ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ορμόνη ύπνου: Πώς βοηθά τους εφήβους στις ΗΠΑ να κοιμηθούν;

Ορμόνη ύπνου: Πώς βοηθά τους εφήβους στις ΗΠΑ να κοιμηθούν;

Ορμόνη ύπνου: Αν τόσο πολλά παιδιά λαμβάνουν μελατονίνη, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα ύπνου που δεν έχουν αντιμετωπισθεί.

Την ορμόνη του ύπνου δίνουν Αμερικανοί γονείς στα παιδιά τους, παρά τις προειδοποιήσεις ιατρών για πιθανή επίδραση στην ανάπτυξη. Ένα στα πέντε παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής χρησιμοποιεί μελατονίνη από τους γονείς, προκειμένου να κοιμηθούν. Αυτό συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, παρά τις προειδοποιήσεις του ιατρικού κόσμου.

 

Το ποσοστό αυτό αποκαλύπτει δραματική αύξηση σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια, σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ. Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Υπνου εξέδωσε πρόσφατα προειδοποίηση κατά της χορήγησης συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία προκαλούν υπνηλία σε παιδιά κάτω των 13 ετών. Η μελατονίνη δεν έχει αποτελέσει ακόμη αντικείμενο ρύθμισης από την ομοσπονδιακή υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων. Πρόσφατες ιατρικές μελέτες κάνουν λόγο για ορισμένες μάρκες συμπληρωμάτων μελατονίνης, οι οποίες περιέχουν 300% μεγαλύτερη δόση από την ημερήσια συνιστώμενη και παρουσιάζουν έτσι ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για τα παιδιά.

Μεταξύ 2012 και 2021, η χρήση μελατονίνης από παιδιά αυξήθηκε κατά 530%. Οι ειδικοί εκτιμούν πως αυτό οφείλεται στη μορφή συσκευασίας της μελατονίνης, που συνήθως πωλείται σε καραμέλες και μπορεί έτσι να προσελκύσει τα παιδιά. «Ελπίζουμε η δημοσίευσή μας να ευαισθητοποιήσει τους γονείς και τον ιατρικό κόσμο και να σημάνει συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα. Δεν προσπαθούμε να πούμε ότι η μελατονίνη είναι οπωσδήποτε βλαβερή για τα παιδιά. Χρειάζεται, όμως, εντατική έρευνα προτού πούμε με βεβαιότητα ότι είναι ασφαλές να λαμβάνεται μακροχρόνια από παιδιά», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, Λόρα Χάρστιν.

Η μελατονίνη χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή στη Βρετανία. Στις ΗΠΑ, ωστόσο, η χρήση της γνωρίζει μεγάλη αύξηση, με πολλούς γονείς να τη δίνουν στα παιδιά τους για να κοιμηθούν ήσυχα. «Ξαφνικά, το 2022, αρχίσαμε να παρατηρούμε ότι πολλοί γονείς ανέφεραν ότι έδιναν τακτικά μελατονίνη στα υγιέστατα παιδιά τους. Οι γονείς δεν γνωρίζουν πολλές φορές τι χορηγούν στο παιδί τους όταν επιλέγουν τα συμπληρώματα αυτά», τονίζει η Χάρστιν. Το 2017, μόλις το 1,3% των Αμερικανών γονέων δήλωνε ότι χορηγεί μελατονίνη στο παιδί του, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, η οποία αναφέρει ότι ορισμένοι ιατροί έχουν εκφράσει φόβους πως η ουσία επηρεάζει τον χρόνο εμφάνισης της εφηβείας.

Εθισμός στην ουσία

Η υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων εξετάζει τώρα τρόπους ώστε να κάνει τη μελατονίνη να μοιάζει λιγότερο με γλυκό. «Παρότι η ανοχή των παιδιών στη μελατονίνη είναι συνήθως καλή, κάθε φορά που χορηγούμε φάρμακο ή συμπλήρωμα διατροφής σε νέο, αναπτυσσόμενο σώμα, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», υπογραμμίζει η ειδικός του ύπνου, Τζούλι Μπέργκερς, η οποία συμμετείχε στην έρευνα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλά από τα παιδιά ανέπτυξαν αντοχή στην ουσία και άρχισαν να χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις. «Αν τόσο πολλά παιδιά λαμβάνουν μελατονίνη, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα ύπνου που δεν έχουν αντιμετωπισθεί. Η αντιμετώπιση του συμπτώματος δεν απευθύνει αναγκαία την αιτία του προβλήματος», επισημαίνει η Μπέργκερς.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έλλειψη ύπνου: Οι επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό στην εφηβεία;

Τι είναι η παιδική σχιζοφρένεια και πώς αντιμετωπίζεται;

Πώς μπορείτε να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λαχανικά χωρίς άμυλο: Οι θρεπτικοί σύμμαχοι της διατροφής σας

Λαχανικά χωρίς άμυλο: Τα μη αμυλούχα λαχανικά είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους διατροφικούς σας στόχους.

5 φράσεις που δεν λένε τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, πέρα από το ότι εντάσσουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες φράσεις στο λεξιλόγιο τους, έχουν και κάποιες απαγορευτικές που δεν χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ γιατί θεωρούνται τοξικές.

ΔΥΠΑ: Μείωση της ανεργίας κατά 4,7% τον Ιανουάριο 2024

ΔΥΠΑ: Τον Ιανουάριο του 2024, ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων έφτασε τα 1.039.475, σημειώνοντας μείωση -51.613 άτομα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, Ιανουάριο 2023

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε πραγματικά

Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κάνει πιο δύσκολη την απόλαυση της ζωής. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό οι χρόνοι του ύπνου των ανθρώπων να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.