ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Οισοφάγος Barrett: Ανησυχητική αύξηση στον καρκίνο του οισοφάγου και τη νόσο σε μεσήλικες

Οισοφάγος Barrett: Ανησυχητική αύξηση στον καρκίνο του οισοφάγου και τη νόσο σε μεσήλικες

Οισοφάγος Barrett: Η ταυτόχρονη διενέργεια ενδοσκόπησης, μεταξύ εκείνων με πολλούς παράγοντες κινδύνου, θα μπορούσε να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση περισσότερων ασθενών με οισοφάγο Barrett και καρκίνο οισοφάγου.

Οι ενήλικες ηλικίας 45 έως 64 ετών παρουσίασαν σχεδόν διπλασιασμένο ποσοστό καρκίνου του οισοφάγου και αύξηση 50% στην προκαρκινική κατάσταση του οισοφάγου Barrett μεταξύ 2012 και 2019, σύμφωνα με ανάλυση βάσης δεδομένων περίπου πέντε εκατομμυρίων ασθενών που θα παρουσιαστεί στην Εβδομάδα Digestive Disease Week 2022. “Αυτή η ισχυρή αύξηση του επιπολασμού θα πρέπει να ανησυχεί τους γιατρούς και θα πρέπει να εξετάσουμε τον έλεγχο περισσότερων μεσήλικων ασθενών για καρκίνο του οισοφάγου εάν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο”, δήλωσε ο Bashar J. Qumseya, MD, MPH, FASGE, επικεφαλής συγγραφέας του σπουδάζει και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και επικεφαλής της ενδοσκόπησης στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, Gainesville. “Όποτε βλέπουμε αυξανόμενο επιπολασμό οποιουδήποτε τύπου καρκίνου, θα πρέπει να ρωτάμε εάν αυτό οφείλεται απλώς στον καλύτερο έλεγχο ή είναι μια πραγματική αύξηση στον επιπολασμό της νόσου. Στη μελέτη μας, οφειλόταν στο τελευταίο.”

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η ομάδα της μελέτης αξιολόγησε το ποσοστό οισοφαγογαστροδωδεκαδακτυλοσκόπησης (EGD) κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου και δεν βρήκε αύξηση που να εξηγεί τα δεδομένα επιπολασμού. Η EGD είναι μια διαγνωστική ενδοσκοπική εξέταση για την εξέταση του οισοφάγου, του στομάχου και του πρώτου μέρους του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλο). Ο καρκίνος του οισοφάγου και ο οισοφάγος Barrett εντοπίζονται συχνότερα σε ηλικιωμένους λευκούς άνδρες και η μελέτη έδειξε ότι η υψηλότερη συχνότητα εξακολουθεί να είναι μεταξύ αυτών άνω των 65 ετών. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό καρκίνου σχεδόν διπλασιάστηκε στην ηλικιακή ομάδα 45 έως 64 ετών, από 49 ανά 100.000 σε 94 ανά 100.000, ενώ ο επιπολασμός του οισοφάγου Barrett σε αυτήν την ομάδα αυξήθηκε περίπου 50 τοις εκατό, από 304 σε 466 ανά 100.000 ασθενείς.

Ο καρκίνος του οισοφάγου, ο οποίος συνήθως ανιχνεύεται με ενδοσκόπηση, είναι συχνά ένας σιωπηλός δολοφόνος με ελάχιστα συμπτώματα μέχρι να γίνει προχωρημένος. Ο οισοφάγος Barrett – η κύρια πρόδρομη βλάβη για το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου, που ξεκινά από τα αδενικά κύτταρα στην επένδυση του οισοφάγου – προκαλείται κυρίως από χρόνια παλινδρόμηση οξέος. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την προχωρημένη ηλικία, το αρσενικό φύλο, την παχυσαρκία, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Ο Δρ Κουμσέγια είπε ότι οι μεσήλικες ασθενείς με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου θα ωφεληθούν από τον πρώιμο ή/και πιο συχνό έλεγχο, συγκρίνοντάς τον με το όφελος του προγενέστερου προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. “Πολλοί ασθενείς στις ΗΠΑ κάνουν τώρα κολονοσκοπήσεις από την ηλικία των 45 ετών, επομένως η ταυτόχρονη διενέργεια ενδοσκόπησης, μεταξύ εκείνων με πολλούς παράγοντες κινδύνου, θα μπορούσε να βοηθήσει στη σύλληψη περισσότερων ασθενών με οισοφάγο Barrett και καρκίνο οισοφάγου”, είπε.

Η σημασία των ευρημάτων

“Από άλλες αναλύσεις που έχουμε πραγματοποιήσει με αυτό το σύνολο δεδομένων, γνωρίζουμε ότι ακόμη και ασθενείς με τέσσερις ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του οισοφάγου δεν υποβάλλονται σε ενδοσκοπήσεις. Έτσι, τόσο από την άποψη του ασθενούς όσο και του παρόχου, μπορούμε να τα πάμε καλύτερα”. Η μελέτη ήταν μια συγχρονική ανάλυση δεδομένων ηλεκτρονικού μητρώου υγείας (EHR) από το OneFlorida Clinical Data Research Network, το οποίο καλύπτει περισσότερο από το 40% των κατοίκων της Φλόριντα. Οι ερευνητές ανέλυσαν αρχεία ανά τρεις ηλικιακές κατηγορίες, 18 έως 44, 45 έως 64 και άνω των 65. Περαιτέρω ανάλυση στη βάση δεδομένων βρίσκεται σε εξέλιξη και τα τελικά αποτελέσματα θα είναι έτοιμα τους επόμενους έξι μήνες.

Ο Δρ Qumseya σημείωσε αρκετούς περιορισμούς της μελέτης: κάλυψε μόνο ενήλικες που ζουν στη Φλόριντα, επομένως δεν είναι απαραίτητα αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού των ΗΠΑ. Δεν ήταν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που ακολούθησε μια ομάδα ασθενών με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, όπως συμβαίνει με κάθε βάση δεδομένων, ενδέχεται να υπάρχουν προβλήματα με τα ίδια τα δεδομένα. Τα EHR που αναλύθηκαν αφορούσαν ασθενείς που επισκέφτηκαν νοσοκομεία ή ιατρεία, επομένως η βάση δεδομένων δεν υποδεικνύει εάν είχαν ήδη κάποια ασθένεια τη στιγμή της επίσκεψης ή εάν η κατάσταση είχε επιλυθεί. Στις τελικές αναλύσεις, η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να επανεξετάσει τη βάση δεδομένων για να προσπαθήσει να διαφοροποιήσει μεταξύ των δύο τύπων καρκίνου του οισοφάγου—αδενοκαρκίνωμα οισοφάγου, που συνήθως προσβάλλει τον κάτω οισοφάγο και καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων, που επηρεάζει τον άνω οισοφάγο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Πως πρέπει να αντιμετωπίζεται;

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Οι επιστήμονες εστιάζουν στη γενετική

Ο μη δυσπλαστικός οισοφάγος Barrett συνδέεται με δυσπλασία ή αδενοκαρκίνωμα

Ο οισοφάγος Barrett σχήματος Ζ μεταπλάσσεται σε αδενοκαρκίνωμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εντοπίσει έναν κύριο ύποπτο παιδικής ηπατίτιδας

"Είναι ενδιαφέρον ότι ο πυρετός δεν περιγράφηκε ως κοινό σύμπτωμα σε αυτές τις περιπτώσεις. Επιπλέον, όλα τα παιδιά ήταν προηγουμένως υγιή", είπε ο Rodriguez-Baez. «Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν ότι η πιθανότητα το παιδί τους να αναπτύξει ηπατίτιδα είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Γενετικός έλεγχος εντοπίζει έγκαιρα τον κίνδυνo υπερχοληστερολαιμίας

Οικογενής υπερχοληστερολαιμία: Ένας συνδυασμός γενετικών δοκιμών και δεδομένων υγείας θα μπορούσε να εντοπίσει μεγάλο ποσοστό ενηλίκων με κληρονομικό κίνδυνο για διαταραχή της χοληστερόλης που αυξάνει τους κινδύνους για πρόωρη καρδιακή προσβολή και θάνατο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.

Νέα δημοσκόπηση για την ερωτική ζωή των γυναικών 50+

Δημοσκόπηση: Πολλές γυναίκες παραμένουν σεξουαλικά ενεργές μέχρι τα 70 τους, αλλά για άλλες, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και τα χρόνια προβλήματα υγείας παρεμποδίζουν την ερωτική τους ζωή.