ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παιδική κακοποίηση Covid-19: Μελέτη επιβεβαιώνει την αύξηση της κακοποίησης παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Παιδική κακοποίηση Covid-19: Μελέτη επιβεβαιώνει την αύξηση της κακοποίησης παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Παιδική κακοποίηση Covid-19: Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο αριθμός παιδιών που υπέφεραν από κακοποίηση τριπλασιάστηκε, σύμφωνα με μελέτη.

Η σωματική κακοποίηση παιδιών σχολικής ηλικίας τριπλασιάστηκε κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Ήταν τότε που ίσχυαν εκτεταμένες διαταγές παραμονής στο σπίτι, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το τι ακριβώς προκάλεσε το κύμα δεν είναι πλήρως κατανοητό. Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν επίσης αναφέρει παρόμοιες αυξήσεις στην κακοποίηση παιδιών. Η ιατρική κοινότητα υποπτεύεται ότι η COVID-19 και τα άγχη που σχετίζονται με την πανδημία δημιούργησαν μια “τέλεια καταιγίδα” για κακοποίηση.

Αφορμή για την αύξηση παιδικής κακοποίησης

“Οι αγχωτικές καταστάσεις μπορεί να είναι έναυσμα για κακή κρίση και παρορμητικές αντιδράσεις”. Αυτό δήλωσε η Δρ. Allison Jackson, επικεφαλής του τμήματος του Κέντρου Προστασίας Παιδιών και Εφήβων στο Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων στην Ουάσινγκτον. “Υπήρχε μεγάλο οικονομικό άγχος, εργασιακή ανασφάλεια, και απώλεια του δυναμικού στέγασης κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το κλείσιμο των σχολείων, το οποίο μπορεί να αποτελέσει αναμονή για γονείς και παιδιά”. Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 39.000 παιδιά που έλαβαν θεραπεία σε εννέα παιδιατρικά κέντρα τραύματος μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους. Από αυτά, 2.064 ήταν θύματα ύποπτης κακοποίησης παιδιών.

Μεταξύ των παιδιών ηλικίας 5 ετών και άνω, ο αριθμός των θυμάτων κακοποίησης παιδιών τριπλασιάστηκε σε 103. Ήταν 36 κατά μέσο όρο σε παρόμοια περίοδο πριν από την πανδημία, διαπιστώθηκε η μελέτη. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό μεγαλύτερων παιδιών ανέφεραν κακοποίηση αφού οι εντολές παραμονής στο σπίτι τέθηκαν σε ισχύ πέρυσι. Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός που εντοπίστηκε ήταν ο τραυματισμός στο κεφάλι. Έπεται ένα μείγμα τραυματισμών στο στήθος, την κοιλιά, τα άκρα και το έγκαυμα.

Οι συστημικές εγγυήσεις, όπως οι κοινωνικές υπηρεσίες που βοηθούν τις οικογένειες, ιδίως εκείνες με τους λιγότερους πόρους και τις πιο ευάλωτες, θα πρέπει να θεωρούνται απαραίτητες κατά τη διάρκεια μιας εθνικής κρίσης. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται στις συνεδριάσεις θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε περιοδικό με ομότιμους κριτές. Παρά την αύξηση της κακοποίησης παιδιών σχολικής ηλικίας, επισημάνθηκε ότι άλλες μελέτες δεν βρήκαν αύξηση της κακοποίησης μικρότερων παιδιών κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Δυστυχώς, η νέα μελέτη μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αυτό όταν πρόκειται για κακοποίηση παιδιών σε μεγαλύτερα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η συντριπτική πλειοψηφία της σωματικής κακοποίησης των παιδιών δεν αντιμετωπίζεται στο νοσοκομείο. Τα μεγαλύτερα παιδιά που γρονθοκοπούνται ή χτυπιούνται με ζώνη δεν απαιτούν πάντα ιατρική φροντίδα. Οπότε είναι σίγουρα πιθανό ότι περισσότερες κακοποιήσεις θα μπορούσαν να μην έχουν εντοπιστεί. Η ελπίδα είναι ότι με την κοινωνία να επανεκκινεί και τα σχολεία να λειτουργούν ξανά, τα ποσοστά κακοποίησης των παιδιών θα μειωθούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Μαρία Πολύζου αποκαλύπτει κακοποίηση από τον πατέρα της στα 11

Γυναίκες και παιδιά έχουν πληγεί περισσότερο από ψυχικές διαταραχές

"Ναι" στο νομοσχέδιο για την παιδική κακοποίηση είπαν οι βουλευτες της ΝΔ

Η γονική αποδοχή του σεξουαλικού προσανατολισμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αμυλούχα τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγετε

Άμυλο διατροφή: Πολλά επεξεργασμένα αμυλούχα τρόφιμα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ξηροί οργασμοί

Ξηρός οργασμός: Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που οδηγούν στο φαινόμενο. Μερικές φορές είναι προσωρινός κι άλλες μπορεί να είναι μακροχρόνιος ή και μόνιμος. Οι ίδιοι οι ξηροί οργασμοί δεν αποτελούν ανησυχία για την υγεία, αλλά το υποκείμενο ζήτημα που τους προκαλεί μπορεί να απαιτεί θεραπεία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μια σύντομη βόλτα στην παραλία μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία

Θάλασσα ψυχική υγεία: Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης διαπίστωσε ότι ακόμη και ένας σύντομος περίπατος στην παραλία μπορεί να ωφελήσει τη συνολική ψυχική σας υγεία και να καταπολεμήσει την κατάθλιψη.

Βασικά οφέλη που αποκομίζετε από το πιλάτες

Αθλητισμός: Η εστίαση στην ενδυνάμωση του κορμού, τη σωστή ευθυγράμμιση και τη σύνδεση σώματος-μυαλού κάνουν το Pilates προσβάσιμο σε όλους. Με χιλιάδες πιθανές ασκήσεις και τροποποιήσεις, οι προπονήσεις Pilates μπορούν να προσαρμοστούν στις ατομικές σας ανάγκες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 4.000 ανέργους άνω των 30 με μισθό έως 933 ευρώ

ΟΑΕΔ: Ειδικότερα το πρόγραμμα αφορά σε περιοχές υψηλής ανεργίας και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα του Δυτικού Τομέα Αθηνών, της Δυτικής Αττικής, του Πειραιά και στη Διοικητική Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.