covid-19: Μελέτη επιβεβαιώνει την αύξηση της κακοποίησης παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Παιδική κακοποίηση Covid-19: Μελέτη επιβεβαιώνει την αύξηση της κακοποίησης παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Παιδική κακοποίηση Covid-19: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο αριθμός παιδιών που υπέφεραν από κακοποίηση τριπλασιάστηκε, σύμφωνα με μελέτη.

Η σωματική κακοποίηση παιδιών σχολικής ηλικίας τριπλασιάστηκε κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Ήταν τότε που ίσχυαν εκτεταμένες διαταγές παραμονής στο σπίτι, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το τι ακριβώς προκάλεσε το κύμα δεν είναι πλήρως κατανοητό. Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν επίσης αναφέρει παρόμοιες αυξήσεις στην κακοποίηση παιδιών. Η ιατρική κοινότητα υποπτεύεται ότι η COVID-19 και τα άγχη που σχετίζονται με την πανδημία δημιούργησαν μια “τέλεια καταιγίδα” για κακοποίηση.

Αφορμή για την αύξηση παιδικής κακοποίησης

“Οι αγχωτικές καταστάσεις μπορεί να είναι έναυσμα για κακή κρίση και παρορμητικές αντιδράσεις”. Αυτό δήλωσε η Δρ. Allison Jackson, επικεφαλής του τμήματος του Κέντρου Προστασίας Παιδιών και Εφήβων στο Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων στην Ουάσινγκτον. “Υπήρχε μεγάλο οικονομικό άγχος, εργασιακή ανασφάλεια, και απώλεια του δυναμικού στέγασης κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το κλείσιμο των σχολείων, το οποίο μπορεί να αποτελέσει αναμονή για γονείς και παιδιά”. Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 39.000 παιδιά που έλαβαν θεραπεία σε εννέα παιδιατρικά κέντρα τραύματος μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους. Από αυτά, 2.064 ήταν θύματα ύποπτης κακοποίησης παιδιών.

Μεταξύ των παιδιών ηλικίας 5 ετών και άνω, ο αριθμός των θυμάτων κακοποίησης παιδιών τριπλασιάστηκε σε 103. Ήταν 36 κατά μέσο όρο σε παρόμοια περίοδο πριν από την πανδημία, διαπιστώθηκε η μελέτη. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό μεγαλύτερων παιδιών ανέφεραν κακοποίηση αφού οι εντολές παραμονής στο σπίτι τέθηκαν σε ισχύ πέρυσι. Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός που εντοπίστηκε ήταν ο τραυματισμός στο κεφάλι. Έπεται ένα μείγμα τραυματισμών στο στήθος, την κοιλιά, τα άκρα και το έγκαυμα.

Οι συστημικές εγγυήσεις, όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες που βοηθούν τις οικογένειες, ιδίως εκείνες με τους λιγότερους πόρους και τις πιο ευάλωτες, θα πρέπει να θεωρούνται απαραίτητες κατά τη διάρκεια μιας εθνικής κρίσης. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται στις συνεδριάσεις θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε περιοδικό με ομότιμους κριτές. Παρά την αύξηση της κακοποίησης παιδιών σχολικής ηλικίας, επισημάνθηκε ότι άλλες μελέτες δεν βρήκαν αύξηση της κακοποίησης μικρότερων παιδιών κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Δυστυχώς, η νέα μελέτη μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αυτό όταν πρόκειται για κακοποίηση παιδιών σε μεγαλύτερα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η συντριπτική πλειοψηφία της σωματικής κακοποίησης των παιδιών δεν αντιμετωπίζεται στο νοσοκομείο. Τα μεγαλύτερα παιδιά που γρονθοκοπούνται ή χτυπιούνται με ζώνη δεν απαιτούν πάντα ιατρική φροντίδα. Οπότε είναι σίγουρα πιθανό ότι περισσότερες κακοποιήσεις θα μπορούσαν να μην έχουν εντοπιστεί. Η ελπίδα είναι ότι με την κοινωνία να επανεκκινεί και τα σχολεία να λειτουργούν ξανά, τα ποσοστά κακοποίησης των παιδιών θα μειωθούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Μαρία Πολύζου αποκαλύπτει κακοποίηση από τον πατέρα της στα 11

Γυναίκες και παιδιά έχουν πληγεί περισσότερο από ψυχικές διαταραχές

"Ναι" στο νομοσχέδιο για την παιδική κακοποίηση είπαν οι βουλευτες της ΝΔ

Η γονική αποδοχή του σεξουαλικού προσανατολισμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακάλυψη τεστ αίματος για τον καρκίνο του ήπατος

Καρκίνος: Με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη, η επίπτωσή της αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με NAFLD έχουν έως και δεκαεπτά φορές αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Αυξημένος επιπολασμός πονοκεφάλων στους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πονοκέφαλος κορωνοϊός: Πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών που έλαβαν διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας ή νέας εμφάνισης πονοκεφάλων.

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Τηγανητό κοτόπουλο με μέλι

Πρωτεΐνη: Αυτά τα μπούτια κοτόπουλου είναι τραγανά εξωτερικά, απίστευτα τρυφερά και ζουμερά στο εσωτερικό και αλεσμένα με γευστικό γλυκό και πικάντικο ζεστό μέλι!

Εκπληκτική σύνδεση του ανοσοποιητικού με την ανάπτυξη μαλλιών

Ανοσοποιητικό σύστημα: Σε οξείες περιπτώσεις αλωπεκίας, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στον ιστό του δέρματος, προκαλώντας απώλεια μαλλιών. Η συνήθης θεραπεία είναι η χρήση γλυκοκορτικοειδών για την αναστολή της ανοσολογικής αντίδρασης στο δέρμα, ώστε να μην συνεχίσουν να επιτίθενται στους θύλακες των τριχών.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.