Πολιτική Υγείας

Κοινωνία Βουλή: Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου για την παιδική κακοποίηση τάχθηκε η πλειοψηφία των βουλευτών

Κοινωνία Βουλή: Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου για την παιδική κακοποίηση τάχθηκε η πλειοψηφία των βουλευτών

Με τον τρόπο αυτό, καλύπτονται οι ανάγκες της οικογένειας μέσω μιας ευέλικτης και οργανωμένης διαδικασίας φροντίδας των παιδιών και προωθείται η εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Κοινωνία Βουλή: Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου για την πρόληψη περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων τάχθηκε η πλειοψηφία της επιτροπής Κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής. Οι βουλευτές της ΝΔ εξέφρασαν τη συμφωνία τους στο νομοσχέδιο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25 επιφυλάχθηκαν, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ διαφώνησαν.

Νωρίτερα, τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου εξέφρασαν σειρά εκπροσώπων φορέων.

Στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, ανακοίνωσε την άμεση κατάθεση της τροπολογίας για την υλοποίηση του Προγράμματος “Νταντάδες της γειτονιάς”.

Όπως είπε η κα Συρεγγέλα, με τις προτεινόμενες διατάξεις, εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το μοντέλο της θεσμικά οργανωμένης παροχής κατ’ οίκον φροντίδας βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως δυόμισι ετών. Η κα Συρεγγέλα σημείωσε ότι αυτό υπάρχει στη χώρα μας, πλέον όμως θα είναι και θεσμικά και οργανωμένα κατοχυρωμένο: “Παροχή, λοιπόν, κατ΄ οίκον φροντίδας βρεφών και νηπίων, που θα ονομάζονται επιμελητές και επιμελήτριες και θα αφορά την υλοποίηση της συγχρηματοδοτούμενης δράσης “Νταντάδες της γειτονιάς”.

Με τη δράση “Νταντάδες της γειτονιάς” διαμορφώνεται ένα σύστημα εξυπηρέτησης των εργαζόμενων γονέων από διαπιστευμένους λειτουργούς μέσω ενός διαδραστικού ηλεκτρονικού περιβάλλοντος φιλικού προς τους χρήστες γονείς και παρόχους επιμελητές, με κάλυψη μέρους της αμοιβής τους, είπε η κα Συρεγγέλα, σημειώνοντας ότι οι επιμελητές και οι επιμελήτριες θα αμείβονται και θα ασφαλίζονται με εργόσημο, όπως προβλέπεται για τους εργαζομένους που παρέχουν τις κατ΄οίκον υπηρεσίες. Πρόσθεσε επίσης, ότι οι επιμελητές θα ελέγχονται ως προς τη σωματική και ψυχική τους υγεία, ενώ θα αποκλείονται από το μητρώο όσα πρόσωπα μηνύονται, διώκονται, καταδικάζονται ή έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα, για αδικήματα που επισύρουν έκπτωση από την γονική μέριμνα, ή για άλλα αδικήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας, κατά της προσωπικής ελευθερίας και κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, πρόκειται για μια καινοτόμο δράση, η οποία θα εφαρμοστεί στην αρχή πιλοτικά, σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

“Με τη δράση αυτή, με τις νταντάδες της γειτονιάς, προσφέρεται η ευελιξία στους γονείς να έχουν συνεχή και επιδοτούμενη ποιοτική φροντίδα για τα παιδιά τους, ανάλογα με τις ώρες εργασίας τους, από επαγγελματίες που διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα και υπόκεινται σε έλεγχο και αξιολόγηση.

Με τον τρόπο αυτό, καλύπτονται οι ανάγκες της οικογένειας μέσω μιας ευέλικτης και οργανωμένης διαδικασίας φροντίδας των παιδιών και προωθείται η εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Παράλληλα, ενισχύεται η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, καλά αμειβομένων, με κοινωνική ασφάλιση και με βιωσιμότητα. ‘Αρα, δεν είναι μόνο οι γυναίκες που θα διατηρήσουν την εργασία τους, αλλά και οι επιμελητές ή οι επιμελήτριες που θα έχουν και ασφάλιση και εργασία και θα φαίνονται, πλέον, στους εθνικούς δείκτες” τόνισε η κα Συρεγγέλα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ενισχυμένο πλαίσιο δράσεων για την προστασία των ανηλίκων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην προστασία ανηλίκων εν μέσω πανδημίας

Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος επισημαίνει την άμεση ανάγκη λειτουργίας των «Αυτοτελών Γραφείων Προστασίας Ανηλίκων Θυμάτων - Σπίτι του Παιδιού»

Νέος νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία

Μαθήματα για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο Δημοτικό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μάριος Θεμιστοκλέους: Στις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών

Μάριος Θεμιστοκλέους: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει στις 10 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα - Που θα πραγματοποιούνται οι παιδικοί εμβολιασμοί κατά της Covid

Μαρία Θεοδωρίδου: Η Όμικρον μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από τη Δέλτα

Μαρία Θεοδωρίδου: Η τελική επίδραση της Όμικρον θα διαμορφωθεί από τα εξής 3 σημαντικά θέματα: Πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός; Πόσο ικανός είναι να παρακάμπτει αντισώματα και ανοσκύτταρα και να διαταράσσει τον ανοσιακό μηχανισμό; Πόσο επιβαρυντικός στην κλινική έκφραση της νόσου;

Η Νότια Αφρική προετοιμάζει τα νοσοκομεία της για ένα νέο κύμα ασθενών κορωνοϊού

Νέο κύμα παραλλαγή Όμικρον: Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής κ. Ramaphosa είπε σε εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο ότι η μετάλλαξη Omicron φαίνεται να κυριαρχεί σε νέα κρούσματα στις περισσότερες από τις εννέα επαρχίες της χώρας και προέτρεψε περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν κατά της Covid-19.

Νέα μέτρα εφαρμόζει η Ιταλία από σήμερα στους ανεμβολίαστους

Ιταλία κορωνοϊός μέτρα: Από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου, η ιταλική αστυνομία μπορεί να ελέγχει εάν τα εστιατόρια ή μπαρ διαθέτουν σούπερ πράσινο πάσο υγείας που πιστοποιεί ότι είτε έχουν εμβολιαστεί είτε ότι έχουν αναρρώσει πρόσφατα από τον ιό.

Ο Φάουτσι είπε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να επανεκτιμήσουν την ταξιδιωτική απαγόρευση ενόψει των νέων πληροφοριών - δεν είπε πότε θα μπορούσαν να την άρουν

Ένα από τα ενθαρρυντικά σημάδια που ανέφερε ο Fauci είναι ότι η σοβαρότητα της όμικρον δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στην σαφώς αυξημένη μεταδοτικότητά της. Ενώ τα κρούσματα αυξήθηκαν σοβαρά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με σχεδόν κάθετη άνοδο σε καθημερινά νέα κρούσματα, η Νότια Αφρική δεν έχει ακόμη αναφέρει παρόμοια αύξηση σε νοσηλείες ή θανάτους, ανέφεραν οι New York Times

Αύξηση της ανίχνευσης επαφών σε ορισμέλες πολιτείεςτων ΗΠΑ λόγω της παραλλαγής "όμικρον"

Αλλά αποφάσισαν ότι δεν ήταν απαραίτητο να επικοινωνήσουν με κάθε συμμετέχοντα, καθώς ο μολυσμένος άνδρας δεν φαινόταν να έχει στενές επαφές με έδρα τη Νέα Υόρκη. Στη Μινεσότα, εν τω μεταξύ, οι αξιωματούχοι ερευνούν «έναν κύκλο επαφών» για τον άνδρα που πιστεύεται ότι μολύνθηκε στο συνέδριο, δήλωσε ο Kris Ehresmann, διευθυντής μολυσματικών ασθενειών της πολιτείας.