ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Οξεία Ηπατίτιδα: Επιστημονική έρευνα για αιτιολογικούς παράγοντες πλην του αδενοϊού

Οξεία Ηπατίτιδα: Επιστημονική έρευνα για αιτιολογικούς παράγοντες πλην του αδενοϊού

Σε περίπτωση διερεύνησης παιδιού με ηπατίτιδα συνιστάται ο έλεγχος για αδενοϊό και η αναφορά του περιστατικού στις αρμόδιες αρχές. Οι γονείς μπορούν να είναι επιφυλακτικοί με τα ακόλουθα συμπτώματα που μεταξύ άλλων συσχετίζονται με ηπατική φλεγμονή: πυρετός, κακουχία, ναυτία, έμετοι, κοιλιακό άλγος, σκουρόχρωμα ούρα, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, αρθραλγίες και ικτερική χροιά του δέρματος.

Οξεία Ηπατίτιδα: Σε διαφορετικά μέρη του κόσμου έχουν περιγραφεί περιστατικά με ηπατίτιδα, χωρίς να είναι όλα τα παιδιά θετικά στον αδενοϊό, οπότε και οι ερευνητές διερευνούν και άλλους αιτιολογικούς παράγοντες. Από τον Οκτώβριο του 2021, πέντε παιδιά σε ένα νοσοκομείο στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ διαγνώστηκαν με ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας. Τα παιδιά είχαν σοβαρή νόσο στο ήπαρ, έως και ηπατική ανεπάρκεια, χωρίς σαφή αιτιολογία, ενώ βρέθηκαν αρνητικά σε έλεγχο για ηπατίτιδα Α, Β και C, αλλά ήταν θετικά σε έναν αδενοϊό, που τυπικά προκαλεί ιογενή συνδρομή.

Ακολούθως, αναδρομικά βρέθηκαν άλλα τέσσερα παιδιά με ιστορικό λοίμωξης από αδενοϊό και ηπατίτιδα.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Γιάννης Ντάνασης παρουσιάζουν τα σχετικά δεδομένα. Όλα τα παιδιά ήταν υγιή έως την εμφάνιση της ηπατίτιδας και ήταν ηλικίας 1 έως 6 ετών, ενώ τώρα βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης.

Σε διαφορετικά μέρη του κόσμου έχουν περιγραφεί περιστατικά με ηπατίτιδα, χωρίς να είναι όλα τα παιδιά θετικά στον αδενοϊό, οπότε και οι ερευνητές διερευνούν και άλλους αιτιολογικούς παράγοντες.

Τι ξέρουμε έως τώρα;

Σε μερικά παιδιά ανιχνεύθηκε ο αδενοϊός 41, που προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές στα παιδιά, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλεί τέτοια εικόνα σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, αλλά όχι σε υγιή.

Στα παιδιά που μελετήθηκαν στην Αλαμπάμα, αποκλείστηκαν πιθανές αιτίες όπως ο ιός SARS-CoV-2, βακτήρια, λοίμωξη ουροποιηιτκού, αυτοάνοση ηπατίτιδα, και νόσος του Wilson.

Τι δεν ξέρουμε;

Δεν γνωρίζουμε την αιτία της νόσου, καθώς ο αδενοϊός έχει ενοχοποιηθεί αλλά τα στοιχεία είναι μάλλον ανεπαρκή για την ώρα, ενώ άλλοι παράγοντες όπως η έκθεση σε τοξίνες πρέπει να μελετηθούν.

Επίσης ο ακριβής αριθμός των παιδιών που έχουν προσβληθεί παραμένει άγνωστος.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC συνεργάζεται με τα νοσοκομεία στις ΗΠΑ, για να αναγνωρίσει περισσότερα κρούσματα ηπατίτιδας και να ερμηνεύσει πιθανούς αιτιολογικούς παράγοντες.

Επίσης, το CDC ανατρέχει σε ιατρικά αρχεία με περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά στο παρελθόν για να εξαχθούν περισσότερα στοιχεία.

Επίσης, αναζητούνται τόσο η συχνότητα της ηπατίτιδας σε παιδιά όσο και ο επιπολασμός του αδενοϊού τα τελευταία έτη και πριν την πανδημία COVID-19.

Σε περίπτωση διερεύνησης παιδιού με ηπατίτιδα συνιστάται ο έλεγχος για αδενοϊό και η αναφορά του περιστατικού στις αρμόδιες αρχές.

Οι γονείς μπορούν να είναι επιφυλακτικοί με τα ακόλουθα συμπτώματα που μεταξύ άλλων συσχετίζονται με ηπατική φλεγμονή: πυρετός, κακουχία, ναυτία, έμετοι, κοιλιακό άλγος, σκουρόχρωμα ούρα, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, αρθραλγίες και ικτερική χροιά του δέρματος.

Τα παιδιά συνιστάται να ακολουθούν το προσχεδιασμένο πρόγραμμα εμβολιασμού και να ακολουθούν τις συνθήκες υγιεινής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ΠΟΥ αξιολογεί τον κίνδυνο της οξείας ηπατίτιδας ως μέτριο, άγνωστης και υπό διερεύνηση αιτιολογίας

Δύο νέα περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα στην Ελλάδα

Οι επιστήμονες ακόμη αναζητούν τα αίτια πίσω από την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 Τρόποι για να φροντίσετε την ψυχολογία σας

Ψυχική υγεία: Η αυτοφροντίδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής σας υγείας και να βοηθήσει στην υποστήριξη της θεραπείας και της ανάρρωσής σας εάν έχετε ψυχική ασθένεια.