ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Οι κρυμμένοι κίνδυνοι της κατανάλωσης ψαριών από τη θάλασσα

Οι κρυμμένοι κίνδυνοι της κατανάλωσης ψαριών από τη θάλασσα

Παρά τις πλούσιες, θετικές επιδράσεις των ψαριών στην υγεία μας, υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα, σχετικά με τοξικές ουσίες που κάποτε μπορεί να περιέχουν.

Τα ψάρια είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας, καθώς περιέχουν εξαιρετικά πολύτιμα συστατικά, όπως είναι οι πρωτεΐνες, η βιταμίνη D, το σελήνιο και τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία μάλιστα πάιζουν ρόλο στην πρόληψη καρδιακών και άλλων παθήσεων. 

Μερικά ψάρια ωστόσο περιέχουν υδράργυρο. Για τους άνδρες και τις γυναίκες που δεν βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποίησης, είναι ασαφές εάν η έκθεση στις συγκεντρώσεις που παρατηρούνται λόγω κατανάλωσης ψαριών, προκαλεί όντως κάποιες αρνητικές συνέπειες στην υγεία.

Αντιθέτως στις εν λόγω ομάδες ανθρώπων, η κατανάλωση ψαριών μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη λόγω της μείωσης του κινδύνου από καρδιακές παθήσεις, που αποτελεί και την κυριότερη αιτία θανάτων. Για το λόγο αυτό, η έκθεση στον υδράργυρο λόγω κατανάλωσης ψαριών, δεν θα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να είναι σημαντικός λόγος ανησυχίας, σε όσους βρίσκονται σε ηλικία τεκνοποίησης. Πρέπει όμως να τονισθεί ότι το όφελος από την κατανάλωση ψαριών μεγιστοποιείται, όταν καταναλώνουμε ποικιλία ειδών, ακόμα και μαλακίων.

Οι συγκεντρώσεις του υδράργυρου χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή σε βρέφη, σε παιδιά, σε γυναίκες που είναι έγκυες ή που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά και σε γυναίκες που θηλάζουν. Πράγματι, ο υδράργυρος μπορεί να επηρεάζει τον εγκέφαλο του αναπτυσσόμενου εμβρύου, του βρέφους και του μικρού παιδιού.

Υπάρχουν 4 είδη ψαριών που συνήθως είναι πλούσια σε υδράργυρο. Αυτά είναι ο καρχαρίας, ο ξιφίας, ο μεγάλος κολιός και η χρυσή πέρκα. Είναι σημαντικό οι αρμόδιες αρχές της κάθε χώρας να διενεργούν ελέγχους για να γνωστοποιείται εάν τα ψάρια αυτά ή και άλλα περιέχουν ψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου. Ο τόνος λευκού χρώματος, τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, ο ελεύθερος ή ο από ιχθυοκαλλιέργεια σολομός και οι γαρίδες περιέχουν πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις υδράργυρου.

Οι ευάλωτες ομάδες στον υδράργυρο (βρέφη, μικρά παιδιά, γυναίκες που είναι έγκυες ή που θέλουν να τεκνοποιήσουν, μητέρες που θηλάζουν) πρέπει να προσέχουν από την κατανάλωση ψαριών που πιθανόν να έχουν ψηλές συγκεντρώσεις υδράργυρου. Ωστόσο δεν πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση άλλων ψαριών τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, που περιλαμβάνουν κυρίως το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Τα εν λόγω οξέα, ιδιαίτερα το δοκοσαεξανοϊκό οξύ είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των βρεφών και των μικρών παιδιών.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Οι διοξίνες επίσης και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια μπορούν να συσσωρευτούν στη διατροφική αλυσίδα και αυτή περιλαμβάνει και τα ψάρια. Τα επίπεδα των εν λόγω τοξικών ουσιών στα ψάρια, ελεύθερα και ιχθυοκαλλιέργειας είναι πολύ χαμηλά και ανάλογα με αυτά που υπάρχουν στο γάλα και στο κρέας.

Επειδή οι κίνδυνοι για την υγεία των τοξικών αυτών ουσιών στις συγκεντρώσεις που υπάρχουν στα ψάρια είναι ελάχιστοι, η απόφαση για την κατανάλωση ψαριών δεν πρέπει να επηρεάζεται.  Τα άτομα που ψαρεύουν ψάρια από περιοχές που δεν ελέγχονται, είναι καλό να συμβουλεύονται τις αρμόδιες αρχές για το θέμα της περιεκτικότητας των ψαριών αυτών σε τοξικές ουσίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αεροσκάφος εντόπισε Θαλάσσιο Πάγο 16 Μέτρων στην Ανταρκτική

Τα ευεργετικά οφέλη της θάλασσας στο σώμα και την ψυχή

Υπεύθυνη η Αρκτική για τα σφοδρά κύματα κακοκαιρίας στην Ευρώπη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διατροφικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία του πλανήτη μας

Άλλες διατροφικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν είναι οι εξής: αποφεύγουμε τροφές που μεταφέρονται με αεροπλάνα, μειώνουμε τη σπατάλη φαγητού, χρησιμοποιούμε λιγότερο πλαστικό, τρώμε προϊόντα εποχής, μειώνουμε την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών, καλλιεργούμε τις δικές μας τροφές.

Διατροφή χάστε βάρος: Δίαιτα για ζευγάρια

Διατροφή χάστε βάρος: Σας βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε τρόπους για να χάσετε τα περιττά κιλά που έχετε και να την κάνετε μαζί με το ζευγάρι σας, ώστε να μην ζηλεύει ο ένας τι θα τρώει ο άλλος.

Τι κρύβεται πίσω από την σεξουαλική αποχή

Η βασική συμβουλή του Δρ McCarthy είναι το ζευγάρι να αποδεχτεί και να ξεπεράσει τον πόνο, τις αλληλοκατηγορίες και τον θυμό και να τα αντικαταστήσει με την οικειότητα, την αμοιβαία ευχαρίστηση και τον ερωτισμό ως μια κοινή προσπάθεια δύο συντρόφων.

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

"Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με MK-4482 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις εκθέσεις υψηλού κινδύνου στον SARS-CoV-2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καθιερωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2 μόνη της ή πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες", λέει η συνοδευτική έκδοση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH.

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.