ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ομιλία βρεφών: Ποιο φύλο επικοινωνεί πιο γρήγορα με την ομιλία;

Ομιλία βρεφών: Ποιο φύλο επικοινωνεί πιο γρήγορα με την ομιλία;

Ομιλία βρεφών: Tα μωρά αγόρια κάνουν περισσότερους ήχους φωνητικών από τα κοριτσάκια τον πρώτο χρόνο της ζωής τους

Νέα έρευνα αμφισβητεί τη μακροχρόνια πεποίθηση ότι τα κορίτσια έχουν γλωσσικό πλεονέκτημα έναντι των αγοριών από την πρώιμη βρεφική ηλικία. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο iScience, τα μωρά αγόρια κάνουν περισσότερους ήχους φωνητικών από τα κοριτσάκια τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, οι οποίοι θεωρούνται πρόδρομοι της ομιλίας.

Ποιο φύλο μιλάει πιο γρήγορα;

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον D. Kimbrough Oller από το Πανεπιστήμιο του Μέμφις, συνέλεξαν πάνω από 450.000 ώρες ολοήμερων ηχογραφήσεων από σχεδόν 5.900 βρέφη. Αυτές οι ηχογραφήσεις αναλύθηκαν αυτόματα για να παρακολουθήσουν τις δηλώσεις βρεφών και ενηλίκων κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα αρσενικά βρέφη παρήγαγαν 10% περισσότερες φωνές τον πρώτο χρόνο σε σύγκριση με τα θηλυκά. Ωστόσο, μέχρι το τέλος του δεύτερου έτους, τα θηλυκά βρέφη πρόλαβαν και ξεπέρασαν τα αγόρια στη συχνότητα φωνητικής φωνής.

Είναι ενδιαφέρον ότι, παρά το γεγονός ότι οι ενήλικοι φροντιστές χρησιμοποιούν περισσότερες λέξεις όταν αλληλεπιδρούν με κορίτσια σε σύγκριση με αγόρια, τα αγόρια εξακολουθούν να παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά φωνητικής φωνής. Οι ερευνητές εικάζουν ότι τα γενικά υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας των αγοριών μπορεί να συμβάλλουν στην αυξημένη φωνή τους. Ωστόσο, αυτή η θεωρία δεν εξηγεί πλήρως τα ευρήματα, καθώς τα αγόρια παρέμειναν πιο ενεργά σωματικά αλλά όχι πιο φωνητικά.

Η μελέτη προτείνει μια εξελικτική εξήγηση για τα παρατηρούμενα μοτίβα. Υποδηλώνει ότι τα βρέφη φωνάζουν για να εκφράσουν την ευημερία τους και να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους για επιβίωση. Τα αγόρια, όντας πιο ευάλωτα στη θνησιμότητα τον πρώτο χρόνο, μπορεί να έχουν υποστεί μεγαλύτερη πίεση επιλογής για να παράγουν φωνητικά σήματα φυσικής κατάστασης. Καθώς τα συνολικά ποσοστά θανάτων μειώνονται το δεύτερο έτος, η πίεση για τέτοια εξειδικευμένη σηματοδότηση φυσικής κατάστασης μειώνεται τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια.

Τα ευρήματα ρίχνουν φως στη σύνθετη δυναμική της γλωσσικής ανάπτυξης στην πρώιμη βρεφική ηλικία και αμφισβητούν τις υποθέσεις σχετικά με τις διαφορές των φύλων. Υπογραμμίζουν τη σημασία της εξέτασης της ατομικής διαφοροποίησης και του ρόλου των εξελικτικών πιέσεων στη διαμόρφωση των προτύπων φωνητικής φωνής των βρεφών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη υποστηρίχθηκε εν μέρει από το Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για την Κώφωση και Άλλες Διαταραχές Επικοινωνίας, υποδεικνύοντας το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για την κατανόηση της πρώιμης απόκτησης γλώσσας και της ανάπτυξης επικοινωνίας. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων αυτών των πρώιμων διαφορών μεταξύ των φύλων στην εκφώνηση και τη σχέση τους με την ανάπτυξη και την κοινωνικοποίηση της γλώσσας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού άνοιξε εκ νέου μέχρι τις 7 Ιουλίου

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών

Ποια είναι τα σημαντικά στάδια στην ανάπτυξη των παιδιών;

Πόσο σημαντικά είναι τα οικογενειακά παιχνίδια για τα παιδιά σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να τρώτε μπανάνα το πρωί;

Μπανάνα στομάχι: Το μυστικό για ένα υγιές σώμα είναι μια υγιής πρωινή ρουτίνα. Μια τέλεια πρωινή ρουτίνα μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε τον τόνο για το υπόλοιπο της ημέρας σας. 

Μελέτη συνδέει την παχυσαρκία και τον κακό ύπνο

Παχυσαρκία ύπνος: Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας έχει τριπλασιαστεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, με το 13% του συνολικού πληθυσμού παγκοσμίως να ταξινομείται πλέον ως παχύσαρκος.