Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ομοιοπαθητική: Τι είναι η ομοιοπαθητική και πώς λειτουργεί;

Ομοιοπαθητική: Τι είναι η ομοιοπαθητική και πώς λειτουργεί;

Ομοιοπαθητική: Η ομοιοπαθητική είναι ένα ιατρικό σύστημα που βασίζεται στην πεποίθηση ότι το σώμα μπορεί να θεραπεύσει τον εαυτό του. Όσοι το εφαρμόζουν χρησιμοποιούν μικροσκοπικές ποσότητες φυσικών ουσιών, όπως φυτά και μέταλλα.

Η ομοιοπαθητική είναι ένα ιατρικό σύστημα που βασίζεται στην πεποίθηση ότι το σώμα μπορεί να θεραπεύσει τον εαυτό του. Όσοι το εφαρμόζουν χρησιμοποιούν μικροσκοπικές ποσότητες φυσικών ουσιών, όπως φυτά και μέταλλα. Πιστεύουν ότι αυτά διεγείρουν τη διαδικασία επούλωσης. Αναπτύχθηκε στα τέλη του 1700 στη Γερμανία. Είναι κοινό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν είναι τόσο δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πώς λειτουργεί η ομοιοπαθητική;

Μια βασική πεποίθηση πίσω από την ομοιοπαθητική είναι «όπως θεραπεύει». Με άλλα λόγια, κάτι που προκαλεί συμπτώματα σε ένα υγιές άτομο μπορεί – σε πολύ μικρή δόση – να θεραπεύσει μια ασθένεια με παρόμοια συμπτώματα. Αυτό προορίζεται να ενεργοποιήσει τη φυσική άμυνα του σώματος. Για παράδειγμα, το κόκκινο κρεμμύδι κάνει τα μάτια σας να δακρύζουν. Γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε ομοιοπαθητικά φάρμακα για τις αλλεργίες. Οι θεραπείες για άλλες παθήσεις γίνονται από δηλητηριώδη κισσό, λευκό αρσενικό, θρυμματισμένες ολόκληρες μέλισσες και ένα βότανο που ονομάζεται άρνικα.

Οι ομοιοπαθητικοί γιατροί (οι οποίοι επίσης ονομάζονται «ομοιοπαθητικοί») αποδυναμώνουν αυτά τα συστατικά προσθέτοντας νερό ή αλκοόλ. Στη συνέχεια ανακινούν το μείγμα ως μέρος μιας διαδικασίας που ονομάζεται «δυναμοποίηση». Πιστεύουν ότι αυτό το βήμα μεταφέρει τη θεραπευτική ουσία. Οι ομοιοπαθητικοί πιστεύουν επίσης ότι όσο χαμηλότερη είναι η δόση, τόσο πιο ισχυρό είναι το φάρμακο. Στην πραγματικότητα, πολλά από αυτά τα φάρμακα δεν περιέχουν πλέον κανένα μόριο της αρχικής ουσίας. Έρχονται σε διάφορες μορφές, όπως σφαιρίδια ζάχαρης, υγρές σταγόνες, κρέμες, τζελ και δισκία.

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας, ένας ομοιοπαθητικός θα κάνει μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με την ψυχική, συναισθηματική και σωματική σας υγεία. Θα συνταγογραφήσουν το φάρμακο που ταιριάζει καλύτερα με όλα τα συμπτώματά σας. Στη συνέχεια, θα προσαρμόσουν τη θεραπεία για εσάς.  Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ομοιοπαθητικά φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή σε φαρμακεία και καταστήματα υγιεινής διατροφής. Η δοσολογία και η ποιότητα αυτών των προϊόντων εξαρτώνται από τον κατασκευαστή.

Ποιες καταστάσεις αντιμετωπίζει η ομοιοπαθητική;

Χρησιμοποιείται για μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων χρόνιων ασθενειών:

  • Αλλεργίες
  • Ημικρανίες
  • Κατάθλιψη
  • Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
  • Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για μικρά προβλήματα όπως μώλωπες, γρατζουνιές, πονόδοντους, πονοκεφάλους, ναυτία, βήχας και κρυολογήματα.

Μην χρησιμοποιείτε ομοιοπαθητικά φάρμακα για απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, όπως το άσθμα, τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις ή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τη χρήση του αντί των εμβολίων. Ορισμένα ομοιοπαθητικά προϊόντα που ονομάζονται «νοσίδες» διατίθενται στο εμπόριο ως εναλλακτική λύση για εμβόλια, αλλά δεν υπάρχει έρευνα που να αποδεικνύει ότι είναι αποτελεσματικά.

Λειτουργεί;

Η έρευνα είναι μικτή. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι χρήσιμα, ενώ άλλες όχι. Οι επικριτές αναφέρουν τα οφέλη του φαινομένου εικονικού φαρμάκου. Τότε είναι που τα συμπτώματα βελτιώνονται επειδή πιστεύετε ότι η θεραπεία λειτουργεί — όχι επειδή είναι πραγματικά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τον εγκέφαλο να απελευθερώσει χημικές ουσίες που ανακουφίζουν για λίγο τον πόνο ή άλλα συμπτώματα. Οι γιατροί διχάζονται επειδή ορισμένες από τις θεωρίες πίσω από την ομοιοπαθητική δεν συνάδουν με τις αρχές της χημείας και της φυσικής. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ένα φάρμακο χωρίς δραστικό συστατικό δεν πρέπει να έχει επίδραση στον οργανισμό.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Ο FDA επιβλέπει τα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Αλλά δεν ελέγχει αν είναι ασφαλή ή αποτελεσματικά. Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα είναι τόσο υγρά που δεν προκαλούν παρενέργειες. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορεί να περιέχουν μεγάλη ποσότητα δραστικού συστατικού, όπως ένα βαρύ μέταλλο, που μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Παράδειγμα: Το 2016, ο FDA εξέδωσε μια προειδοποίηση κατά της χρήσης ομοιοπαθητικών δισκίων και τζελ για οδοντοφυΐα λόγω πιθανών κινδύνων για την υγεία των βρεφών και των παιδιών.

Εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε αυτές τις εναλλακτικές θεραπείες, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορούν να βεβαιωθούν ότι είναι ασφαλή και δεν θα αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα που παίρνετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Παγκόσμια Ημέρα Ομοιοπαθητικής: Ένας εναλλακτικός τρόπος ολιστικής θεραπείας

Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Εθισμοί και Απεξάρτηση» με ελεύθερη είσοδο

Διαξιφισμοί στη Γαλλία για τη διακοπή κάλυψης θεραπειών ομοιοπαθητικής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι μπορεί να μειώσει την ουλίτιδα που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη;

Στοματική υγεία: «Μέσα από τη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι η θεραπεία της ουλίτιδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού», ανέφεραν οι ερευνητές.

Έχει σημασία αν σας ακούν τα παιδιά σας;

Οικογένεια: Τα παιδιά που δεν φαίνεται να ακούν τους γονείς τους μπορεί να επωφεληθούν από τη συμβολή τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Illinois

Tropical Sunset Spritzer: Ένα υπέροχο καλοκαιρινό κοκτέιλ

Tropical Sunset Spritzer: Απολαύστε αυτό το κοκτέιλ καθώς παρακολουθείτε τον ήλιο να βυθίζεται κάτω από τον ορίζοντα και αφήστε την απολαυστική του γεύση να σας μεταφέρει σε έναν τροπικό παράδεισο.

Κορυφαίες επιλογές πρωινού για απώλεια βάρους

Αδυνάτισμα πρωινό: Ένα ισορροπημένο πρωινό μπορεί να ξεκινήσει τον μεταβολισμό σας, να σας κρατήσει χορτάτους περισσότερο και να δώσει έναν υγιή τόνο για την υπόλοιπη ημέρα.

Ευρωεκλογές 2024: Πού ψηφίζω και πόσοι ευρωβουλευτές εκλέγονται;

Ευρωεκλογές 2024: Όσον αφορά το εκλογικό τμήμα που ψηφίζετε, αυτό, καθορίζεται βάσει της διεύθυνσης κατοικίας σας. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η ψηφοφορία μέσω επιστολικής ψήφου από τους συνολικά 202.556 εκλογείς. 

Πώς η άσκηση διατηρεί τον εγκέφαλο υγιή;

Εγκέφαλος άσκηση: Κατανοώντας πώς η άσκηση επηρεάζει διαφορετικά όργανα σε μοριακό επίπεδο, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσαν να προσαρμόσουν πιο αποτελεσματικά τις συστάσεις άσκησης.

Γιατί ο καρδιακός κίνδυνος των γυναικών αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα των γυναικών κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνουν ζάλη, κόπωση και ναυτία, αλλά οι γυναίκες είναι επίσης πιο πιθανό να απορρίψουν τον πόνο στο στήθος ως δυσπεψία ή υπερένταση.

Close Icon