Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Επικίνδυνα ψάρια για την υγείας μας

Επικίνδυνα ψάρια για την υγείας μας

Τα ψάρια αποτελούν την καλύτερη πηγή πρωτεϊνών, ενώ η περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ιδιαίτερα για τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.


Η τακτική κατανάλωση ψαριών, μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και στηθάγχης, αυξάνει το επίπεδο της καλής χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας τους θρόμβους αίματος και τη φλεγμονή. Τέλος, βοηθά στη μείωση της πίεσης του αίματος και στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Υπάρχει όμως και η αρνητική πλευρά της υπόθεσης: κάποια ψάρια περιέχουν υδράργυρο, ένα μέταλλο που βλάπτει την καρδιά, τα νεφρά και το συκώτι.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό ΕΡΑ (Environmental Protection Agency), ο άνθρωπος δεν πρέπει να παίρνει πάνω από 0,1 mg υδραργύρου την ημέρα ανά κιλό σωματικού βάρους. Για παράδειγμα, μια γυναίκα 60 κιλών δεν πρέπει να παίρνει πάνω από 42 mg υδραργύρου την εβδομάδα.

Ο ξιφίας όμως έχει 1,8 mg υδράργυρο ανά γραμμάριο, οπότε αν κάποιος φάει μια μερίδα 150 γραμμαρίων πρέπει ν’ αφήσει να περάσει τουλάχιστον ένας μήνας πριν καταναλώσει ξανά ψάρια. Ο φρέσκος τόνος που έχει υδράργυρο 0,93 mg ανά γραμμάριο μπορεί να τρώγεται το πολύ δύο φορές το μήνα και η ιππόγλωσσα που έχει 0,31 mg ανά γραμμάριο μια φορά την εβδομάδα. Δεν είναι πάντως όλα τα ψάρια μολυσμένα με ψευδάργυρο. Οι σαρδέλες, ειδικά οι μικρές, περιέχουν πολύ λίγο υδράργυρο και συγχρόνως πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ένα άλλο ψάρι που περιέχει πολλά ω-3 λιπαρά και λίγο υδράργυρο είναι ο σολομός.

Αυτό καθιστά τις σαρδέλες και τον σολομό από τα πιο υγιεινά ψάρια.

Μια ωμή ποσότητα 170 γραμμαρίων από τα παρακάτω ψάρια περιέχουν:

-Το ατλαντικό σκουμπρί περιέχει 3,9 γραμμάρια

-Η ρέγκα 2,7 γραμμάρια

-Ο άγριος σολομός 2,4 γραμμάρια

-Ο τόνος και οι σαρδέλες 1,5 γραμμάρια

Τα άπαχα ψάρια όπως ο μπακαλιάρος, η γλώσσα και ο λούτσος έχουν το ένα δέκατο του ατλαντικού σκουμπριού σε ωμέγα 3.

Σημειώνεται τέλος, ότι τα ψάρια δεν είναι μολυσμένα μόνο με βαριά μέταλλα αλλά και με δεκάδες άλλα τοξικά που συσσωρεύονται στο λιπώδη ιστό τους (τα οποία βρίσκουν το δρόμο προς τις κάψουλες που έχουν ιχθυέλαιο). Ένα από αυτά τα τοξικά είναι οι διοξίνες που προέρχεται από τα βιομηχανικά απόβλητα και έχει τη δυνατότητα να βρεθεί στον πυρήνα του κυττάρου αλλοιώνοντας το DNA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα 3 καλύτερα ροφήματα Detox Water για απώλεια βάρους

Μπορεί το τσάι να παραμείνει πόσιμο όλη την ημέρα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο ψωμί να επιλέξετε;

Ψωμί: Το ψωμί είναι ένα από τα πιο βασικά και αγαπημένα τρόφιμα στη διατροφή μας, αλλά η επιλογή του σωστού ψωμιού μπορεί να είναι κάπως συγκεχυμένη λόγω των πολλών επιλογών που υπάρχουν στην αγορά. Η επιλογή του κατάλληλου ψωμιού

Ψωμί με ρίγανη και σκόρδο: Το πιο νόστιμο αρωματικό ψωμί

Ψωμί με ρίγανη και σκόρδο: Το ψωμί με ρίγανη και σκόρδο είναι μια απολαυστική επιλογή που συνδυάζει την αρωματική γεύση της ρίγανης με την έντονη γεύση του σκόρδου. Ιδανικό συνοδευτικό για σαλάτες ή σούπες,

Μια εύκολη και διασκεδαστική συνταγή για τα παιδιά

Μαγειρεύοντας με τα παιδιά: Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και απολαύστε μαζί τα πιο νόστιμα μπισκότα που έχετε φτιάξει ποτέ! Το πιο σημαντικό, τα παιδιά θα θυμούνται τη διασκεδαστική εμπειρία και θα ζητούν να το κάνουν ξανά και ξανά.

Πέστο κόκκινης πιπεριάς - Δείτε το πέστο αλλιώς

Πέστο κόκκινης πιπεριάς: Το κόκκινο πέστο με πιπεριές Φλωρίνης είναι μια πεντανόστιμη, αρωματική σάλτσα που μπορεί να συνοδεύσει ζυμαρικά, ψητά κρέατα ή να χρησιμοποιηθεί ως άλειμμα σε ψωμί και σάντουιτς. Η γλυκιά γεύση των ψητών κόκκινων πιπεριών

Close Icon